Sulten

Er dette Oslos neste stjernekokk?

Onsdag presenteres årets Michelin-restauranter. Mange tror Mikael Svensson og restaurant Kontrast ligger godt an.

  • Harald Fossberg
    Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder

Det gikk ikke lang tid fra Kontrast åpnet i 2013 og til de ble utropt til Oslos mest spennende nykommer. I fjor flyttet Mikael Svensson og hans mannskap til Vulkan-tomten i Maridalsveien — og det har på ingen måte gått ut over kvaliteten.

Kontrast fikk igjen plass på listen over matanmeldernes favoritt-restauranter i 2015 - og er den heteste kandidaten til å få en Michelin-stjerne under onsdagens utdeling. Men Michelin-inspektørene holder som vanlig kortene tett inntil brystet.

— De virket fornøyde da de var her, men det er meningsløst å spekulere på om vi kommer med, sier Mikael Svensson til Osloby.

  • Få ukens restaurantanmeldelser fra Osloby og de beste tipsene fra mat-Oslo rett i mailboksen din. Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her!

Tror på Maaemo

Maten må ikke bare se bra ut, men også smake bra for å komme i Michelin-guiden. Derfor er Kontrast en av Oslos favoritter til å få plass i restaurantguiden.

Selv tar han Michelin-oppstyret med ro, og er vel så optimistisk på andres som på egne vegne. Svensson tror heller at Maaemo er nærmere tre stjerner i guiden enn han er sin første. — Pilen peker oppover for Maaemo, jeg synes de er blitt en enda bedre restaurant siden de åpnet.

Svensson, som opprinnelig kommer fra Brösarp i Skåne, har også troen på en annen Oslo-restaurant:

— Arakataka burde få en Bib gourmand. De oppfyller alle kravene, nemlig svært bra mat til rimelige priser, og har prestert gjennom mange år, mener Svensson.

Oslo i bakevja?

De siste årene har flere stjernerestauranter lagt ned, som Le Canard og Bagatelle. Fra nyttår lukket Ylajali dørene, og 9. juli er siste kvelden for Bjørn Svensson og Fauna.

I fjor flyttet Michelin-tippede Kontrast fra Hotel Guldsmeden i Vika til Vulkan-området, der bl.a. Mathallen ligger.

Dagen før dagen har Oslo bare tre stjernerestauranter igjen — Maaemo, Fauna og Stattholdergaarden. Stockholm har totalt ni - tre med to stjerner, og seks med en. København har også tre tostjerners restauranter, men kan skilte med hele tolv restauranter med en stjerne.Men Svensson er ikke bekymret for at mat-Oslo begynner å sakke lovlig langt etter i Skandinavia. Han mener det bare dreier seg om en overgangsperiode.

— Statholdergaarden er den som har hatt stjerne lengst, men det er mange gode restauranter i mellomsjiktet som fortjener å løftes frem.

Se jubelscenene da Maaemo kapret to stjerner i 2012:


Dette er Oslos Michelin-restauranter pr. i dag:

Oslo har nå tre stjernerestauranter i Michelin-guiden, og to som kan skilte med Michelin-utmerkelsen «BIB Gourmand».

Men onsdag er det duket for nytt stjernedryss. Da lanserer Michelin sin nordisk guide for 2016.

To Michelinstjerner:

Vår vurdering:

6 av 6

6

Maaemo

Norges eneste restaurant med to stjerner. Kun Bagatelle har hatt det tidligere. Fikk som første restaurant i Norden to stjerner direkte i guiden for to år siden.

Én Michelinstjerne:

Ylajali hadde en stjerne, men stengte dørene før jul. Ylajali-sjef Even Ramsvik jobber nå med andre planer.

Restaurant Fauna varslet nylig at også de stenger til sommeren, men er fortsatt med i Michelin-guiden — som en av to Oslo-restauranter med én stjerne.

6

Statholdergaarden

Bent Stiansen har figurert i Michelin-guiden i 16 år.

Bent Stiansen er en av de som har hatt stjerne i Michelinguiden lengst i Norden. Her er det fløyelsestapet og store lysekroner som gjelder i en av Oslos eldste bygninger.

Vår vurdering:

6 av 6

5

Fauna

Nyåpnede Fauna er stengt fra 29. juni til 2. august.

Bjørn Svensson åpnet Fauna etter at han la ned restaurant Oscarsgate som også hadde en stjerne i Michelinguiden. Restauranten på Solli Plass satser på nordisk meny, i en atmosfære som ifølge Michelin-inspektørene er mindre formell enn lokalet skulle tilsi.

BIB Gourmand:

*** BIB Gourmand er en prestisjetung utmerkelse i Michelinguiden rangert under stjernene, som gis til restauranter som har svært god mat til en rimelig pris.**

Vår vurdering:

6 av 6

4

Restaurant Eik

Sentralt plassert med rimelig femretters meny. Internasjonal meny.

4

ORO Bar & Grill

Terje Ness sin «billigvariant» av Oro. Her kan du få internasjonal mat med en eksklusiv vri.

ORO pusset opp i vinter, og har skrudd opp prisene etter gjenåpningen. Dermed er det slett ikke sikkert at de får beholde sin utmerkelse ved neste korsvei.