Sulten

Agra: Gammel storhet har gått i kjelleren

Det er 20 år siden Agra åpnet dørene første gang. Etter et opphold har de gjenoppstått i en kjeller på Majorstua. Men de har mistet noe underveis.

Agra ligger sentralt på Majorstuen Foto: Bjørge, Stein

  • Dagobert

Først lå Agra på Aker Brygge. Nå har de gjenåpnet i en kjeller i Bogstadveien. Foto: Bjørge, Stein

Kamskjell-forretten er pent lagt opp. Foto: Bjørge, Stein

Det er god plass i kjellerlokalet på Majorstuen. Foto: Bjørge, Stein

Lam i chilisaus med tre typer dressing. Foto: Bjørge, Stein

Agra tilbyr også take away og hjemkjørt. Foto: Bjørge, Stein

Vår vurdering:

3 av 6

– Området rundt Majorstukrysset må ha den største tettheten av indiske restauranter i hele Oslo, sier Bordvenninnen på vei ned trappen til Agra.

– I overetasjen ligger Gate of India, like rundt hjørnet ligger Gandhi, og går du et hundretall meter opp Sørkedalsveien eller bort Kirkeveien finner du henholdsvis Diamond indian cuisine og Curry & Ketchup.

Agra åpnet på Aker Brygge for 20 år siden, og var da blant de beste indiske i byen. Etter hvert flyttet de på seg, de tilbragte en kort periode under Konserthuset før de åpnet dørene i Markveien på Grünerløkka.

Siden mai i år har de holdt til ned en trapp midt i den travle stubben mellom Majorstukrysset og Valkyrien plass. Stedet ligger så diskret til mellom Den gamle major og Jacob Aalls at hadde det ikke vært for skiltet utenfor, så ville vi trolig gått forbi.

  • Utenfor allfarvei? Har du oppdaget disse?
  • Her er noen nye restauranter du bør vite om

God plass i den lyse kjelleren. Foto: Bjørge, Stein

- Må vi betale for dette?

– Det er lyst og trivelig, selv om det er en kjeller, mener Bordvenninnen.

– Jeg vil ikke si at det er altfor koselig her, siden lokalet føles litt for stort. De få andre spisegjestene som er her, sitter spredt rundt i lokalet, så vi slipper å måtte overvære samtalene. Selv om den ene vennegjengen er i fredagsstemning og bestiller ekstra vin til bordet.

– En god del av omsetningen ser ut til å komme fra å sende ut mat, sier Bordvenninnen. Hun har merket seg det tredje sykkelbudet som kommer løpende ned trappen for å hente ferdigmat.

– Vi bør vel starte med poppadoms, sier Bordvenninnen idet vi bestiller drikke. De skal vise seg å ikke være på huset, slik mange steder i byen pleier å gjøre.

– 29 kroner er ikke så mye når du tenker på hvor mye man betaler for en treretters ute på byen, sier Bordvenninnen. – Men når flatbrødet er litt for mykt og det er snaut med mintdressing og løkmiks, føles det litt stusslig.

Kamskjellene er gode, men ikke minneverdige. Foto: Bjørge, Stein

Pent presentert, men

Menyen tilbyr klassiske retter og noen av husets spesialiteter, blant annet marinerte lammekoteletter. Bordvenninnen vil helst ha kylling, og blir anbefalt Malai tikka. Spisevennen vil ha lam som smaker, og blir anbefalt Mirchi gosht, som er markert med to chilier på spisekartet. Til forrett tar vi kamskjell, scampi og seekh kebab, som er en av Spisevennens favorittretter.

– Så lekkert lagt opp, sier Bordvenninnen idet maten kommer på bordet. Vi har fått hver vår «halvmåneformede» tallerken med scampien og kamskjellene i sentrum og en søt chilisaus ved siden. Spisevennen har fått et firkantet fat med tre små kebaber og en grønn chilisaus.

– Det er fart i sausen, sier han. – Men seekhen jeg fikk på Punjab Tandoori var mye bedre og billigere, enda det var en hovedrett.

– Nå må du huske på at spisestedene på Grønland generelt har et lavere prisnivå, sier Bordvenninnen, som er godt fornøyd med sine kamskjell. Mine scampi er spenstige med god tyggemotstand, men salaten og grønnsakene er druknet i tamarindsaus.
Servicen har begynt å gå litt saktere, så vi blir sittende med tomme tallerkener og glass mens de sørger for å levere ut ferdigmat til enda et par sykkelbud.

Lammeretten skulle være sterk, men det kjente ikke vår anmelder. Foto: Bjørge, Stein

Hvor var krydderet?

Vi får likevel bestilt en ny omgang drikke før hovedrettene kommer. Mine lammekoteletter er ikke hva jeg hadde forstilt meg: Små stykker lam som er lettere svidde i kanten på en steinplate. Bordvenninnens kylling er også blekere enn hun hadde antatt.

– Jeg ba om medium pluss, men denne er mild. Spisevennen synes heller ikke at man har truffet med krydderet.

– Hvis denne skal være to chilier-sterk, ville jeg bestilt en som er minst fire chilier på skalaen. Dessuten er grønnsakene bløte og kjedelige.
Dette er langt fra slik jeg husket gamle Agra, der maten holdt et annet nivå.

Man kan få en krok for seg selv i det store kjellerlokalet. Foto: Bjørge, Stein

Ikke som før

– De har vel skiftet kokk. Det er jo lenge siden Aker Brygge-tiden, mener Bordvenninnen, som vil ha en dessert. Det blir en hjemmelagede nøtteis, mens Spisevennen og jeg deler på en Chocomosa, samosa med sjokolade, nøtter og is.

– Jeg er skuffet, sier Bordvenninnen.

– Jeg hadde gode minner fra tidligere besøk, men dette kan ikke måle seg mot nykommeren Diamond eller Gandhi rundt hjørnet. Jeg vet ikke om det kan skyldes at man prioriterer mat som skal sendes ut, eller om kokken har hatt en dårlig dag.

Agra ligger end en trapp like ved Majorstukrysset. Foto: Bjørge, Stein

Sentralt

Take Away

Vennlig service

Andre indiske

Jewel of India Frogner og Sandaker

Der peppern gror

Mister India

The Indus

IndiSpice

Punjab Tandoori

New Delhi

Les mer om

  1. Anmeldelse
  2. India
  3. Restaurant
  4. New Delhi