Sulten

Tusener i matkø i Mathallen

Ti dager før alt er klart, er det ingenting å utsette på interessen. – Jeg skal bidra med mitt til at dette blir et levedyktig konsept, sier Thomas Dyrdahl (37).

Thomas Dyrdahl og sønnen Ole Dyrdahl Nordhassel på "førpremieren" i Oslos nye mathall. Eirik Bjørklund

  • Øystein Aldridge

Interessen var upåklagelig da Mathallen åpnet tirsdag. Joacim Lund

Runar Leiren ved Barramon Pintoxs inspirerer spekeskinkene. Eirik Bjørklund

André Misund hos stangeriet i mathallen serverer focaccia med kylling til kunde Espen Slåttedalen. Eirik Bjørklund

Ronja Velten pusser glassene og sørger for at de er rene og pene til det skal sjenkes øl i dem. Eirik Bjørklund

— Unnskyld, men vet dere hvor man kan få kjøpt noe mat her?

Det er en dame som henvender seg til oss, der vi sitter rundt et bord på «torget» sentralt plassert midt i, ja, Mat hallen.

Spørsmålet er faktisk ikke helt fjernt: Mathallen har bare vært åpen i en times tid, og langt fra alt er klart. Forvirring råder.

Vi sender henne i retning av en foccacia med kylling hos Stangeriet, der det allerede i tolv-tiden er i ferd med å danne seg kø foran disken.

For selv om Mathallen satset på å åpne i all stillhet tirsdag, ble lokalene raskt fylt opp av nysgjerrige matmennesker, bransjefolk, journalister og fotografer. «Ordentlig» åpning av hallen, som er lokalisert på Vulkan-tomten mellom Fredensborg og Grünerløkka, er ikke før om ti dager.

Ønsker inspirasjon

Thomas Dyrdahl (37) er ute i høstferie, og benyttet anledningen til å ta med seg sønnen Ole (ni måneder) til Vulkan.

André Misund hos stangeriet i mathallen serverer focaccia med kylling til kunde Espen Slåttedalen. Eirik Bjørklund

– Jeg håper det blir mulig å få alt på ett sted her. Jeg kommer i hvert fall til å kjøpe fugl hos Stangeriet og rakfisk hos Smak av Valdres. – Åh se, der borte har de gravet sik. Det er bra, sier Dyrdahl, og peker mot utsalget til Vulkan fisk.

Han både håper og tror at Mathallen er et levedyktig konsept.

– Jeg skal i hvert fall bidra med mitt. Mathallen kan helt sikkert bli et sted for å få inspirasjon til matlaging, og til å smake kaffe og øl, sier Dyrdahl.

Bringer San Sebastian til Oslo

Bak disken hos Barramon tar deleier Runar Leiren imot sine aller første gjester. Barramon serverer spanske pintxos, småretter fra Baskerland.

Runar Leiren ved Barramon Pintoxs inspirerer spekeskinkene. Eirik Bjørklund

– Inspirasjonen henter vi i San Sebastian, som jeg tror er den byen i verden med flest Michelin-stjerner, sier Leiren. Han mener konseptet skiller seg fra byens øvrige tapassteder.

– Vi skal ikke ha kjøttboller og sånt, men veldig gode pintxos laget av folk med bakgrunn fra blant annet Bolivar og Palace Grill.

Innskjøringsperiode

Markedssjef Frode Rønne Malmo kaller snikåpningen en «hyggelig, liten dag, som de har forsøkt å gjøre minst mulig viktig».

– Nå skal vi trene i ti dager, før vi er hundre prosent oppe og går fredag i neste uke, sier han.

Hvor mange som kommer til å stikke innom i løpet av dagen, har han ingen klar idé om.

– Jeg har tippet alt fra 500 til 5000. Slik det ser ut nå, blir det nærmere 5000 enn 500.

Starter med ølfestival

Den siste uken har vært hektisk. Da Malmo forlot hallen klokken to i natt, var rørleggere, snekkere og malere fortsatt i full sving.

Ronja Velten pusser glassene og sørger for at de er rene og pene til det skal sjenkes øl i dem. Eirik Bjørklund

– Klokken syv i dag morges trodde jeg ikke vi skulle greie det. Fortsatt venter noen på skjenkebevilling eller møbler. Og alle er veldig slitne, sier han. Markedssjefen blir «litt nervøs» av å tenke på at Vulkan ølfestival starter allerede onsdag. Så, den 12. oktober, starter en 40 dager lang matfestival med en rekke kurs, konkurranser og annet snadder.

For å få mest mulig ut av Mathallen, oppfordrer Malmo folk til å peke seg ut arrangementene de er spesielt opptatt av, og gå etter dem.

– Men når det er sagt, så vil jeg selvsagt ha flest mulig hit, smiler han.

Relevante artikler

  1. SULTEN

    Her er Oslos påskeåpne restauranter

  2. SULTEN

    Her spiser du før Disney On Ice

  3. SULTEN

    Her blir du mett før Øya-festen

  4. SULTEN

    Restaurantanmeldelsen: – De dårligste burgerne på Aker brygge

  5. SULTEN

    Restaurantanmeldelsen: Oriental har åpnet ny filial på Majorstuen. Holder den mål?

  6. SULTEN

    Tidligere anmeldelser