Sulten

Restaurant Øst: Beste østkant

Vår vurdering:

4 av 6

Laksemaki toppet med en frisk og spicy chilimajones. Foto: Jan T. Espedal

Restaurant Øst byr på sushi og thaimat med en god vri.

  • Dagobert

— En kollega reiser alltid hit for å hente take away, enda han bor på andre siden byen. Han skryter av kvaliteten, sier jeg til Bordvenninnen og Spisevennen.

Vi har passert Hai kafé på vei bortover Calmeyers gate. Mot Hausmanns gate ligger Restaurant Øst. Vi holder på å kollidere med en mann som kommer ut med to bæreposer med sushi. Han hopper inn i en ventende bil. Inne er det halvfullt, og praten går livlig ved bordene.

- Det er mange asiater som spiser her og henter mat, og det er alltid et godt tegn, sier Spisevennen.

Interiøret ser ikke ut til å ha forandret seg siden forrige besøk for nesten fem år siden, men lokalet virker likevel ikke særlig slitt, og det er en hyggelig atmosfære i det sparsommelig innredede lokalet.

Restaurantguiden: De beste billige asiatiske restaurantene

Luftig forsmak

Servitøren kommer med spisekart og tar opp bestilling på drikke. De har asiatisk øl, så jeg bestiller en Tiger beer fra Singapore. Den er frisk og lys.

Menyen har et bredt utvalg thai-retter og sushi til overkommelige priser. Vi er ikke like sultne, så vi bestiller et utvalg fra ulike deler av spisekartet.

Forrettmiksen består av kyllingspyd med peanøttsaus og salat, knasende sprø vårruller og tempurafriterte scampi og grønnsaker.

Behagelig interiør og god mat på Øst restaurant. Foto: Jan T. Espedal

— Den hjemmelagede peanøttsausen er så god at jeg vil spise opp alt med skjeen, men da orker jeg ikke fisken, sukker Bordvenninnen. - Tempuraen er fantastisk luftig, og bringer frem smaken av råvarene.

Spisevennen har bestilt nudelsuppe med biff. Tynne strimler kjøtt og nudler svømmer i en mørk, kraftig buljong.

- Det er nesten for mye av det gode, sier Spisevennen mot slutten.

— Jeg hadde ventet meg den lysere varianten man får andre steder i nabolaget, som Hai kafé og Lille Saigon 1. Dette er i mektigste laget.

Restaurantguiden: De beste eksklusive asiatiske restaurantene

Sushi med sting

Vi deler rundt på norimaki-bitene, spennende utgaver vi ikke ser så ofte ellers i byen: chilimarinerte kamskjell toppet med flyvefiskrogn, laks med chilimajones og en deilig vegetarisk variant med japansk reddik, asparges, agurk, avocado og paprika.

Vi må bestille en omgang til av de chilimarinerte kamskjellene siden alle ved bordet vil smake mer av den.

Øst restaurant ligger litt bortgjemt mellom Storgata og Torggata, men er verd turen. Foto: Jan T. Espedal

Men det er hovedretten, den friterte fisken Tilapia, som vekker mest oppmerksomhet. Det er en brakkvannsfisk som finnes flere steder i verden. Her serveres den on the bone , det vil si fritert hel. Fiskekjøttet løsner lett fra benet, og selv om selve tilapiaen ikke smaker mye, har det knasende sprøstekte skinnet en fin kryddersmak, og den deilige hjemmelagede, glohete chilisausen løfter smaken. Ved siden har vi fått klebrig ris som suger opp all sausen.Øst satser på å skille seg ut fra mange av konkurrentene i nærheten ved å satse på presentasjonen. Både sushien, forrettene og hovedrettene serveres på delikate fat.

— Man har gjort en innsats for å gjøre det lekkert, sier Spisevennen.

Med hyggelig service og en sluttregning som ikke er avskrekkende, er dette en god opplevelse.