Sulten

Fra Barcelona med tapas

Joseph Manubens Figueres besøker Delicatessen på Majorstuen 15. og 16. oktober. Foto: FERRAN NADEU

Ikke råd til flybillett til Spania i høst? Fortvil ikke, tapaskokken kommer til Oslo.

  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

— Jeg har prøvd å få ham til Norge i flere år, men det er mye som skal klaffe. Han er en travel mann som stadig har gjesteopptredener både i New York og Frankfurt. Derfor er jeg så glad for at en av Spanias beste tapaskokker endelig legger turen innom Oslo og Majorstuen nå i oktober, sier Rodrigo Belda, eieren av Delicatessen.

Josep Manubens Figueres er mannen bak den berømte restauranten Cal Pep i Barcelona. Stedet ligger bortgjemt i en liten gate ikke så langt fra Picasso-museet. Cal Pep er ikke stort, men maten er legendarisk og regnes av mange som byens beste tapas.

Celebert besøk

Ferske råvarer, hektisk stemning og kø er stikkordet på stedet du må stikke innom er du nabolaget. Nå kommer derimot nabolaget til deg.

— Nå er det en stund siden jeg besøkte Oslo sist, og jeg har mange gode minner fra den tiden. Noe som alltid har fascinert meg er den store kontrasten som eksisterer mellom Norge og Spania når det gjelder både klimaet og kultur. Jeg har mange norske venner, Belda er jo innom min restaurant mange ganger i året, så nå står Delicatessen for tur, sier José Manubens, som gleder seg til besøket.

- Hva skal du servere?

— Å, det er retter som jeg har tilberedt siden 1977 da jeg åpnet den første Cal Pep. Gjennom disse årene har jeg lagt merke til at disse er blitt både de mest kjente og populære i min restaurant. Gjestene spør etter disse rettene da de har lest om dem i intervjuer eller i matanmeldelser. Dette har hatt stor betydning for restauranten, og det er jeg takknemlig for.

På menyen står blant annet godbiter som friterte artisjokker, tunfisktartar, hjerteskjell med serranoskinke, babyblekksprut med kikerter, hjemmelager pølse med gåselever og husets spumas. Vi blir sultne bare ved tanken. Men kjenner den spanske mesterkokken til norske råvarer?

— Ja, jeg har etter hvert blitt bedre kjent med norske råvarer. Til mine retter bruker jeg nok i hovedsak råvarer som stammer fra Middelhavet. Men det finnes uansett mange muligheter til å skape fine matretter om vi blander norsk fisk med middelhavsfisk.

- Til rettene serverer du katalansk vin. Her i Norge er vi nok best kjent med Rioja ...

— I Spania har vi mange vinområder som er vel verdt et forsøk. Penedes er uten tvil den mest kjent blant katalanske viner. Det er både det katalanske klima og brisen fra Middelhavet som gjør at den katalanske vinen skiller seg fra de andre med god frukt og syre. Dessuten produseres det også fine og velkjente cavas i Penedes.

Er du glad i tapas, er det med andre ord bare å sette kursen mot Majorstuen.