Sulten

Lær av Norges beste DJ

Magnus "FINAL" Høiberg (19), er regjerende norgesmester i turntablism. I kveld skal han forsvare tittelen. Først forteller han andre som vil prøve seg hva som må til.

Da Magnus "FINAL" Høiberg begynte å spille, koblet han platespillerne til mikseren motsatt av det som er vanlig; spaken nærmest den ene spilleren styrer dermed den<br/>andre. Nå er han vant til det, og må koble om hvis han låner andres platespillere. Kristiansen Anna Cornelia

 • Cornelia Kristiansen

Final/Magnus Høiberg var den første i Norge som hadde turntables som hovedinstrument på musikklinja på videregående skole, og det er en følsomhet i fingrene som flyr frem og tilbake mellom spaker og plater som minner om pianospill. Siden han begynte for fem år siden har han utviklet seg stødig. Nå har han fått trykket opp en egen vinyl med lyder som han skal bruke på settet sitt i kveldens norgesmesterskap på Nomaden.

— Det har blitt vanligere i utlandet at folk trykker egen vinyl med egne beats, så du kan ha melodi på den ene plata og synthlyder på den andre. Det har blitt mye vekt på å produsere i forhold til det du faktisk gjør i konkurransen. Jeg vet ikke hva jeg synes om det ennå.

DJ-ing eller Turntablism er en av hiphopens fire elementer. Tidligere var det vanligere å bruke to like plater, og spille enkelte deler i loop. Men fordi det er relativt enkelt å gjøre med hendene, ble sceneshowet nesten viktigere enn hvordan det hørtes ut. Folk scratchet bak ryggen og jentene brukte puppene til å bevege crossfaderen. De siste ti årene har imidlertid lyden kommet litt mer i fokus.

Forbilder

FINALs første forbilde var Dj Qbert, som han oppdaget da han lette på nettet etter et dataspill med samme navn. Han har fortsatt forbilder, for eksempel har han stor respekt for Pharell, selv om han er "litt kommersiell", som han sier. Men også i Norge er det flinke folk, mener han.

— Fredfades er en jeg ser veldig opp til. Han holder seg til cratingen (se ordliste) og holder det ekte. Han var akkurat i Amerika og det eneste han gjorde mens han var der var å lete etter skiver. Og så er han en utrolig god DJ. Nasty Kutt fra Pass it er legendarisk, men han har sluttet nå.

— Så hvem er de beste i Norge i dag?

— WOF crew fra Oslo er kanskje de beste på det rent tekniske - men jeg er tror jeg er den beste på å lage scratchesett.

I kveldens finale har han seks minutter på seg til å bevise akkurat det.

 1. Les også

  Disse spiller på by:Larm.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Kometkarriere: «Jeg har ikke lyst til å være en DJ som står i baris med en flaske vodka 15 år fra nå»

 2. SJAKK

  Derfor er Norge sjanseløse i OL

 3. SPORT

  Superstjernen tok emosjonell gullmedalje i comebacket: – Jeg har levd i et mareritt

 4. SPORT

  Team Ulsrud vraket for første gang på 12 år

 5. SULTEN

  Disse kokkene skal forsvare Norges ære

 6. SPORT

  Oppdalingen Walstad senket Ulsrud i VM-kvalifiseringen