Sulten

Ernæringsprofessor om populær «helsedrikk»: - Kokosvann er en bløff

Kokosvann er det sunnetsbevisste nordmenn vil ha. 

Øystein Sætre Lie (17) og Benedicte Rosland (16) sjekker ut kokosvann på Frésh Juice & Smoothie på Byporten. - Mange bloggere skriver om det, så jeg får lyst til å smake, sier Rosland. Mari Lund Wictorsen

 • Mari Lund Wictorsen

Har du vært innom en smoothie-bar, helsekostbutikk eller Deli de Luca i Oslo i det siste, har du kanskje lagt merke til flaskene eller boksene med kokosvann, markedsført som en helsedrikk, og frontet av kjendiser som Madonna og Rihanna.

— Kokosvann er væsken som ligger i midten av unge, grønne kokosnøtter, forklarer ernæringsfysiolog Tina Hamelten.

En flaske kokosvann koster opp mot 59 kroner i butikken, og hevder å inneholde ingredienser som blant annet får kroppen til å hente seg bedre inn igjen etter en treningsøkt.

- Naturlig og godt alternativ til sportsdrikk

Vibeke Klemetsen, programleder på Extra på NRK og yogainstruktør, drikker en liten boks kokosvann etter hver økt med yoga.

- Kokosvann er bra for å gjenopprette væskebalansen i kroppen, særlig når jeg har trent ashtanga yoga, som gjør at jeg svetter mye. Da er det naturlig å fylle på med mineraler. Jeg trener to timer om dagen, og hvis jeg ikke får i meg nok væske, får jeg hodepine og blir sur i muskulaturen. Kokosvann er et naturlig og godt alternativ til sportsdrikk, sier hun.

Vibeke Klemetsen,programleder og yogainstruktør Janne Rugland

Hun fikk øynene opp for kokosnøttvann da hun var i India og trente yoga i 2008.Juice— og smoothiebaren Fresko på Frogner er et av stedene som merker interessen for kokosvann.

— Vi selger en del av kokosvann på flaske, jeg kjenner ikke detaljert til hva det inneholder, men det er en tørstedrikk med naturlige stoffer, sier butikkmedarbeider Ann Cecilie Tangen.

Frésh Juice & Smoothies på Byporten kan du få kokosvann tilsatt i smoothien. Øystein Sætre Lie (17) og Benedicte Rosland (16) fra Grue og Skarnes i Hedmark kikker nysgjerrig på en flaske ved disken.

- Vi har hørt om kokosvann, men dette får vi ikke tak i på bygda, sier de.

— Mange bloggere skriver om det, så jeg får lyst til å smake. Hva det er godt for, vet jeg ikke helt, men det skal visst være sunt, sier Rosland.

- Urealistiske påstander

- Kokosvann er en bløff, etter min mening. Det markedsføres som en superdrikk, men det er ikke vitenskapelig hold i påstandene de kommer med, sier Christian A. Drevon, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

- Hvorfor tror du folk kjøper det da?

— Flaskene er dyre og har urealistiske påstander i fet skrift. Det er vel drømmen om Lotto-gevinsten som skinner igjennom, folk tror det har noe for seg.

Christian A. Drevon, professor i ernæringsvitenskap. Privat

Han mener vi kun trenger vann etter trening, om man ikke er toppidrettsutøver. — Hvis man har drevet med forskning på matvarer og næringsstoffer, slik jeg har, vet man hvor vanskelig det er å påvise gunstige biologiske effekter. På et vanlig sunt kosthold skal det mye til at en enkelt matvare gjør noe merkbart utslag på noen viktige kroppsfunksjoner. Det er mye større sjanse for å vinne i Lotto enn å få effekt av kokosvann, sier han.

Samme effekt med andre matvarer

Ernæringsfysiolog Tina Hamelten synes ikke kokosvann er et dårlig produkt, og sier det særlig kan være gunstig for eldre mennesker som ofte får i seg for lite magnesium - noe kokosvannet inneholder.

Likevel tror hun folk som ikke kan så mye om ernæring kan bli lurt.

— Kokosvann er mye sunnere enn brus, men det lover for mye. Det påstås at kokosvann inneholder kalium, som er bra for blodtrykket, og magnesium, som brukes i veldig mange enzymer i kroppen. Dette er gode ting for kroppen, men sammenligner vi med andre produkter, ser vi at mengden ikke er særlig stor. Allikevel kan det gi en hyggelig porsjon for de som ellers får i seg lite av disse stoffene fra henholdsvis frukt og grønt eller kornvarer og frø.

Hun sier du like godt kan spise spinat, jordbær og stangselleri for å få i deg kalium.

— For å få i deg like mye kalium som i 1 dl kokosvann, trenger du bare å spise 55 gram rå spinat. 100 gram banan inneholder 416 mg kalium, mens 2 dl kokosvann inneholder 500 mg kalium. Rips har dobbelt så mye kalsium som kokosvann.

Hun synes heller ikke kokosvann inneholder B- og C- vitamin verdt å skryte av.

- I en grønn paprika er det 60 ganger så mye C-vitamin som i kokosvann, hevder hun.

Leve naturlig

— Ja, kokosvann er kjempedyrt, sier Vibeke Klemetsen.

- Men for min del, som lever for yoga og er opptatt av kropp og helse, er det en investering, sier hun.

- Hvorfor tror du det er populært?

— Selvfølgelig skjønner jeg at det står store markedskrefter bak, men det passer inn i en større trend om at ting skal være naturlig. Jeg har trent yoga i 15 år og tenker mye på det å leve naturlig. Jeg ser en enorm økende interesse for den retningen. Jeg bryr meg ikke om kritikken man måtte komme med mot kokosvann. Jeg er ingen ekspert på dette, men for meg kjennes det bra, og det er det som betyr noe, sier hun.

 1. Les også

  Slik blir du sprek og sunn

Relevante artikler

 1. FAMILIE OG OPPVEKST

  De fremstilles som sunne, men er proppet med kalorier: Ti matvarer du bør begrense inntaket av.

 2. FAMILIE OG OPPVEKST

  Vi prøvde juiceshots. Dette kan du spise i stedet – for en brøkdel av prisen.

 3. SPREK

  Harvard-ekspert: Disse ni tingene bør du spise mer av

 4. SPREK

  Glem mirakelpulver, rødbetjuice og magnesium

 5. SPREK

  Så mye er 200 kilokalorier av 30 ulike matvarer

 6. SPREK

  Ny studie: En håndfull nøtter om dagen kan redde liv