Sulten

Slutt for Norges første kaffebar

Rooster Coffee revolusjonerte Norges kaffekultur. Nå må de ut av Østbanehallen.

John Patrick Murray driver byens første og eldste kaffebar. I oktober blir de kastet ut av Østbanehallen der de har holdt til i nesten 20 år. Nicoline Haugsvær

  • Nicoline Haugsvær

I oktoberstenger Østbanehallen på grunn av oppussing. Sensommeren 2014 gjenåpner de med ny profil, og de færreste av leietagerne får fornyet kontrakten.

Blant dem som nå har fått beskjed om å flytte ut av Østbanehallen er Rooster Coffee — Norges første kaffebar.

Les også

Nå tømmes Østbanehallen

— Det er fryktelig synd. Det dreper mange små enkeltstående bedrifter. Med de vilkårene Rom eiendom kommer med er det bare store kjeder som kan være her, sier John Patrick Murray (29), daglig leder i Rooster Coffee.Han tok over kaffebaren for tre år siden, I oktober må han si opp sine åtte ansatte.

It sucks. Det er ikke mye annet å si, sier iren. Han er på leting etter nye lokaler i Oslo sentrum, men ingen ting er sikkert.

— Vi hadde selvfølgelig håpet på ny kontrakt, sier han.

Kom før pappkrusene

Rooster Coffe ble åpnet i 1994, da Robert Buan og Stein Egil Gammelsrød kom hjem etter studier i Seattle. De hadde sett hvordan interessen for kaffebarer og espressobaserte drikker hadde tatt av i USA, og bestemte seg for å prøve det samme i Norge.

Dermed ble Rooster Coffee lansert som Norges første kaffebar, bare to uker før Kaffebrenneriet åpnet sitt første utsalg på Bislett.I dag er take away-kaffe et vanlig syn på gaten, men den gang var konseptet såpass nytt at det ikke en gang fantes passende pappkrus i Norge, og dette måtte bestilles fra utlandet. Venner ble leid inn for å gå rundt med kaffekopper i området.

— Vi skapte et marked. Siden den gang har Oslo blitt verdens mest kaffedrikkende hovedstad, sier Murray.

Han forteller at de har mange stamkunder, noen har til og med vært trofaste helt siden starten. De satser på selve kaffen og har flere ganger blitt nominert og kåret til byens beste kaffe.

Tragisk

Daniel Låstad er en av Rooster Coffees mange stamgjester. Han synes det er tragisk at de må stenge.

Daniel Låstad har hatt Rooster som stam-kafé i over ti år. I perioder har han kjøpt kaffe her daglig, mens nå er han innom et par ganger i uken. — Her er det best balanse mellom pris og kvalitet på svart kaffe, også har de jo vært her i alle år, sier Låstad.

Han synes det er tragisk at de må stenge, og trekker også fram Kristiania bar & kafé som et stamsted han tror mange vil savne.

— I følge ryktene vil det bli superstandardisert her, sier han.

Usikker framtid

Selv om Murray ser etter nye lokaler, er han ikke sikker på om han kommer til å fortsette Rooster Coffee.

- Kanskje det blir en pause, sier han og trekker på skuldrene.

Han har vært i service bransjen halve livet, siden han var 14 år.

— Dette er en tvunget forandring, men det er bare jeg som bestemmer om den skal bli bra eller dårlig, sier han.

Rom Eiendom opplyser at det skal være kaffebar i Østbanehallen også etter oppussingen, men vil foreløpig ikke røpe hvem som flytter inn.

  1. Les også

    - Oslo blant verdens beste kaffebyer

  2. Les også

    McDonald's må ut av Oslo sentrum

Relevante artikler

  1. OSLOBY

    =Oslo vil starte kaffebar og leter etter lokale

  2. ØKONOMI

    – Vi teller hvor mange som går i gaten, og hvilken side de går på før vi åpner ny kaffebar.

  3. ØKONOMI

    Hundre år gammelt pissoar dufter nå av kaffe

  4. NORGE

    Stor stas med kongelig besøk på =Kaffe

  5. KARRIERE

    Uten utdanning kjøpte han kafeen for 1 krone. Nå er den en internasjonal suksess.

  6. SULTEN

    Noen fliser hos Fjøla