Sulten

Forvirrende om laks

Ikke kan du spise frossenmat, ikke kan du spise prosessert mat, og nå kan du neigu ikke spise fisk heller. Jo, da.

Nå kan du ikke spise laks, eller? NTB scanpix

  • Joacim Lund
    kommentator

Sunnhet i hver dråpe, gift i hver liter, sa min salige bestemor min når hun tok en skje konjakk mot hosten. Egentlig burde hun fått avisforsidene denne uken. For nå er snart alt farlig.

Joacim Lund Ørn E Borgen

Er du barn, ung, kvinne eller gravid, ligg unna laksen, sier ekspertene. Men bare noen av dem, da. Andre mener at vi får i oss altfor lite fet fisk, og at det er langt verre enn å få i seg for mye. Hvem skal vi høre på? Jeg tror jeg hører på bestemor, jeg. Alt er farlig hvis du får for mye av det. Laks også. Sunnhet i hvert gram, gift i hvert kilo.

Les også

Støre vil rydde opp i helseråd om fisk

Jeg mener ikke å drive gjøn med matforskerne, altså. Matsikkerhet er ekstremt viktig, og nordmenn er blitt mer opptatt av det etter hestekjøttskandalen i vinter. Når debatten om laksens potensielle helsefarer oppstår, er det derfor en bra ting. Miljøgifter er redselsfulle greier, som vi skal ta på det dypeste alvor.

Men det er noe rart med debatten. Alle snakker om hva fisken inneholder, få om hvorfor den inneholder det. Jeg skal si deg hvorfor.

Det er oppdretternes skyld.

Oppdrettslaks spiser fôr. Fôret inneholder miljøgifter. Dermed forgifter oppdretterne hver og en av oss, men potensielt også fedrelandet.

Les også

Norge vil tillate mer gift i laksefôr

Norsk laks er ekstremt verdifull. Oppdretterne omsetter for 54 milliarder hvert år, hvilket gjør laks til landets nest største eksportnæring, etter olje og gass. Hemmeligheten ligger i den norske laksens helt spesielle status ute i verden, ikke minst i Frankrike, som er verdens største importør av norsk laks.

Og så er det altså lakseprodusentene selv som ødelegger det. Oh, the irony.

Danmark satser tungt på lakseproduksjon nå. Der tipper jeg oppdretterne jubler og skåler i gammel dansk når de ser medieoppslagene om at norsk laks inneholder miljøgifter som gir deg ADHD-kids. Det blir nok til at vi skåler her hjemme også. For å glemme. Men det blir ikke bedre av det.

Sunnhet i hver dråpe, vet du – og gift i hver liter.

  1. Les også

    Fast food

  2. Les også

    Lag det sjæl!

  3. Les også

    Kapselhype

  4. Les også

    Tenk bærekraftig

  5. Les også

    Valgflesk

  6. Les også

    Bort med engangsgrillen

Relevante artikler

  1. KOMMENTAR

    Spiser du laks? Vet du hvordan den har hatt det?

  2. KOMMENTAR

    Jeg er redd jeg har dårlige nyheter. Laks er ikke like sunt og godt lenger.

  3. ØKONOMI

    - Miljøproblemer hindrer vekst i oppdrettsnæringen

  4. SPREK

    Forsker: – Oppdrettslaks ser ikke ut til å være farlig likevel

  5. FAMILIE OG OPPVEKST

    Ernæringstest av fiskepålegg: Én fisketype gir deg klart mest D-vitamin

  6. FAMILIE OG OPPVEKST

    Ernæringstest av røkt laks og ørret: Stor forskjell på saltinnholdet