Sulten

Toppkokkene tror på tre stjerner til Maaemo

Maaemo havnet i Michelin-guiden med to stjerner etter kun 15 måneders drift. Nå kan Oslo-restauranten få sin tredje stjerne.

Even Ramsvik ved Ylajali tror vi for første gang får en restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden.
  • Erik Gulbrandsen
    Erik Gulbrandsen
    journalist

Torsdag morgen klokken 09.00 deles årets Michelin-stjerner og andre utmerkelser ut. Samtidig lanserer Michelin også en egen nordisk guide — for første gang. Og akkurat det får Oslos stjernekokker til å spå at Norden kan vente seg et stjernedryss fra den franske matbibelen.

Det store spørsmålet er: Får Oslo, Norge eller Norden sin første restaurant med tre stjerner i Guide Michelin?

Noma er en av favorittene til å få Nordens første 3-stjerners Michelin-restaurant.

— Jeg tror vi for første gang får oppleve at en eller flere nordiske restauranter får tre stjerner i Michelin-guiden. Det skal bli litt blest rundt utgivelsen, og derfor tror jeg de deler ut tre stjerner i år, tror Even Ramsvik.Han er kjøkkensjef på Ylajali, som i fjor ble belønnet med en stjerne i den berømte matbibelen. Likevel har Ramsvik valgt å legge ned restauranten til jul.

Oslobys restaurantguide: Gourmetrestauranter i toppklasse

— Vi har hatt besøk av guiden. Akkurat hvor mange som har vært her, er noe usikkert, forteller Arve P. Krognes, hos Noma i København. Den danske restauranten har i flere år hatt to stjerner i Michelin-guiden, og er blitt kåret til verdens beste restaurant flere år.

Flere tipper at Noma og Oslo-restauranten Maaemo blir belønnet med tre stjerner, noe som aldri tidligere har skjedd i Norden.

Den spiselige gral

— Vi har snakket med noen Michelin-inspektører, men vet ikke hvor mange besøk vi har hatt, forteller kjøkkensjef ved Maaemo, Esben Homboe Bang. Han har også hørt ryktet om tre stjerner til nordiske restauranter, men vil ikke være med i noe spekulasjonskorps.

Maaemo har to stjerner i Michelin-guiden, men kjøkkensjef Esben Holmboe Bang vil ikke spekulere i om de får den tredje.

— Jeg har selvfølgelighøye ambisjoner for det vi gjør her. Vi bruker en vanvittig mengde tid og overfører al vår glede og energi i dette prosjektet. Da er det selvsagt veldig motiverende å merke at vi blir lagt merke til. Men i hverdagener det ikke noe jeg går rundt og tenker på.

— Michelin-guiden er en meget betydningsfull guide til de beste spisestedene. Det finnes etter hvert mange lister og ratinger, men Michelin er den hellige gral for meg. Det er noe å strekke seg mot og blir en manifestasjon av egne ambisjoner, forteller Holmboe Bang.

Tror ikke på stjernedryss

En annen favoritt til å få tre stjerner er Mathias Dahlgren, som driver Matsalen i Stockholm.

Mathias Dahlgren kan få tre stjerner for Matsalen.

— Det viktigste for meg er å lage restauranter som jeg selv trives med å gå til hver dag, restauranter som har mange glade og fornøyde gjester. Alt positivt som skjer utover det, ser jeg på som en bonus. Vi har hatt legitimerte besøk i begge mine stjernerestauranter, men hvor mange ganger de har vært hos oss vet jeg faktisk ikke, forteller Dahlgren, som synes det er positivt at Norden endelig får sin egen guide.Det synet deler også Bent Stiansen ved Statholdergaarden.

Statholdergaarden og Bent Stiansen har en stjerne i Michelin-guiden.

— De har holdt kortene rett til brystet denne gangen, så det er vanskelig å si hva de tenker og hvem som kommer med. Men guiden heter jo Main Cities of Nordic Countries , og da håper jeg de representer mange byer i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene. Samtidig skjer det mange spennende ting som ikke nødvendigvis bare er i en by. I Danmark, som jeg kjenner godt til, er det mange toneangivende restauranter utenfor byene. Både Falsled og Henne Kirkeby kro er steder som hadde fortjent en stjerne.

- Ikke noe stjernedryss

— Jeg tror ikke på noe stjernedryss med den nye nordiske guiden, men det hadde ikke vært ufortjent om for eksempel Restaurant Renaa i Stavanger, Credo i Trondheim, Engø Gård på Tjøme og Måltid i Kristiansand blir med i fellesskapet. Jeg tror det er viktig for Michelin å gi tre stjerner til en restaurant i Norden. I dag er det 5–6 nordiske restauranter som holder et høyt faglig og nyskapende nivå som kunne fortjent den anerkjennelsen, sier Stiansen, som har Geranium i København som favoritt.

Geranium i København har to stjerner i Michelin-guiden.

Søren Ledet hos Geranium tør ikke spå noe, men har tro på Maaemo.— De er meget dyktige og kan være på vei til den tredje stjernen, mener Ledet, som tror at den nordiske Michelin-guiden kan få stor betydning for riktig mange restauranter og få gastronomien til at blomstre enda mer.

Les også

  1. «Oi, skal jeg spise maur?»

  2. Restaurantgründer kjøper seg inn i Maaemo