Sulten

«Skur 33 leverer mat i toppklasse»

Vår vurdering:

6 av 6
Solskinn, seilskuteidyll og blinkende hav – midt i sentrum. Den nyåpnede sjømatrestauranten Skur 33 kunne ikke ha bedre beliggenhet.
Helt i toppklasse, er vår anmelders dom av den italienske maten.
Skur 33 eies av Oslo Havn. Riksantikvaren har hatt mye å si i utformingen av restauranten, og fremdeles er mye av havneskuret synlig i interiøret.
Pizzaen på Skur 33 er stekt i en ekte italiensk steinovn.

Oslos nye storstue for italiensk mat ligger i et skur. Ikke la deg skremme av det. Dette er bra!

  • Modesty

Hver uke besøker vi tre restauranter i ulike prisklasser. Søk i restaurantbasen og se de sist anmeldte restaurantene her .

— 28, 30, 34. Hvor i all verden er 33? Modesty og Willie står på bryggen nedenfor Akershus festning og ser etter nyåpnede Skur 33. Lenger ut ligger fiskerestauranten Solsiden som snart stenger for sesongen, inne ved Rådhusbryggen gjør Royal Marines seg også snart klar til å stable stolene bort for i år. Et sted midt imellom har Dag Tjersland, eier av den populære italienske gourmetrestauranten Baltazar, akkurat åpnet sjømatrestaurant. Han har jobbet med prosjektet siden 2010, og har ingen planer om å stenge igjen med det første.

Plutselig ser Modesty nr. 33 på utstikkeren der «Christian Radich» ligger fortøyd. Et lukket, mørkebrunt havneskur lik de andre langs Akershusstranda. Intet skilt på taket, ingen plakat på brygga.

LES OGSÅ:

  • Her er nyåpningene i restaurant-Oslo
  • Elendig service men nydelig mat på Sawan

Urbant og maritimt

Men inne! Modesty må nesten klype Willie i armen. Er det mulig? De grove betongveggene og fire-fem meter takhøyde er beholdt. Gulvet er i silkegrå betong. Det er lange benker langs veggene, med blekoransje firkantede ryggputer som minner om gamle redningsvester.

Eier og kjøkkensjef Dag Tjersland tilbereder en porsjon av den klassiske italienske sjømatpastaen spaghetti Vongole.

Det er maritimt, det er industrielt og røft. Store vinduer mot sjøen sikrer lyset, i den andre enden av lokalet dominerer en diger og nybygd pizzaovn det åpne kjøkkenet. Akustikken er behagelig, italiensk pop strømmer fra høyttalerne, men det er ingen problem å føre en samtale over bordet.Hovmesteren har hentet italiensk fatøl, en hvitkledd servitør har servert menyen, og Modesty og Willie kan ikke slutte å smile der de sitter. De føler allerede at de har vunnet, enda de ikke har smakt en smule.

— Det er så gjennomført her! hvisker Modesty.

— Det er shabby, ikke i den utdaterte hvite shabby chic-stilen, men i beige, brunt og grått. Det er kule maritime detaljer, og menyen er en våt drøm for en italiaelskende sjømatspisende nordmann. Og det er ikke dyrt.

— Og det lukter så godt, sier Willie og kikker bort på nabobordet, der de spiser spaghetti vongole. Plutselig er han ikke i tvil om hva han vil ha til hovedrett. Muslingspaghettien er en av fire pastaretter på den klassisk italienske menyen, som ellers består av syv forretter, pizza og fem-seks hovedretter. De aller fleste henter sine råvarer fra sjøen.

Begynner på topp

Som Modestys forrett, to fine grillede krepsehaler dandert i skallet sitt. Ved siden av en skål med grønn salat. Det er en perfekt forrett, med smaker og teksturer som bare utsøkte råvarer og kyndig behandling kan frembringe. Krepsene er kritthvite, saftige og spenstige, salaten frisk og sprø. Små skiver av ulike beter gir farge, dill og engsyre fra Nesodden deilig smak. Den eneste nedturen er at den må ta slutt.

Willie tar sjansen på en olivenoljeposjert makrell, og får en myk lysgrå filet dandert med couscoussalat, beter og urter. Det smaker utvilsomt makrell, men den er rundere og saftigere enn om den var bakt eller stekt på vanlig måte. Et morsomt bekjentskap!

Det samme kan sies om vinen, en smaksrik Sauvignon Blanc fra Piemonte. Modesty og Willie overlater valget til vinkelneren, den utrolig innholdsrike vinlisten gir dem helt prestasjonsangst.

Servitørene har ikke så mye å gjøre, foreløpig er Skur 33 en ukjent perle i vannkanten. Dermed blir det desto tydeligere at ikke rutinene sitter helt ennå. Men alle er blide og virker oppriktig serviceinnstilte, så det går seg nok til.

Helårshavn

Willies hovedrett skuffer ikke. Vongolene er hvite og vakre og smaker av hav, rørspaghettien er vendt i olje, chili og persille og langs kanten på det vakre stengodsserviset er det helt litt ekstra chiliolje som han kan dyppe pastaen i hvis han vil ha mer futt.

Modesty har valgt grillet middelhavsfisk, den som oftest kalles dorade her: En liten hvit fisk som grilles og serves hel. Og for en fisk! Sprø skorpe, deilig krydret, kritthvitt og saftig fiskekjøtt. På italiensk vis må man bestille tilbehør til hovedretten, Modesty får rause fat med tomatsalat og grillede grønnsaker .

Gjennom vinduet kan de følge solen der den seiler sakte ned bak Aker Brygge. Snart er det kveldsmørkt rundt skuret. Mellom industrilampene og spotene i taket er det montert solide varmepanel som skal sørge for lune temperaturer her inne utover høsten og vinteren.

Det er bare å glede seg til å komme tilbake.


Delkarakterer:

Vår vurdering:

6 av 6

6Miljø:

6Meny:

6Mat:

Vår vurdering:

6 av 6

5Service:

5Pris:

TOTALKARAKTER: 28 av 30 poeng.

Fakta: «Skur 33»

Adresse: Akershusstranda 11, tlf. 23 35 70 60

Åpningstider: Man.-tor. 11.30-23.30, fre.-lør. 11.30-02.00, søn. 14–21. Kjøkkenet stenger kl. 22.00.

Prisnivå: Middels

Hva vi spiste: Grillet sjøkreps, makrell, pasta vongole, grillet dorade, sitronterte, pistasieis.

Hva det kostet: Forretter kr 55-195, pasta/pizza kr 155-195, secondi-retter 245-295, desserter 75–85.

Passer for: Et glass vin og antipasti på bryggekanten, søndagslunsj for hele familien eller en helaften med venner.

Les også

  1. Elendig service men nydelig mat på Sawan

  2. Restaurant-Oslo vokser

  3. Delhi Tandoori: Neste gang blir det take away

  4. Godt kjøkkenhåndverk på «Håndverkerstuene»

  5. Ikke helt topp på Lokk

  6. Kjedene overtar kaffe-Oslo