Sulten

«Et måltid vi vil huske lenge»

Vår vurdering:

5 av 6
Ruffino byr på god, hjemmelaget mat og varm, personlig service.

Ruffino har gjort noen endringer siden starten, men hovedinntrykket er det samme: God, hjemmelaget mat og varm, personlig service.

  • Dagobert

Henrik Ibsen var begeistret for Italia, og bodde der i to perioder. Det var i Sorrento, Amalfi og Ischia han skrev klassiske stykker som Peer Gynt, Et dukkehjem og Gengangere.

– Hva slags stykke tror du han ville skrevet etter et besøk her, hvisker Bordvenninnen. Ruffino ligger i førsteetasjen til Ibsenmuseet i Arbins gate, der han bodde de siste elleve årene av sitt liv, til han døde i 1906.

– Det hadde neppe blitt noen tragedie, humrer jeg. Vi har nettopp spist våre forretter.

Carpaccio.

Bordvenninnen har fått løvtynne skiver carpaccio med et syrlig sitronsting, dynket i olivenolje og med knasende sprø ruccolasalat og toppet med parmesan. Jeg har valgt asparges rullet i bacon med gorgonzolasaus.– Men det hadde sikkert blitt noe tungt, tror Bordvenninnen. – De sparer ikke på smør og fløte når de lager maten.

Menyen har gjennomgått en forandring siden vi var her da stedet åpnet i 2009. Vi finner bl.a. ikke scaloppine al limone, kalvefilet i sitronsaus, en av våre italienske favoritter. Men man har fremdeles mye godt å by på, også av drikkevarer.

Frukten fra havet

Asparges rullet i bacon med gorgonzolasaus.

Før hovedrettene kommer til bordet, sipper vi til hvert vårt glass husets hvitvin, Roncaglia Mancini fra Marche-området, som ligger nordøst for Roma mot Adriaterhavet. Den fås også på karaffel (halvflaske) og helflaske til en sympatisk pris sett ut fra kvalitet Frisk, syrlig, med en mineralsk fylde. – Denne får du neppe på Polet.

På Ruffino får du naturligvis vin fra hele Italia, selv om de nordlige delene av landet er bedre representert. Vi finner flere egenimporterte merker og produsenter.

Et ekte italiensk måltid strekker seg over flere retter, og kan vare over lang tid. Men vi tar kun en pastarett hver før vi skal vurdere dessertene.

FS00043829.jpg

Bordvenninnen har sett seg ut Ruffinos spaghettispesialitet, med blåskjell og kongereker i en saus bestående av tomater, hvitløk, hvitvin og persille.– Mye, men ikke for mye, smiler hun mens hun sørger for å få med seg all sausen. – Pikant, med en deilig smak av sjø.

Når trøffelen vågner

Jeg har bestilt ravioli med ricotta og mascarpone og trøffelolje, men får en svært hyggelig overraskelse når maten kommer på bordet: Raviolien er overstrødd tynne skiver sort trøffel. Lukten i seg selv er berusende, og de små skivene gir de hjemmelagede pastaputene som svømmer i smeltet smør et smaksløft. Bordvenninne ser misunnelig på meg, og får en av dem.

– Mmmm ... Disse kunne jeg spist dobbel porsjon av.

Med tanke på at det bare er åtte ravioli, er jeg tilbøyelig til å være enig. Selv om de er store, åpenbart laget på kjøkkenet for kort tid siden og med deilig, rennende mykost som tyter ut når du skjærer dem opp.

Til begge rettene er vi blitt anbefalt en pinot nero, også denne fra Marche. Myk, med et hint av kirsebær og uten altfor mye tanniner.

Et dukkehjem for hele familien

Selv om lokalet er ganske fullt, har servitørene full oversikt. Vi føler oss godt ivaretatt, og legger også merke til at på bordene der hele familier sitter, får både de eldste og yngste vennlig oppmerksomhet.

– Se hvordan desserten blir servert til barna, hvisker Bordvenninnen. – De får service til tusen. Så hyggelig!

Vi har kikket i dessertkartet, men avstår fra ostefatet på tross av at de ligger i glassdisken ved kjøkkenet og frister. Det blir sjokoladefondant og tiramisú isteden. Begge deler er en søt avslutning på måltidet, men er også de mest anonyme – vi har smakt bedre andre steder.

Likevel har dette vært et måltid vi kommer til huske lenge, ikke bare på grunn av kvaliteten på maten, men også på grunn av den hyggelige servicen. Her føler man seg virkelig velkommen.

– Hadde Ibsen bodd i Oslo i dag, ville han gått hele veien til Grand Café?

Bordvenninnen er usikker.

– Hvis han foretrakk å treffe kultureliten og bohemene i elegante omgivelser, ville det blitt Grand. Men skulle han samle familie og venner til et rustikk måltid med tradisjonell italiensk mat, hadde han bare behøvd å gå ned trappen til Ruffino.

Prøv også

i Kirkeristen har både gourmetavdeling og en enklere vinbar.

i Schouskvartalet serverer rustikk italiensk mat.

i Stenersgata ved Oslo City har gode pastaretter.

FS00043826.jpg