Sulten

Middagen på Kafé Løve er en festforestilling

Her kan du gå i teater - på jakt etter god mat!

 • Modesty

Vår vurdering:

5 av 6

Kafé Løve i Det Norske Teatret er langt mer ambisiøst enn kafénavnet tilsier. Her kan man få tre akter i sublim norsk kokekunst. Stein Bjørge

 • Få ukens restaurantanmeldelser fra Osloby og de beste tipsene fra mat-Oslo rett i mailboksen din. Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her!
  — Kanskje det er som det ofte er på amerikansk film, at de som jobber her i restauranten egentlig er skuespillere som venter på å bli oppdaget? hvisker Willie etter at den mørkhårede servitøren har danset seg ut på kjøkkenet igjen. I tilfelle er hun på rett sted, Kafé Løve ligger i foajeen til Det Norske Teatret, midt i Oslo sentrum.

Ingen nynorske løvebrøl

Innerst i løvehulen har to grå elefanter søkt tilflukt oppå hvert sitt skap. Stein Bjørge

I denne delen av teateret er det det åpne kjøkkenet som er blikkfanget, innredet i svart og rødt og kraftig opplyst. Fra taket dingler lyspærer i røde ledninger, gulv og stoler er svarte, og i enden av rommet står to grå elefanter (!) på hvert sitt skap. Her er plass til rundt 100 personer, og er lokalet mer enn halvfullt, er det sjarmerende wienercaféaktig. Her finner du god mat før Det Norske Teatret

Og det er det gjerne på forestillingskvelder som denne. Det er livlig, med levende lys på alle bord og kulturkjerringer av begge kjønn på nesten alle stoler. Innimellom minner en høyttalerstemme om hvor vi er, på syngende nynorsk varsler hun om forestillingsstart på en av kveldens scener.

Da Kafé Løve åpnet for fire år siden, var også menyene på nynorsk. Det har de sluttet med. Men innholdet kan fortsatt sies å være det, i betydningen nye grep i norsk matkultur. Det mest eksotiske vi kan finne blant fire forretter, fem hovedretter og fire desserter er en pasjonsfruktmousse. Alle de andre rettene kunne lett passert salig Hulda Garborg strenge blikk.

Smaken av høst

Kyllingbryst fra Vestfold med risotto, kantareller og bacon. Stein Bjørge

— Se på dette, har du sett så vakkert, sukker Willie over sin forrett, der små skiver lettstekt hjort sammen med kantarell, rømme, blåbær, timian og sprø rugkorn danner et kaleidoskopisk mønster på den hvite tallerkenen. Hver eneste lille smak er en opplevelse, og sammen er de essensen av norsk høst. Min hummer- og gresskarsuppe er langt mer unnselig, men smaker også fantastisk: kraftig skalldyr mot mykt og mildt gresskar, friskt eple, sprø gresskarkjerner og røkt kolje. Det er varmt, salt, røkt, sprøtt, friskt og litt søtt på en gang. Og dertil er det ferskt brød og pisket smør. Her er våre norske favorittrestauranter

— Disse to forrettene kunne jeg spist hver dag, sier jeg.

Dessverre kan jeg ikke si det samme om hovedrettene. Min hovedrett, kyllingbryst med risotto, bacon og kantarell, greier jeg ikke engang spise opp. Til det er den for tung, fet og mektig – påfallende svak på kontrast. Willie er langt mer heldig med sin stekte havabbor, som serveres med bakte rotgrønnsaker, puré av gresskar og gulrot samt råkost av stangselleri. Den siste er utrolig frisk og lett og kunne sikkert gjort underverker med min kylling.

Teaterkafeen

Det går unna på Kafé Løve under middagsserveringen. De aller fleste gjestene skal videre til en teatersal, så både servitører og kjøkken har høyt tempo. Og da klokken nærmer seg 19, begynner varselklokkene å kime. Først til den ene, så til den andre forestillingen. Vi har ennå tid og bestiller en riktig tradisjonell dessert på deling: munker med eplesyltetøy. De søte og runde og bare ørlite grann tørre, men vi er rett og slett for mette til å sette pris på så tungt bakverk til dessert.

Oslos mest romantiske restauranter

Da vi får regningen er det teppefall i kafeen, det rigges om til småretter og barservering. Plutselig er rommet bare et hjørne med møtebord i en stor, tom vestibyle. Men under den festforestillingen som middagen er, er det ingenting som bryter illusjonen. De timene er Kafé Løve en av tigerstadens beste restauranter i sin klasse.

Relevante artikler

 1. SULTEN

  Skalldyrpasta smaker godt.

 2. SULTEN

  Restaurantanmeldelsen: Litt for slapt i Kolonihagen

 3. SULTEN

  Restaurantanmeldelse:

 4. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Spis som i steinalderen

 5. SULTEN

  Restaurantanmeldelsen: Kjedelig mat hos Café Christiania

 6. SULTEN

  Restaurantanmeldelsen: Vi trodde Olivia var en kjedelig kjederestaurant på Aker brygge. Vi tok feil.