Sulten

Restaurantanmeldelsen: Slappfisk

Lofoten byr på skalldyrfat.

Mange restauranter frister med skalldyrfat i solen. Lofoten fiskerestaurant byr på et av de svakeste.

  • Smørbukk

Vår vurdering:

3 av 6

– Hei! Har dere lyst på noe å drikke mens dere venter? Servitøren på Lofoten fiskerestaurant er meget sjarmerende og hyggelig, men har dessverre satt på laveste gir, sneglegiret, og det går vinter og vår før vi får drikke og bestilt noe mat.

Lofoten fiskerestaurant på Aker Brygge er som vanlig fylt med tyskere og amerikanere på denne tiden av året, alle på jakt etter fersk fisk og skalldyr.

Menyen hos Lofoten er variert og turistvennlig, men denne kvelden har de kun to hovedretter av fisk på menyen, og det er ekstremt lite til å kalle seg en fiskerestaurant.

  • Restaurantguiden: Her kan du spise deilig sjømat i Oslo
Lofoten fiskerestaurant imponerer ikke.

Varm hvitvin

Servitøren har etter hvert fått rotet seg til å hente vinen, og har tatt med en flaske Boogle Chardonnay, siden vårt førstevalg Red Car Chardonnay fra Sonoma Coast har kjørt sin vei fra vinskapet. En grei erstatning, men vinen er romtemperert og blir ikke kald nok før mot slutten av måltidet.

Restauranter med enormt vinutvalg

Vi har med besøk fra Nord-Norge, som er sugen på skalldyrfatet til Lofoten til 660 kroner per person, mens jeg plukker fra à la carte menyen. Lokalet har fin utsikt over brygga, men de ytterste radene ligger ellers i et småkjedelig restaurantlokale.

Fin utsikt til Aker Brygge fra restauranten.

Stusselig skalldyrfat

– Jøss, dette var det mest beskjedne skalldyrfatet jeg har sett, sier spisefølget. Fra høye fat i flere etasjer hos mange av konkurrentene, ser Lofotens servering litt mer stusslig ut. Et stort rundt fat bugner ikke engang over, og er fylt med reker, noen taskekrabbeklør, én kongekrabbeklo, én klo fra snøkrabbe, samt en halv hummer! En halv hummer? Hvor lusen kan det gå an å bli? Skalldyrfatet hos Solsiden koster 85 kroner mer per person, men er får du i det minste en hel hummer. Og kreps. Og kamskjell. Det står til og med at det kommer østers til på Lofoten, men de er ikke med.

Er det tomt for råvarer, eller hvis man ikke har fått inn kreps, kamskjell eller østers, bør man opplyse om det!

Byens beste utsikt
Skalldyrfatet på Lofoten imponerer ikke.

Heldigvis er min fiskesuppe meget god på smak – varm og herlig med smak av skalldyrkraft og fine, saftige biter ørret og torsk. Den amerikanske hvitvinen med kremet tekstur funker bra både til fisken og skalldyrene.

Rett ørret

Hummer har de nok av hos Lofoten fiskerestaurant.

– Blåskjellene er saftige og gode, men de opptinede grønlandsrekene er litt for slappe. De fleste steder som har skalldyrfat serverer brød og aioli til, sammen med noen ekstra sauser, og hos Lofoten er det tzatziki. En god idé, men denne tamme varianten smaker mye agurk og nesten ingen hvitløk.

Spisefølget og besøket har nesten spist opp alle skalldyrene når min hovedrett kommer. Den er til gjengjeld en nydelig rett. Det store stykket med ørret er pannestekt, perfekt tilberedt, og smaker utrolig godt. Fisken ligger oppå en quinoasalat, den stadig mer populære frøsorten fra Sør-Amerika. En nydelig kombinasjon, og retten er supplert med båter av syltet løk, tynne skiver reddik, sjalottløkvinaigrette, og fisken er overstrødd av dill og vårløk. Det ser vakkert ut, men koster hele 320 kroner. Det er en stiv pris.

Her får du østers i Oslo
Småkjedelig restaurantlokale, men utsikten er fin.

– Det har aldri skjedd før, sier spisefølget.

– Nei, dette er første gang jeg har sett noen spise opp alt på skalldyrfatet og fortsatt ha lyst på mer mat.

Vi avslutter derfor med en ostetallerken på deling. Best er Fjellblå fra Eggen Gardsysteri, men tre små oster med mandler, tomatchutney og nøttebrød til 170 kroner er også i dyreste laget.

– De har noe å jobbe med på Lofoten: litt kjappere service, presentasjon av rettene, samt fylle opp det gjerrige skalldyrfatet. Det er mulig vi er uheldig med valg av dag, men da bør restauranten opplyse at skalldyrfatet er svært mangelfullt. Skjerpings!

Les mer om

  1. Lofoten
  2. Aker Brygge
  3. Solsiden