Sulten

Her er Oslos beste restauranter

Flere tusen stemmer er avgitt i åtte kategorier. Disse har dere stemt frem som Oslos beste restauranter.

Bent Stiansen takker alle som har stemt på Statholdergaarden. Olav Olsen

 • Erik Gulbrandsen
  journalist

PS: Har du fått med deg restaurantguiden vår? Her kan du søke etter mat, pris og sted — og du finner de siste anmeldelsene og beste restaurantene.


Oslos beste gourmetrestaurant: Statholdergaarden

Vinner kategorien for første gang etter at Ylajali og Maaemo tidligere har blitt for sterke.

— Dette var en gledelig nyhet – kjempehyggelig. Jeg har fulgt med i avstemningen, og vi er ydmyke og takknemlige. Spesialet personalet vårt er meget stolte av denne kåringen. Oslos beste engasjerer publikum og gir dem et eierforhold til Oslos som restaurantby, samtidig som det er en anerkjennelse til de som våger, står på og jobber hardt, forteller Bent Stiansen.

Statholdergaarden ligger i en bygning fra 1640, og er nå den restauranten i Norden som har hatt Michelinstjerne lengst.

— Det jeg savner i Oslo er flere restauranter på det øverste nivået. Før hadde vi seks restauranter med Michelinstjerne, nå er det bare tre igjen. Det er viktig for Oslos som restaurantby å få flere spisesteder med Michelinstjerne, og jeg er sikker på at vi ville bli forskjellige og utfylle hverandre. Når det er sagt, så øker nivået på restaurantene i byen. Det er også gledelig med den store økningen i antall turister til byen. Det nyter mange restauranter godt av, og jeg tror den økningen fortsetter til neste år. Vi har hatt det beste året noensinne, og det er nå viktig å også utvikle Oslo videre som en kulinarisk by, sier Stiansen.

 • LES OGSÅ: Her er Oslos Michelin-restauranter

Oslos beste nye restaurant: Nedre Foss Gård

Nedre Foss Gård. Rolf Øhman

N.B.: Branntragedie 30. desember:

Les også

Nedre Foss gård brenner på Grünerløkka - brannvesenet har kontroll

730 dager og 50 millioner kroner er brukt til å pusse opp Nedre Foss gård, Grünerløkkas eldste bygning. Det har tydeligvis folk fått med seg, for eier Arikan Nevzat har fått nesten tre ganger så mange stemmer som nummer to på listen, Chez Colin.

— Nedre Foss Gård er jo et utrolig vakkert sted, med et unikt tilbud. Bare se på utformingen, mikrobryggeriet, uteplassen, detaljene. Om et par år er dette en institusjon uten like i Oslo, mener Nevzat, som er veldig glad for utmerkelsen.

Oslos beste tapas: Delicatessen

Delicatessen Aker brygge. Ingar Storfjell

I fjor vant Bo Lio denne kategorien, i 2013 Delicatessen på Majorstuen, men i år vant Delicatessen på Aker brygge med over 50 prosent av stemmene.— Vi jobber hardt, så dette setter vi stor pris på. Det betyr mye, for det er mange som leser dette stoffet, forteller kokk og eier Rodrigo Belda.

Delicatessen har tre ulike restauranter i Oslo, der den første på Grünerløkka har holdt det gående helt siden 1999. Oslos har en del tapasrestauranter, men nå er det nesten ingen som starter opp spisesteder med tapas lengre.

— Ja, det er oss og Escalon, men det er ikke så mange som åpner tapasrestaurant i Oslo. Det er helt greit for oss! Folk vil heller åpne nye matkonsepter, og det er fortsatt mye fokus på Nordisk mat. I år har jo Bokbacka og Jor åpnet dørene, men jeg synes det er litt sært i forhold til så mye annet som ellers åpner i verden, mener Belda. Han har merket mye til turistøkningen i Oslo.

— Fra sommeren og utover har vi hatt masse turister på Aker brygge, og har en mye høyere omsetning enn i fjor. Alle skal jo ned på Aker brygge om sommeren, og siden været var så dårlig, har mange kommet inn til oss. Jeg vil gjerne ha mer drittvær, sier Belda.

LES OGSÅ: Ti strålende restauranter utenfor sentrum

Oslos beste pizza: Loftshus Samvirkelag

Lofthus Samvirkelag Tranen. Stig B. Hansen

Jan Vardøen har hatt klippekort på prisen i Oslos beste pizza med Villa Paradiso, men etter en meget spennende innspurt, var det Lofthus Samvirkelag og deres nye pizzarestaurant på gamle Tranen som gikk av med seieren, kun 43 stemmer flere enn Villa Paradiso.Tranen gjenåpnet i høst til gode anmeldelser, og dette var den kategorien der flest stemte på sine favoritter.

LES OGSÅ: Her er Oslos beste pizzaer

Oslos beste norske restaurant: Smalhans

Smalhans. Jan T. Espedal

Smalhans vant i 2012 i kategorien beste nykommer og ble kåret til Oslos beste norske restaurant i 2013. I år vinner de pris for tredje gang foran Kolonihagen og Grefsenkollen.— Så hyggelig. Det er vi meget stolte av, forteller Karla Siverts, kjøkkensjef på Smalhans, som takker alle som har stemt på dem.

LES OGSÅ: Våre norske favoritter

Oslos beste gastrobar/gastropub: Nydalen Bryggeri & Spiseri

Nydalen Bryggeri & Spiseri. Vegard Grøtt

Nydalen Bryggeri & Spiseri vant Oslos beste gastropub i 2013, men ble i fjor slått av Grünerløkka brygghus.I år vant de knepet foran Colonel Mustard med Otro Lio på bronseplass. Restauranten drives av Akershusgruppen som driver en rekke barer og gastropuber i Oslo.

LES OGSÅ: Gode gastropuber i Oslo

Oslos beste burger: Illegal burger

Illegal burger. Robert McPherson

Vinner nok en pris i kåringen av Oslos beste, foran Muchies på annenplass og Døgnvill burger på tredje.Selv med mye tøffere konkurranse i burgerkategorien vinner Illegal igjen. Det er imponerende. I år åpnet de også en ny avdeling på Grünerløkka.

LES OGSÅ : Dette er burgerkongene

Oslos beste sushi: Alex sushi

Alex sushi Solli Plass. Robert McPherson

I 2013 vant Alex sushi på Tjuvholmen, men i fjor og i år er det Alex sushi på Solli Plass som er rå. I fjor stemte over 40 prosent på dem, men i år har de fått godt over 50 prosent av stemmen.Hanami er nærmest i avstemningen.

 1. Les også

  Vi drar gjerne dit pepper'n gror!

Relevante artikler

 1. SULTEN

  Vant Oslobys årlige kåring: Like stort for oss som å vinne en Oscar

 2. OSLOBY

  Her kan du fortsatt få en halvliter til under 50-lappen

 3. OSLOBY

  Tomme restauranter

 4. SULTEN

  Byens beste tapas

 5. SULTEN

  Matanmeldernes favorittrestauranter:

 6. SULTEN

  Her er årets beste restauranter