Sulten

Oslos dyreste burger blir borte etter protester

Nyåpnede Burger Joint på Aker Brygge har solgt burger med gåselever til 290 kroner. Etter massivt press fjerner de nå burgeren.

Burger Joints luksusburger til 290 kroner - uten pommes frites. Nå må oppskriften endres. Ingar Storfjell

 • Erik Gulbrandsen
  journalist

— Det er ingen grunn til å terge på seg folk, forteller Børge Jensen hos Burger Joint.

For seks uker siden åpnet burgerrestauranten på Aker Brygge. På toppen av menyen troner «The Fifth Taste» - en 200 grams luksushamburger med stekt foie gras, karamellisert løk og trøffelmajones til 290 kroner - etter alle solemerker Oslos dyreste hamburger.

Var det verdt det? Les vår anmeldelse av Burger Joint

Men gåselever er ikke populært blant dyrevernerne. Dermed startet Dyrebeskyttelsen en Facebook-side med det mål for øye å få fjernet burgeren fra menyen. Og denne uken lyktes de.

- Nå er den borte. Det er ikke gåselever på Burger Joint mer. Dette har ikke vært spesielt viktig for meg, så jeg har ingen problemer med å ta den bort fra menyen, sier Jensen til Osloby.

- Solgte godt

— Vi skal lage en ny The Fifth Taste, men med annet tilbehør enn gåselever. Burgeren fikk god omtale og solgte meget bra, så det er sikkert mange som er lei seg for at den er borte. Men målet vårt er å eksperimentere med nye burgervarianter, og jeg lover at en ny variant av The Fifth Taste skal komme på menyen. Det er mange folk som bryr seg om dyrenes velferd, og det synes jeg er bra, sier Jensen.

Burger Joint gikk for øvrig rett inn på Oslobys liste over Oslos beste burgersteder:

Les også

Dette er Oslos beste burgere

I Norge er det forbudt å produsere gåselever, men import og salg av varen er lovlig. Tidligere i år stoppet flere matvarekjeder salget av gåseleverprodukter. Både Meny. Ultra, Centra, Jacobs og CC Mat fjernet produktene fra hyllene.

— Aksjonene fortsetter

Osloby har snakket med Lars Giæver, som sto bak nettsiden for å stanse luksusburgeren.

— Det er mange som har stått på og bidratt, både privatpersoner og organisasjoner, blant annet Nettverk for dyrs frihet og Dyrebeskyttelsen i Norge. Vi har gjort slike aksjoner tidligere, blant annet da Peppes Pizza fikk en foie gras-pizza, og vi har også bidratt til at dagligvarebutikkene har tatt bort gåseleverprodukter, forteller Lars Giæver.

- Flere restauranter i Oslo har fortsatt gåselever på menyen. Skal dere fortsette aksjonene?

— Ja, vi har rimelig god oversikt over hvilke steder som har det på menyen, og skal fortsette aksjoner frem til et forbud er på plass. Det beste er selvfølgelig at folk i bransjen skjønner dette selv. Det er bra å se at nettaktivisme virker, og at folk tar til fornuften, sier Giæver.

Forbudt i Danmark

Dyrebeskyttelsen i Norge er glad for at gåseleveren nå er borte fra Burger Joint.

— Dette er rent og skjært dyreplageri, som vi som dyrevernere er helt imot. Det finnes mange gode alternativer, og det er flott at Burger Joint tar signalet fra misfornøyde folk. Det viser at jo flere som roper og skriker, jo flere resultater oppnår vi,forteller Karen Andersson i Dyrebeskyttelsen Norge, avdeling Oslo og Akershus.

— Bare se hva vi har fått til rundt pelsdyrnæringen. Jeg håper inderlig det samme skjer med gåseleveren i Norge. De har et forbud i Danmark, og det bør man få i Norge også. Restaurantene må tenke seg grundig om før de tilbyr dette til gjestene.

 1. Les også

  Foreldre aksjonerer mot Burger King på Nordstrand

Relevante artikler

 1. SULTEN

  Det grønne alternativet er best

 2. SULTEN

  Dette er en av Oslos aller beste burgere

 3. SULTEN

  Restaurantanmeldelsen: Troys byr opp til burgermesterskap

 4. SULTEN

  Høy burgerfaktor i solveggen

 5. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Helt rått på Fredensborg

 6. SULTEN

  Royal Gastropub: Rask mat for travle folk på tur