Sulten

Restaurantanmeldelsen: Vive la France

Oslos erkefranske restaurant Brasserie France leverer.

 • Smørbukk

Vår vurdering:

5 av 6

_E5A9155copy_doc6nanvm20afk9e9e56xa-RpI2D5yjEQ.jpg Signe Dons

— Hva slags poteter ønsker dere til?

— Har du pommes frites?

- Unnskyld meg, men dette er en restaurant!

— Ok, har du bakt potet da?

- Hørte du ikke hva jeg sa, sier servitøren og går.

Historien utspant seg på gamle D'Artagnan restaurant i 1992, som hadde Michelinstjerne fra 1988-1995, ti meter over dagens Brasserie France som nå heter det samme i alle fire etasjene.

Sentralt plassert i Øvre Slottsgate har restauranten holdt det gående helt siden 1979, og har fått mange stamgjester. Her nede i første etasje er det langt fra like stivt som det var på D'Artagnan, og lokalet har en deilig parisisk og uformell brasseriestemning.

På tide med noe andet

— Nydelig! En herlig start på måltidet.

Etter å ha lest gjennom den innholdsrike menyen, har jeg valgt en gascognesalat til forrett. En meget stor porsjon ankommer bordet, og i vanlig Brasserie France stil; «hvem er det som skal ha denne?».

Ikke et ord om maten, og det er jo fryktelig vanskelig å huske hvem som skal ha hva ...

Brasserie France ligger sentralt plassert i Øvre Slottesgate. Signe Dons

Salaten, derimot, byr på seg selv med masse sprø salat, lange tynne bønner, andeleverterrin og andebryst. En velkomponert rett med nydelige stykker rosastekt andebryst og fet og god andelever som binder retten sammen. Sødmefulle biter rødbeter passer godt inn, og salaten har også et syrlig preg takket være en god bringbærvinaigrette. Den er pent pyntet med tynne skiver reddik og blomsterblader.

 • LES OGSÅ: Her er matanmeldernes favorittrestauranter

Dropp 3-gangen

— Denne er også deilig, mener spisefølget om sin forrett.

Røkelaksterrin. Signe Dons

Den er valgt fra anbefalingsmenyen og byr på saftig røkelaksterrin med et posjert egg over seg. I tillegg er det en grei blini og en krem med markant dillsmak og lakserogn. Salaten til ser kliss lik ut min, og fungerer godt til.Til dette har vi valgt en deilig vin fra burgund, Fabien Coche-Bouillot Auxey-Duresses Blanc 2012, en frisk vin med god fruktsmak som burde vært priset rimeligere. Vinen koster rundt 330 kroner på polet, men er ganget med tre, og selges dermed hos Brasserie France for 990 kroner.

Mange gode viner, men restauranten tar seg godt betalt. Signe Dons

Gjør som mange andre spisesteder og ta mindre påslag på de dyrere vinene.

Samlebåndsfeeling

— Asjettene burde vært skikkelig varmet opp, mener spisefølget, og tar en ny, lunken bit av lammelåret.

Det er saftig, smakfullt og fint stekt, burde hatt mer salt på seg, og ligger oppå herlig duftende østerssopp og et søtlig innslag fra den bakte persilleroten. Mer sødme kommer fra gresskarpureen som ligger over røstipoteter med en ikke ubeskjeden mengde smør i. Det er mange ulike smaker, men retten er godt sydd sammen og er omringet av smaksrik lammesjy der rosmarinsmaken kommer fint frem.

Mett, mettere, mettest – hos Brasserie France åpner man beltet ett hakk eller to. Signe Dons

Servitørene sier heller ikke noe om hovedrettene, men Brasserie France har alltid hatt flere morsomme og uformelle servitører. Noen har vært der i evigheter, og den ene kjenner vi igjen fra berømte D'Artagnan der Freddie Nielsen styrte. Det veier til dels opp for den franske sløvheten, for det virker i perioder som en samlebåndsrestaurant.

Torsken kommer nå, kommer nå

Torsken burde hatt mer salt på ryggen, men flaker seg fint og smaker godt. Ved siden av ligger brandade, med god mandelpotetpuré over, og en hel mandelpotet oppå der igjen. Den siste kunne de ha spart seg, for den har fått på seg «skinn» etter å ha ligget for lenge. Resten av tilbehøret smaker godt, med flere glaserte beter og en mild skalldyrsjy.

Begge rettene er store, men hos Brasserie France sier man ikke stopp etter hovedrettene.

— Det er umulig å takke nei til den innbydende desserttrallen eller det gigantiske utvalget med ost, sier spisefølget.

Denne dessertvognen takker du ikke nei til!

Dessertvognen har vært fast inventar på restauranten og byr på et utrolig utvalg makroner, sorbeter, crème brûlée, brownies og ulike frukter nedlagt på sprit. Det samme gjelder ostefatet hvor vi plukker ut hele åtte ulike, godt modnede franske oster, med tilbud om flere porsjoner. Sjelden har vi vært mettere.— Bedre mat enn ved forrige besøk, og lett å skjønne hvorfor stedet har så mange stamkunder.

Relevante artikler

 1. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Topp service og mat

 2. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Sjekk ut denne nykommeren!

 3. SULTEN

  Ned en karakter

 4. SULTEN

  Restaurantanmeldelsen: God mat i solen

 5. SULTEN

  Retstaurantanmeldelse: Det finnes flere virkelig gode fiskerestauranter i Oslo. Dette er ikke blant dem.

 6. SULTEN

  Restaurantanmeldelsen: - Nå må restaurantene slutte med trefjøler som tallerken