Sulten

«Lavpriskjedene er den største trusselen mot norsk matkultur. OK, var den største trusselen, da»

Joacim Lund lar seg begeistre over lokal mat i klassiske billigbutikker.

E-lapp2-under kniven.jpg Foto: Borgen Ørn E

  • Joacim Lund
    Joacim Lund
    kommentator

Hva slags mat laget besteforeldrene dine? Sannsynligvis det som var tilgjengelig i nærområdet i Søgne, Stavanger, Sortland eller hvor de nå var fra. Lokale råvarer og nedarvet kunnskap avgjorde hva som havnet på middagsbordet.

Så kom lavpriskjedene.

Som en pest herjet de landet. Plutselig eide de hele verdikjeden. Fra bonden til kjøpmannen. Nå var det de som bestemte hva vi skulle spise. Og det var ikke lokale spesialiteter. Det var billig, prosessert skit, fraktet kloden rundt på dieselslukende trailere. De tok livet av lokalmaten med kaldt blod.

Alt ble likt overalt. Siden den gangen har lokale spesialiteter fra hele landet vært avhengige av hjertekompresjon og surstoff for å overleve.

Det har i alle fall jeg tenkt — til jeg stakk hodet inn i en Rema-butikk utenfor Ålesund denne uken.

Lokal mat , sto det på et skilt over en stor kjølevegg. Bak glassdørene fant jeg klippfisk, mørpølse, blandaball, potetball og spekemat fra lokale produsenter. Tradisjonell møremat. OK, utvalget tok ikke pusten fra meg, men det rokker ved forestillingen om billigkjedene som lokalmatens farligste fiende.

Er Reitan-gjengen blitt bløthjertet? Neppe.

Ifølge 2013 Cone Communications/Echo Global CSR study har mer enn 90 prosent av konsumentene større tillit og lojalitet til et selskap som utviser sosialt ansvar. Ifølge Nationen er dessuten økningen i omsetningen av lokal mat dobbelt så stor som veksten i det samlede mat- og drikkemarkedet.

Penger, har det vist seg, kan være en betydelig motivasjon.

Egentlig interesserer det meg der ryggen skifter navn hvilke motiver Reitan-familien har for å satse på lokal mat. De gjør det. Og de har planer om å gjøre mer av det. Det er et viktig bidrag til mangfold, lokal matkultur og miljøvern.

Tjener de penger på det, er det dem vel unt. Forhåpentligvis kan det få de andre kjedene til å dilte etter. I så fall kan det gå mot en ny vår for lokal mat her i landet.

Så gjør som besteforeldrene dine, du - velg lokale råvarer neste gang du er i butikken.

Les også

  1. Et åpenbart I-landsproblem

  2. Under kniven

  3. Under kniven: Gjør det sjæl!