Sulten

Stortorvets Gjæstgiveri: Delt fornøyelse i klassiske omgivelser

Stortorvets Gjæstgiveri ser ikke ut til å kunne bestemme seg for hva de vil være: En rimelig, brun kafé eller gourmetrestaurant.

 • Dagobert

Vår vurdering:

4 av 6

Kveiten er bakt i ovn og kommer med rogn, potetpuré og en deilig skalldyrsjy. Monica Strømdahl

Få ukens restaurantanmeldelser fra Osloby og de beste tipsene fra mat-Oslo rett i mailboksen din. Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her!

— De kaller det "tradisjonsmat med moderne vri i et av Oslos eldste lokaler" på nettsiden, men førsteinntrykket er forvirrende, sier Bordvenninnen mens hun ser på menyen.

— Jeg har hørt at man har fått ny kjøkkensjef siden sist, og det kan virke som om vedkommende vil sette sitt distinkte preg på spisekartet, samtidig som man prøver å tekkes det faste klientellet.

Restaurantguiden: Her spiser du godt norsk i Oslo

Lunsjmenyen og oversikt over dagens rett denne uken gir et inntrykk av en tradisjonell kafé med klassiske smørbrød og husmannskost, mens kveldsmenyen sikter mot et mer gastronomisk sjikt.

Stortorvets Gjæstgiveri er blant byens eldste serveringssteder, og kan tilby både enkle retter og gourmetmat i det stilfulle lokalet. Monica Strømdahl

Vi er her tidlig på kvelden, så jeg har grepet muligheten og bestilt dagens rett, kjøttkaker, og går heller for ostetallerken etterpå mens Bordvenninnen har mer lyst på å teste rettene med gourmet-tilsnitt.Vår vennlige servitør tar imot bestilling på egengravet laks til forrett og ovnsbakt kveite til hovedrett. Til dette blir Bordvenninnen anbefalt et glass Riesling, mens jeg holder meg til øl.

 • Guide: Her får du god lunsj
 • Guide: Koselig med peis

Lettvint løsning

Før maten får vi både lunt brød og flatbrød i en kurv.

— Porsjonspakningene med smør ved siden av gir et dobbelt budskap. På den ene siden skal det være elegant, men man tar også en lettvint løsning.

Bordvenninnen er skeptisk, og skepsisen øker idet forretten kommer til bordet.

— Dette var ikke særlig mye for 125 kroner, sier Bordvenninnen og ser ned på noen terninger med laks omgitt av en klatt ertepuré, agurk og pepperrotkrem.

— Pepperroten gir assosiasjoner til Sverige, og ifølge servitøren er laksen akevittgravet. Det er lite, men godt, innrømmer Bordvenninnen.

Jeg har aller nådigst fått smake en liten bit, og fisken har fått et fint, mildt preg av akevitten, mens pepperroten gir et avsluttende sting.

Fin fisk

— Nå håper jeg at det er mer kveite på tallerkenen, ellers ender jeg med å gå sulten fra bordet, sier Bordvenninnen idet hovedretten er på vei sammen med mine kjøttkaker, som kommer med en rik saus, ertepuré og kokte småpoteter.

Kveiten er bakt i ovn og kommer med rogn, potetpuré og en deilig skalldyrsjy. Monica Strømdahl

— Dette ligner på noe, smiler hun mens hun ser ned i den dype tallerkenen. Der ligger det en fin, tykk firkant fisk som troner på en rikelig porsjon potetpuré. Oppå kveiten er det to typer rogn, sort og rød, syltet løk og en stor kvast dill. En lys brun skalldyrsjy med en grønn perlerad av dillolje. Den ovnsbakte fisken har tydeligvis fått kose seg på lav varme.- Kveite er vanskelig å få bra, ofte er kjøttet tørt og trevlete, men her har de langt på vei lykkes. Potetpureen er derimot ikke helt på topp, den har en litt limaktig konsistens. Men skalldyrsjyen og rognen fremhever sjøsmaken.

Sesongmat

Mine kjøttkaker skuffer heller ikke, og er vel verd prisen på 148 kroner. Det samme gjelder ostetallerkenen med tre typer ost, marmelade, nøtter og mørkt brød. Bordvenninne tester gulrotkaken, og gir den tommelen opp.

— Stortorvets Gjæstgiveri er en typisk sesongsrestaurant med fårikål, lutefisk og skrei. Jeg lurer på om de fortsetter med à la carten under lutefisksesongen. Det vil jo være et godt supplement, men også en utfordring for kjøkkenet.

— Jeg liker at man har ambisjoner, men er redd prisnivået er i overkant av det de faste gjestene forventer å betale.

 • Guide: Gode nyerestauranter
 • Guide: Gode gastropuber
  Glad i å lage mat? Her deler noen av de hippeste Oslokokkene sine hemmelige oppskrifter:
 1. Les også

  Lofotstua: Som å reise tilbake i tid

 2. Les også

  Det Gamle Raadhus: En helnorsk historie

 3. Les også

  Bristol har funnet formen

 4. Les også

  Schrøder: Skikkelig husmannskost

 5. Les også

  Ganske Nilsen hos Larsen

 6. Les også

  Godt kjøkkenhåndverk på «Håndverkerstuene»

 7. Les også

  Colletts: Enkelt og ærlig

 8. Les også

  Nærmat på Skøyen

 9. Les også

  Kafé Celsius: Bare passe hett i solsteiken

Relevante artikler

 1. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Spis som i steinalderen

 2. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Elegant og lekkert

 3. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Book denne restauranten før jul

 4. SULTEN

  Restaurantanmeldelsen: Louise er en middelhavsfarer på Aker brygge

 5. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Fortsatt snobbete og dyrt - men ærverdige Theatercaféen er blitt hippere

 6. SULTEN

  Engebret - en utsøkt smak av Norge