Sulten

Nå får du "oslokaffe" på verdens beste restaurant

Fra i dag av serveres Tim Wendelboes kaffe på Noma i København.

FS00038802.jpg Anna Cornelia Kristiansen (arkiv)

 • Anders R. Christensen

Noma i København har tre ganger blitt kåret til verdens beste restaurant. Tim Wendelboe i Oslo blir ofte omtalt som en av verdens beste kaffebarer og -brennerier. Kanskje er det da ikke så rart at de to storhetene nå går sammen for å heve nivået på kaffeopplevelsen på Noma.

Fra lunsjserveringen i dag begynner verdens beste restaurant å servere Tim Wendelboe-kaffe.

Les også

- Oslo blant verdens beste kaffebyer

— René (Redzepi, sjefskokk og medeier, journ.anm) holdt et foredrag på Nordic Barista Cup i fjor der han lovet at Noma skulle sørge for å ha blant verdens beste restaurantkaffeserveringer. Det er mulig René hadde bestemt seg lenge før, men tiden var i alle fall moden for å gjøre noe, så vi startet arbeidet i august 2012, skriver Tim Wendelboe i en e-post til Osloby.- Mads Kleppe og John Sonnichsen, som er sommelierer på Noma, har begge jobbet i Norge, blant annet på Bagatelle under Eyvind Hellstrøm da vi leverte kaffe der. Jeg har holdt kontakten med dem siden da, så det var vel naturlig for dem å spørre om jeg kunne hjelpe til med å løfte kaffeserveringen, etter at de hadde fått tillatelse fra René. Både Mads og John er interesserte i kaffe og hadde lenge håpet på å få lov til å gi kaffen et løft på Noma, skriver Wendelboe.

- Hva tenker du om at Noma, som verdens beste restaurant, vil servere din kaffe?

— Det er selvfølgelig en stor ære. Det finnes mange gode kaffebrennerier i Norden, så jeg setter stor pris på at de har valgt å samarbeide med meg og mitt team. Jeg vet at vi kan levere kaffe av høyeste kvalitet, og dette motiverer oss til å gjøre en enda bedre jobb både sammen med kaffeprodusentene på farmnivå, så vel som i brenneriet på løkka. - Hva kan Tim Wendelboe tilføre Noma?

— Vi ønsker vel at Noma presenterer kaffen på lik linje med vinen og alle rettene som blir servert deres gjester. Kaffe er et jordbruksprodukt der smaken i koppen påvirkes av trevarianter som dyrkes, klima, jordsmonn og tilberednings- og foredlingsteknikker. Dette ønsker vi å få tydelig fram i smaken.

- Dere står allerede for kaffeprogrammet på Maaemo. Hvordan vil Noma-kaffen skille seg fra Maaemo-kaffen?

— På

blir kaffen servert som en egen rett og tilberedes ved bordet som kokekaffe. De ønsker å gi gjesten assosiasjoner av å være tilbake i naturen, rundt bålet med en kjele kaffe. Det fungerer ekstremt bra, og for meg er det en drøm å se at en restaurant løfter kaffeserveringen og gjør så mye ut av den. Maaemo er en liten restaurant, så formatet fungerer fint der.

— På Noma derimot, har de en helt annen logistikk. De er mer presset på tid og har ikke nok folk på gulvet til å kunne lage kaffen ved bordet. Derfor har de foreløpig bestemt seg for å lage kaffen i en håndbrygger og servere den ferdig ved bordene. Den metoden gir en veldig ren og klar kopp, og det passer perfekt inn med de rene smakene man blir servert på Noma.

 1. Les også

  Hva med kaffen?

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Er det fermentert og crazy som gjelder i år, eller skal det være mer elegant og subtilt?

 2. SULTEN

  Gull på gråstein til toppkarakter hos Maaemo

 3. SULTEN

  Anne har fire Michelinstjerner

 4. SULTEN

  Maaemo flytter

 5. SULTEN

  Kaffe og kaffe, fru Blom

 6. DEBATT

  Slår tilbake mot kaffekapsel-kritikk