Sulten

Bondekost i blå grotte

Hos Cantina Cortina Ristorante i Folketeaterpassasjen kan man gå tørrskodd til Italia.

  • Modesty

Vår vurdering:

5 av 6
Cantina Cortina byr på klassisk italiensk bondekost i sin nyåpnede blå gourmetavdeling.

— Med vårt klima, burde hele Oslo sentrum vært som dette. Som en stemningsfull og livlig by et sted i Syden! Modesty rusler langs travle fortausrestauranter, trekker inn deilig duft av grillet mat og hører småpraten summe over klirrende vinglass og klaprende hæler på keramiske fliser.

Vinkart

Men det er ikke Syden. Det er Folketeaterpassasjen. Ute er det sur og kald vårvinterkveld. Her inne er det varmt og hyggelig. Men Modesty skal videre, gjennom Cantina Cortina, ned en trapp og inn i restaurantens nyåpnede gourmetavdeling: Her serveres hverken pizza eller pasta, valget står mellom tre og fem retter fra sesongens meny.

Sesongens kjøttrett er oksefilet med polenta og stekte poteter.

Lokalet er lite, med fem bord i ulik størrelse, petroleumsblå vegger, dempet belysning og behagelig italiensk musikk. Den eneste dekorasjonen er et hvitt Italia-kart på den ene veggen. Regionene hvor restauranten henter sine viner er markert med rødt på kartet: Piemonte, Toscana, Marche, Puglia …

Modesty kan ramse opp alle regionene, men imponerer ingen, all den tid det eneste hun gjør er å lese opp fra den store vinboken hun har lånt fra hyllen ved siden av stolen hennes. Både veggkartet og vinbøkene rundt om i lokalet spenner forventningens bue. Her bør de kunne sin vin!

Cannolo Siciliano. Langt fra lavkarbo, men ifølge sikre kilder yndlingsdesserten til George Clooney.

Så da den entusiastiske servitøren spør, er det lett å svare. Full meny med dertil egnet vin! Servitøren svinser ut etter vann og brød, det siste adskillig bedre enn det første, nybakt og sprøtt som det er.

Vannet er merkverdig flatt og lunkent. Men hvem bryr seg vel om det. Her er det vin det handler om. Servitøren heller i en hvit sauvignon. Modesty mener han sier den er fra Piemonte, men det er vanskelig å få med seg alt. Uansett, vinen er frisk og fruktig, men ganske så veltemperert den også.

Bondekost

Modesty kjenner hun er litt skuffet, hun kunne tenkt seg både tørrere og kjøligere vin. Men da servitøren kommer med første rett skjønner hun valget. Hvitvinen smaker nydelig til tynne skiver blekksprutcarpaccio, tomat, ruccola og vinaigrette. De kokte potetene lar hun ligge igjen i steingodsfatet.

Cantina Contina er kjent for sitt rustikke italienske kjøkken, gourmetavdelingen holder samme stil: Hjemmelaget bondekost fra Nord-Italia. Det er gode råvarer og de er flott behandlet, men det er kraftig kost, kanskje i overkant mektig i en femretter.

Den neste forretten bekrefter inntrykket. Den klassiske grønnsaksretten melanzane alla parmigiana, eller aubergine med parmesan, er alene kraftig nok til å ta livet av ethvert håp om bikinikropp før sommeren. Men i årets Oslo-vår er det vel ingen som tenker på å kle av seg, så både Modesty og Willie nyter hver fete munnfull av terrinen og bruker focacciaen til å skrape opp de siste kaloriene. Til denne har servitøren helt opp et glass fyldig Barbera som fint hamler opp med fettet fra ost og trøffelolje.

Jåleriet er lite fremtredende på Cantina Cortina. Og skjønner du ikke italiensk, får du rettene forklart.

Til neste rett, pastaen, er det tilbake til hvitvinen. En kjølig og tørr Pino Grigio følger hjemmelaget cannelloni med steinsopp og ricottaost. Og det gjør den lurt i. Heller ikke denne retten er designet for Grete Roede, men himmel så godt! Myk, kremet, syndefull fet og helt, helt fersk.

Så er turen kommet til kjøttretten, oksefilet med gorgonzolasaus, stekte poteter, polenta, rødbeter og gulrot. Igjen er det utrolig gode smaker, særdeles godt komponert. Og med en aldeles fantastisk kraftig sangiovese-vin fra Lucca, en Palistorti di Valgiano, i glasset.

Oppe i trattoriaen er nesten alle bord besatt, og ved kjøkkendisken henger noen italienere og diskuterer friskt med en av kokkene, men her nede er det bare servitøren som innimellom bryter den rolige stemningen. Det er deilig å sitte tilbaketrukket, drikke vin, kikke på folkelivet i passasjen og høre sorlet fra trattoriaen.

Men så kommer servitøren med finalen. Søt og fet og veldig god. Selv om Modesty er stappmett, greier hun ikke stoppe å spise butterdeigskake med vaniljekrem, jordbær og sjokoladesaus.

Etterpå smaker kaffen ekstra godt, og da de kommer ut, får taxiene stå.

Dette får du:

Vår vurdering:

6 av 6

5 Miljø:

Elegant og hyggelig lite lokale en trapp ned fra trattoriaen. Dempet belysning, petroleumsblå vegger og store stoppede sofaer og stoler skaper lun stemning.


5 Meny:

Sesongens femretter eller sesongens treretter. Det er det.

5 Service:

Hyggelig, entusiastisk, kunnskapsrik og tilstedeværende.

Vår vurdering:

6 av 6

4 Mat:

Rustikt italiensk kjøkken med ferske råvarer i deilig, hjemmelaget mat.

5 Pris:

Dagens femretter 595 (med vin 1095), treretter 395.

Flere anmeldelser:

Les også

  1. Ambassadøren er nok lei seg for å ha mistet kokken sin

  2. Milde Mehfel – en ekte pakistaner!

  3. Hverdag på italiensk

  4. «En av de dyreste lunsjene vi har spist i Oslo»

Cantina Cortina byr på lun fortaushygge i Folketeaterpassasjen, uansett vær. Innenfor trattoriaen har eierne nå åpnet en gourmetrestaurant med italiensk sikringskost.