Sulten

Siste sommer for Klosterkroa

Husleien på Hovedøyas eneste kafé gikk fra latterlig lav til 128.000 kroner i året.

Frøydis Eeg-Henriksen (t.v.) har drevet Klosterkroa i 30 år. Kunde Maria Løvik håper hun ikke legger ned. - Det ville vært tragisk. Det er det eneste stedet der du får kjøpt noe på øya hvis du ikke har båtplass her, sier Løvik. Kjersti Flugstad Eriksen

 • Kjersti Flugstad Eriksen

Klosterkroa holder til i gamle tyskerbrakker ved klosterruinene på Hovedøya. Byggets tilstand er ikke helt på topp, og husleien har vært på symbolske 1500 kroner i året, mot at de som driver kafeen også vedlikeholder.

Frem til nå. I år har Frøydis Eeg-Henriksen og Jan Erik Kalberg som driver kroa sagt at nok er nok.

— Bygget ser ut omtrent som den gjorde da tyskerne dro herfra. Vi reddet det, sier Kalberg.

Frøydis Eeg-Henriksen og Jan Erik Kalberg driver kroa fire måneder i året. Nå er det slutt. KJERSTI FLUGSTAD ERIKSEN

De anslår at de har brukt rundt 500.000 kroner på vedlikehold de siste årene. De har lagt inn nytt elektrisk anlegg, lagt nytt røranlegg, malt huset utvendig, brukt kitt og maling på vinduene, skiftet takrenner, lakkert gulv og satt inn nytt herretoalett. Og da mener de at 1500 kroner i leie ikke egentlig er så lite. Men Oslo kommune, ved Eiendoms— og byfornyelsesetaten (Eby), vil ha 128.000 kroner i året når vedlikehold skal være inkludert.

— Vi har gjennomført taksering på grunnlag av regnskap fra leietager. Da brukte vi en uavhengig takstmann, det må vi understreke, sier Eskil Bråten, direktør i Eby.

Truet med utkastelse

De ble ikke enige om kontrakten. 13. juni ba Eby om at Klosterkroa skulle være fraflyttet 27. juni, ellers var tvangsutkastelse neste skritt. Men så endret de mening, og tilbød en kontrakt på 42.000 kroner for de neste fire månedene.

— Det er ingen som vil at det skal være stengt i sommer, sier Bråten.

Imens har Kalberg og Eeg-Henriksen langsomt tynnet ut varebeholdningen, for å være klare til å avvikle driften. Flere lukkede selskap ble avlyst.

- Dette er en råtten fremgangsmåte. Det er dritfrustrerende og tar masse energi, sier Kalberg.

Men nå sier de ja til drift i sommer.

— Vi føler at vi må. Vi trenger tid på å rydde og tømme. Det er ikke bare å bestille en flyttebil. Det er tross alt en øy.

Væravhengig inntekt

Frøydis Eeg-Henriksen har drevet Klosterkroa i 30 år, men tror denne sommeren blir den siste.

— Neste år ser det fryktelig mørkt ut. Vi regner og regner på det, men det er ikke mulig å få det til å gå opp, sier Kalberg, som har drevet sammen med henne de siste syv årene. Inntektene fra driften er svært væravhengige.

— I fjor gikk det ikke med overskudd. Det spørs hvor mye det regner, sier Eeg-Henriksen.

- Tror dere noen andre får det til?

— Det finnes jo folk der ute som er smartere enn meg. Men hvis du skal ha alkoholservering må du ha to ansatte. Hvis vi skal få det til, må omsetningen dobles, og jeg skjønner ikke hvordan det skal gå til, sier Kalberg.

Startet protestaksjon

Trygfve Panhoff, munk og leder i Aksjonen Bevar Klosterkroa. KJERSTI FLUGSTAD ERIKSEN

Trygve Panhoff jobber som omviser i ruinene på Hovedøya og har startet Aksjon Bevar Klosterkroa. På en uke fikk han 350 underskrifter, som han overleverte Eby mandag i forrige uken. — Det vi håper, er at Eby vil gi dem en femårskontrakt de kan leve med, sier Panhoff.

— Eby tror det er en kjempebusiness på Hovedøya, men de fleste kommer bare dit for å bade og kanskje spise en is, sier han.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Kanselleringer rammer stavkirkene hardt – frykter for hele lokalsamfunn

 2. FOTBALL

  Start ber kommunen om millionhjelp

 3. FOTBALL

  Han var den eneste spilleren sjefene krevde å ha med videre. Det kan bety to ting

 4. SPORT

  Vassfjellet Vinterpark må skrinlegge utbyggingsplaner

 5. ØKONOMI

  100 restauranter har gått konkurs siden Norge «stengte»

 6. SPORT

  Her vil Fana bygge skøytehall for 200 millioner kroner