Sulten

Fransk på Grünerløkka

Birkelundens lille franske ostebutikk er ingen vanlig ostebutikk, nei.

Serge (51) og Karina McGlade-Grando (51) har drevet ostebutikk med stor suksess i snart seks år. Trond Bruce Hansen

 • Trond Bruce Hansen

Peggy Åramnes (nærmest) og Pascale Hendriks er stamkunder hos Serge McGlade-Grando. Trond Bruce Hansen

— Hei, har du tid til en liten prat?

— Ja, men vi kommer til å bli avbrutt. Nå er det lunsjtid, vet du.

Akkurat som om jeg ikke har forstått det. Det lille, hyggelige lokalet i Thorvald Meyers gate fylles av folk som vil ha lunsj. Og det får de. Salte crêpes med røkt skinke, sopp, rødløk og bechamelsaus, eller fransk potetsalat, røkt laks og egg. Eller hjemmelaget suppe med spekepølse eller røkt andebryst.

Allikevel er det ingen som glemmer ostedisken. 95 prosent av ostene er franske, og alle dessertglass, oljer, eddiker og sennep er importert fra Frankrike. Med unntak av syltetøy til ost med alkohol, pesto, aioli, hummus og tapenade, som er hjemmelaget.

Det var en drøm som gikk i oppfyllelse da vi fikk skjenkebevilling. Nå kan vi tilby et glass fransk vin eller to til maten.

Gammel fiskebutikk

Serge og Karina McGlade-Grando har drevet ostebutikken i den gamle gården i snart seks år.

— Det sitter jo liksom litt mat i veggene her. I gamle dager lå Smildens fiskebutikk her. Folk kom visst langveis fra for å handle fiskepudding og fiskekaker. Mange skolebarn har gått ut herfra med en varm fiskekake i matpapir i hånden til lunsj, ler Karina McGlade-Grando.

Øhman, Rolf

Mens blåmuggoster, chèvre og andre oster byr seg frem i disken, ser resten av lokalet ut som en gammel krambod. Runde bord med rød— og hvitrutete duker gjør det nesten umulig ikke å sette seg ned.

Tilbyr vin til osten

— Det var en drøm som gikk i oppfyllelse da vi fikk skjenkebevilling. Nå kan vi tilby et glass fransk vin eller to til maten, sier Serge.

Han er fransk, utdannet som sykepleier, og benytter fritiden til å spille på alt som har strenger. Det var slik han møtte Karina. På festival, fordi hun også er musiker, med sans for irsk tradisjonell musikk. Og siden de begge har stor interesse for oster og mat, ønsket de egentlig å åpne en fransk bistro.

Foruten ost og vin finnes også importert olivenolje, fransk saft, tørret sopp, pølser, hjemmelaget syltetøy og andre delikatesser. Trond Bruce Hansen

Men kommunen sa nei. Så ble det franske oster i stedet. Fordi ost passer til vin. Til stor glede for omegnens osteglade mennesker.— Det er så mye kiosker og junkfood her. Folk spiser så mye genmanipulert skitt hver dag. Vi fikk lyst til å starte noe nytt. Her koster ting litt mer, men det er garantert gode produkter og du vet hvor varene kommer fra, fortalte Grando til Aftenposten, et halvt år etter åpningen i 2008.

Målet var da at butikken skal være for alle slags folk. Og det ser det ut til at de har greid.

— Vi arrangerer ost- og vinkvelder også. Det er kjempehyggelig og populært. Du burde komme en tur, sier Karina.

Ta med lunsjen ut eller nyt den ved rutete duker og et rundt bord. Trond Bruce Hansen

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Derfor googler Linn Skåber seg gjennom Oslos gravlunder. Og gater.

 2. SULTEN

  Kveldsmat på Løkka?

 3. A-MAGASINET

  Han driver Norges mest berømte pølsebod: «Det beste med Oslo er menneskene!»

 4. SULTEN

  Matanmeldelsen: Hjemmekoselig på Dekka bord

 5. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: «Dette er Michelin-nivå!»

 6. A-MAGASINET

  Interessen for norske matspesialiteter kommer bare til å øke, mener lederen for Småbrukarlaget