Sulten

4 av 5 betaler gjerne litt ekstra for norske matvarer i påsken

Mange nordmenn betaler gjerne mer enn dobbel pris for å få «ordentlig, norsk mat».

Påskematen bør være av høy kvalitet, mener Kamilla Instefjord og Terje Hekkelstrand. Foto: Ingar Storfjell

 • Yngve Ekern
  Journalist

De har gjort unna påskelammet og trives i Mathallen. Live Golberg til høyre bak barna Markus og Felix van Ravens. Foran og mot høyre ser vi Victoria Gjerpe, Trym-Ole Gjerpe, Paul Gjerpe og Rune va Ravens. Foto: Ingar Storfjell

— Kanskje fjellfolket har høye avdrag på hyttene, og ikke prioriterer matkvaliteten? spør Terje Hekkelstrand.

Han og tusenvis av andre Oslo-folk har veldig god glid i matveien på Mathallen. I den klisterfrie sonen var det urban matorgie både skjærtorsdag og langfredag.

— I familiehøytider er det ekstra viktig med god mat, og da er det kvaliteten og ikke prisen som er avgjørende, istemmer Hekkelstrands kjæreste, Kamilla Instefjord. De to er opptatt av hvor maten kommer fra.

80 prosent av oss oppgir at vi er villig til å betale litt ekstra for norske matvarer nå i påsken. Det viser en undersøkelse Sentio har gjort for Landbrukssamvirket rett før høytiden. Påskens rånere på svenskehandel er ikke spurt. Men forbruket av norsk kjøtt fordobler seg i påsken, ifølge Nortura.

Høy pris, høy kvalitet

179 kroner kiloet for lammelår, alternativt 199 for et ekstra modent lår. Terje og Kamilla ser jo at forskjellen i pris er ganske stor sammenliknet med kjedebutikkenes typiske 69 kroner kiloet. Likevel lar de seg friste av en pent skåret reinsdyrskank til 299 kroner.

— Vi har nok et høyt forbruk målt i utgifter. Det er ikke på grunn av mengden vi kjøper, men fordi vi betaler for kvalitet, sier Kamilla Instefjord, som med typen har tatt en solrik og frisk tur fra Adamstuen.

I Mathallen kryr det av folk, hipstere så vel som familier, på jakt etter både tradisjon og spesialiteter.

Med norske råvarer

— Norsk? Ja. Norsk råvare? Ja, det også. Ved et bord sitter to familier som både har spist asiatisk og italiensk, til og med britisk mat, og teller opp at det er mat basert på norske råvarer de hatt i seg.

— Vi er som stadig flere mennesker blitt mer oppmerksomme på maten vi spiser, for eksempel på om den er kortreist, sier Liva Golberg. På tross av at hun selv ikke spiser kjøtt, mener hun at det er en fordel at påskelammet er norsk.

Påskeåpent andre året

Dette er andre året at Mathallen, som ofte kalles et utstillingsvindu for norsk landbruk, holder åpent skjærtorsdag og langfredag.

— Det er mange folk i byen, og dette er nærmest blitt et utfartssted, sier Jarle Torgersen, som leder Mathallens faste avdeling av Bondens Marked.

Mathallen har hatt en rekke aktiviteter for barn og voksne i påsken, men holder stengt første og andre påskedag.

Lite medisin i norsk

Blant dem som setter pris på norske forbrukeres tillit til norskprodusert mat, er Norsk landbrukssamvirke.

— Folk vet at norsk mat har høy standard, at det brukes lite medisin og hensynet til dyrevelferd og mattrygghet er godt ivaretatt. Slik bør norske forbrukere kunne forvente at det er i fremtiden også, sier Ola Hedstein, direktør i Landbrukssamvirket.

 1. Les også

  Vil ha «trafikklys» på maten

 2. Les også

  De drar til Berlin for å selge mat i Oslo

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Kunder klager på dyrt lammekjøtt til påske

 2. KOMMENTAR

  Glem kjøttskam. Det virker ikke.

 3. SPREK

  Nordmenn spiser over 1300 dyr i løpet av livet

 4. A-MAGASINET

  Spiser bare norsk mat – med ett unntak

 5. SULTEN

  Stor test: Her får du best mat i Mathallen

 6. FAMILIE OG OPPVEKST

  De veier like mye, men ett av påskeeggene har dobbelt så mange kalorier som det andre