Sulten

Hva med kaffen?

Kaffen som serveres på Oslos beste restauranter er en fornærmelse mot gjestene, skriver kaffeelsker Anders R. Christensen i denne kommentaren.

IngarStorfjell

 • Anders R. Christensen

For en tid tilbake var jeg på en av Oslos Michelin-restauranter. Maten og vinen var fantastisk, og betjeningen var imøtekommende og øste av sin kunnskap om råvarene, produsenten og opprinnelsesland og -region – helt til det ble tid for kaffen.

«Hvilket land og brenneri kommer den fra?», spurte jeg.

«Det er jeg usikker på, men jeg kan gå ut på kjøkkenet og se om det står noe på posen», svarte servitøren, tydelig beklemt.

Da hun kom tilbake svarte hun at den kom fra Colombia, men uttalte navnet på brenneriet feil. Jeg kan en del om kaffe, men lite om vin. Så hvordan kan jeg da vite at det hun har fortalt om de ni vinene jeg har fått tidligere på kvelden ikke er like unøyaktig som det hun forteller om kaffen?

rightAnders R. Christensen. Signe Dons

Kaffen, som ble servert fra en presskanne var forøvrig god, men ikke mye bedre enn de fleste vil kunne klare å lage hjemme på kjøkkenbenken.

Og det er nettopp her problemet ligger: Når jeg går på restaurant ønsker jeg meg smaksopplevelser som jeg ikke får når jeg lager mat og drikke hjemme, fordi jeg ikke har kunnskapen, tiden, råvarene eller redskapene som skal til.

For selv om Oslo er verdens kaffehovedstad er det likevel forbausende få av Oslos bedre restauranter som gjør noe ut av kaffeopplevelsen. De gjør en grundig jobb med maten og vinen, men tror åpenbart at kaffen fikser seg selv så lenge de kjøper den inn fra et ok brenneri.

En ringerunde viser også at flere restauranter med stjerneambisjoner serverer kaffe du like gjerne kunne kjøpt på Kiwien på hjørnet. Man bør kunne forvente bedre av restauranter som tar flere tusen kroner for et måltid med vin til.

Maaemo er et hederlig unntak. De har gått sammen med kaffeguru Tim Wendelboe og perfeksjonert den erkenorske kokekaffen. Kelneren lager kokekaffe på en primus foran deg mens du venter, og ved å ha grundig fokus på metode og kvalitet blir kaffen en fantastisk opplevelse, både visuelt og smaksmessig. Selv om dette kanskje ikke var utslagsgivende da Maaemo nylig ble tildelt to Michelin-stjerner utgjør kaffen absolutt en viktig del av totalinntrykket. Det at de legger så mye arbeid ned i kaffen viser samtidig at de har en genuin interesse for smak i sin helhet – ikke bare mat og vin.

Mest sannsynlig handler det om at kunnskapen om kaffe i restaurantbransjen er for dårlig. For jeg tror virkelig ikke at de har lyst til å servere middelmådig kaffe. Jeg tror bare ikke at de er klare over mulighetene som ligger i kaffen.

Så kjære Terje Ness, Björn Svensson, Bent Stiansen og alle dere andre: Vær så snill å gi meg en kaffeopplevelse som står i stil med den fantastiske maten og vinen dere serverer neste gang jeg kommer innom.

Les mer om kaffe:

 1. Les også

  Slik er Oslos kaffebarkunder

 2. Les også

  - Oslo blant verdens beste

 3. Les også

  Kaffe har satt sinnene i kok

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SULTEN

  Nå får du "oslokaffe" på verdens beste restaurant

 2. SULTEN

  Maaemo om stjernedrysset: - Vi er enormt stolte

 3. SULTEN

  Kinesisk luksus-kjede åpner restaurant i Oslo

 4. SULTEN

  - En fantastisk dag for restaurant-Oslo!

 5. SULTEN

  Gull på gråstein til toppkarakter hos Maaemo

 6. SULTEN

  Michelin-sjefen: Oslo har stagnert