Sulten

Restaurantanmeldelsen: Aker brygges bruneste bule

Rorbua skiller seg ut fra de andre stedene på Aker Brygge med sin røffe, uformelle stil.

Rorbua har et røft interiør som gjenskaper rorbu-følelsen.
  • Dagobert
Rorbua har et røft interiør som gjenskaper rorbu-følelsen.
Rorbua har et røft interiør som gjenskaper rorbu-følelsen.
Rorbua har et røft interiør som gjenskaper rorbu-følelsen.
Rorbua har et røft interiør som gjenskaper rorbu-følelsen.

Vår vurdering:

4 av 6

Vi har som oftest vært på Rorbua for skrei når Lofotstua har vært fullbooket, men denne gang vil vi se hvordan det arter seg en sommerdag når det er masse liv på Aker Brygge.

Vi har passert uteserveringer der det har vært trangt om plassen, men idet vi svinger inn ved Lofoten fiskerestaurant blir det stillere, bortsett fra et par nysgjerrige turister som kikker på menyen.

  • Her er restaurantene du kanskje ikke har hørt om: Dette er Oslos bortgjemte godbiter
Mange morsomme detaljer på veggene.

Tørrfisk og Mack-øl

Innenfor er det god plass, men i styrehuset som er plassert like ved inngangsdøren sitter det et selskap.

– Det virker som om det er et forretningsmøte som er flyttet hit, hvisker Bordvenninnen. Vi kan høre bruddstykker av samtalen, som veksler mellom bransjeprat og hvorvidt gjestene har prøvd hval og akevitt.

Jeg foretrekker akevitt til julematen, men bestemmer meg for å prøve husets hvalbiff, med en Mack-øl til.

Bordvenninnen er mer lysten på fisk, så hun bestemmer seg for å teste den grillede tørrfisken.

– Det er jo grillsesong, så kanskje dette kan bli noe å prøve seg på utover sommeren.

Rorbua ligger innenfor selve bryggen på Aker Brygge, like ved Lofoten fiskerestaurant.

Kystmat og klassikere

Menyen er lettlest: To forretter, tre hvis man regner med liten porsjon fiskesuppe som forrett, seks hovedretter med fisk og skalldyr, fem kjøttretter, en vegetarrett og tre desserter. Hovedvekten er på tradisjonell norsk mat, derfor bestemmer vi oss for å dele på den ene forretten, «Nordnorsk fjøl», som består av røkt hval, marinert ørret og tørrfisk, gravet uer, hjorteterrine, elgpølse og salat.

Servitøren betjener også uteserveringen, som har fylt seg opp, så vi blir sittende og vente før vi får bestilt. Det tar likevel ganske kort tid før øl, vin og vann står på bordet. Vi får også en kurv med brød, flatbrød og kuvertpakker smør.

– Jeg kan ikke noe for det, men jeg synes at plasteskene med smør er litt stusslig på en restaurant som vet å ta seg betalt for maten – de fleste rettene koster over tohundrelappen, sier Bordvenninnen.

Nordnorsk fjøl byr på norske spesialiteter fra bl.a. elg, hval, ørret, uer, hjort og tørrfisk.

Fisk med tyttebær

– Dette ser spennende ut, selv om selve presentasjonen virker litt mer tilfeldig! Bordvenninnen ser på det lange porselensfatet med diverse godsaker.

Fiskestykker dandert med blant annet tyttebær, en stor floke med salat i midten og kjøttpålegg dandert oppå potetsalat ser litt kaotisk ut ved første øyekast, men smaken er det lite å utsette på.

Ueren har følge av tyttebær, tørrfisken skal være marinert i Mack-øl, og er skåret i strimler og overstrødd med bacon. Hvalen har følge av pepperrotkrem, mens ørreten har en fin syre og salaten er frisk og krisp. Hjorteterrinen er tilsmakt en dash rosmarin, mens elgpølsa og potetsalaten er mer midt på treet.

– Det er mange smaker på en gang, så noe vil jo bli borte, mener Bordvenninnen, som gjerne vil ha enda et glass vin. Jeg passer samtidig på å be om mer øl.

Hyggelig stemning i baren på Rorbua.

Så samles vi på hvalen

Denne gang er servitøren raskt til stede, og det tar heller ikke lang tid fra vi har fått en ny omgang drikkevarer før hovedrettene står på bordet.

Bordvenninnen har fått to store stykker tørrfisk som ligger på gulrotstuing med en halv bakt rødløk, en kløft sitron og med et sausenebb baconterninger i fett ved siden.

– Dette er ikke sommermat, sier hun og tar en bit. – Men det er godt, selv om man kunne vannet ut tørrfisken enda litt mer. Saltet tar bort en del av fiskesmaken. Med enda noen timer hadde balansen vært bedre.

Min hvalbiff kommer med en soppstuing med sting, stekte grønnsaksstrimler, blant annet gulrot og blomkål. På toppen har jeg fått rødløk som er kokt inn til en kompott. Selve kjøttet er mørt og godt.

– Den smaker nesten som en vanlig biff, mener Bordvenninnen, som hadde ventet seg en kraftigere smak. Den er det soppstuingen som står for. Dessverre er den også i salteste laget, så jeg må be om enda en pils. Bordvenninnen nøyer seg med fylle glasset sitt fra vannmuggen.

– Det var en god porsjon, men jeg skal klare en dessert. Hvordan er det med deg?

Bardisken er laget som en robåt.

Robåt i baren

– Tilslørte lofotpiker låter spennende. Ifølge menyen bruker de rabarbra i den, sier Bordvenninnen.

Jeg vil ha noe søtt etter alt det salte og ender på sjokoladefondant.

De tilslørte lofotpikene kommer i et høyt kjøkkenglass, og får skryt av Bordvenninnen, mens min fondant er en grei avslutning med en kule vaniljeis og litt bær ved siden.

– Det er ganske dyrt for å være såpass enkle retter, mener Bordvenninnen. – Men vi betaler vel også for omgivelsene, restauranten befinner seg tross alt på Aker Brygge.

– De har dagens rett til 175 kroner, som er et bedre tilbud. Men selve omgivelsene med en robåt som bardisk, styrehus, treverk, tamper og utkikkstønne gir stedet en helt egen sjarm som få andre steder her ute har, sier jeg.

– Rorbua har vært her i over 25 år, helt siden 1990. Det er lenge, med tanke på at mange andre utesteder i nærheten har dukket under. Det er nok fordi man byr på et eksotisk stykke Norge midt i Oslo.

Miljø: 4

Meny: 4

Mat: 4

Service: 4

Pris: 3

19 av 30 poeng

Andre gode norske restauranter

Lofotstua på Majorstua

Engebret

Smalhans

Arakataka

Statholdergaardens mat og vinkjeller

Les mer om

  1. Aker Brygge
  2. Lofoten
  3. Næringsmiddelindustrien