Sulten

Restaurantanmeldelsen: Knekt palme

Smørstekt piggvar smaker nydelig. Foto: Espedal, Jan Tomas

Palmen på Grand hotel er pusset opp, men har griset seg til.

  • Smørbukk

Vår vurdering:

3 av 6

-Det var da voldsomt til bråk! Spisefølget ser seg irritert rundt i det nyoppussede lokalet til Palmen restaurant på Grand hotel.

Palmen restaurant har holdt stengt i noen måneder for oppussing, og har i samme slengen åpnet en ny bar i lobbyen til Grand hotel, kalt Othilia. Den synes godt fra du åpner dørene inn til hotellet og er et smart grep for å skape mer liv og røre i lobbyområdet. Selve restauranten ble også pusset opp for noen år siden og er blitt litt mer grå og mindre fargerik, men er fortsatt en lekkert spisested.

Palmen er pusset opp igjen, men den åpne løsningen mot baren fungerer dårlig. Foto: Espedal, Jan Tomas

Hvor mange deleretter?

-Her er menyene, sier servitøren og forsvinner. Palmen har som resten av Oslo slengt seg på deleretter, og som vanlig er det umulig å vite hvor mye man må bestille til hver person. Etter 15 minutter kommer servitøren dassende.

-Dere trenger kanskje hjelp til å skjønne menyen? De fire første er treats & sharing, altså små deleretter, så kommer det fire forretter, og til slutt er det fire hovedretter. Men de er ikke sånn vanlige, store hovedretter, opplyses det, så vi velger til slutt en av hver type. Her er mange spennende norske råvarer og tekst om hvor de kommer fra, samt en mager vinliste.

Den nye baren er blitt fin og synes godt i lobbyen på Grand. Foto: Espedal, Jan Tomas

-Ta rødvin, nei hvitvin

-Ta en pinot noir, sier servitøren eplekjekt. Det passer godt til hovedrettene. Eller skulle dere ha fisk? Ta en hvitvin - den er god, sier servitøren og peker på en 2007-burgunder fra Dom. Marc Colin i Saint-Aubin til nesten 1100 kroner. En nydelig vin, men servitøren som ikke vet så mye om vin, kunne godt ha kommet med valg i andre prisklasser eller tilbudt viner til de enkelte rettene. Vår chardonnayen passer godt til noen av de kommende smakene. Rugbrød og deilig røkt smør ankommer bordet hele 30 minutter etter ankomst - rett før forrettene.

Lysekronen er pimpet opp siden sist. Foto: Espedal, Jan Tomas

-Her er maten, opplyser servitøren og setter de to første rettene på bordet. Merkelig at man ikke sier noe om rettene, men vi får snart andre ting å irritere oss over.

Maten, altså treats & sharing, byr på tre småtørre, marinerte kyllingvinger. De smaker lite og forsvinner i den skarpere smaken fra rettichsalaten og litt soya. Fritert kongekrabbe er et bedre valg, lun og sprø med bra smak av krabben, med god gulrotspagetti og en tam chilimajones på toppen.

Palmen ligger inne på Grand hotel. Foto: Espedal, Jan Tomas

Konferansemiddag

-Der går de andre gjestene, sier spisefølget. Et bord med fire eldre gjester virker litt sjokkskadet etter mye bråk i restaurantlokalet. Denne dagen er det nemlig en konferanse på hotellet, og alle gjestene virrer frem og tilbake mellom baren i lobbyen og restauranten. De står mellom bord og skravler med andre gjester, og Grand har gjort en skikkelig skivebom ved å ha restauranten så åpen mot baren.

-Sikkert artig for de som bor på hotellet og er på samme konferanse, men dette innbyr ikke til et besøk fra andre restaurantgjester på kveldstid. Det er synd, fordi maten blir bedre utover i måltidet. Råmarinerte kamskjell fra Frøya smaker lite med rømmesausen og tindvedoljen, men den andre forretten er veldig god.

-Sprø, god puffet svinesvor og søte friterte rotgrønnsaker er både stor og god på smak, men hadde fungert bedre under "treats & sharing" eller som snacks før maten, enn en egen forrett. Ved siden av står tre små skåler med majones, men både wasabi og chilimajonesen er meget tamme på smak som toppingen til krabben. Ramsløkmajones er derimot veldig god, men rart at man er så pysete i smakene.

Saftig tørrfisk

Smørstekt piggvar er kveldens beste rett. Foto: Espedal, Jan Tomas

Palmen er flinke til å pynte rettene og kommer med ulike tallerkener til de forskjellige serveringene, men servicen henger ikke med i svingene når stadig flere kursdeltagere velter inn fra baren. Vi må skjenke i vin selv, og det blir et merkelig langt opphold mellom andre og tredje servering.

-Kveldens beste rett! Her har kokken virkelig gjort en strålende jobb. Smørstekt piggvar kommer med lange strimler kraftig stangselleri, agurk, søtlig gulrotkrem, knasende sprø tapiocachips og en mild saus av ferskorsten nyr og dill. Det smaker himmelsk sammen.

Palmen er nyoppusset. Foto: Espedal, Jan Tomas

Den grillede og saftige tørrfisken fra Værøy serveres med luftig pepperrothollandaise overstrødd med sjøgresspulver og noen få biter vårløk og babygulrot. Gode smaker hver for seg, men ikke like fulltreffer som den andre fiskeretten.

-Dessertene oser av overskudd og skaperglede, med en syrlig og passe søt tyttebærmousse og hvit sjokolade samt pistasjkake, brunostis og flere varinater av gulrot.

-Det er lett å skjønne tanken bak lobbybaren, men selve spisestedet fungerer nok bedre til lunsj enn til middag. Man burde nesten satt opp noen sperrer på sidene mot baren for å skjerme de nærmeste bordene. Det er blitt fint, men fungerer dårlig.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Vær