Sulten

«Fytti helhvete!»

Såkalt sunne matvarer rives ut av butikkhyllene. Det er ikke så lett å henge med.

Det er ikke så lett å henge med når selv tex-mex blir grovere, skriver Bjørn Egil Halvorsen. Les hans historie. MAGNUS KNUTSEN BJØRKE

  • Bjørn Egil Halvorsen

(Dette er en sann, uviktig hverdagshistorie)

En mann, type 30-årene, kommer inn i en butikk. Mannen er sliten etter en lang dag, fysen, har ordentlig lyst på taco (eller egentlig fajita, men «taco» forstås av flest).

Så han subber innover i sin lokale dagligvare, og fyller den underlige kurven, som er for stor til å bære, og for liten og femi til å trille, med nødvendige varer.

Det går på autopilot. Han er norsk. Han kan sin tex-mex. Kyllingfilet, avocado, tomater, ost …

Kurven er god og velfylt, nå gjenstår bare tortillas.

Bjørn Egil Halvorsen er nyhetsleder i Aftenpostens Oslo-redaksjon. Signe Dons

Av en eller annen grunn — liksom for å kompensere for en slags dårlig samvittighet for å spise fredagsmat midt i uken - er han fast bestemt på fullkorns-lefser. Disse er muligens enda fullere av E og trans enn vanlig hvit flatmat, men samme det; mannen har bestemt seg for å kjøre grovt.

Men så: Der inne i det gulrøde lyset raser verden med ett sammen. Han banner halvhøyt, dør litt inni seg. For hyllen er tom.

Dette er ikke bra. Mannen lider av utstrakt beslutningsvegring, især på blodsukkerfattige hverdagsettermiddager. Og nå står han overfor et fullblods fullkorntrilemma.

Alternativ 1: Kjøpe nesten full kurv, betale, for så gå innom Kiwi og kjøpe siste vare. Det er et nederlag.

Alternativ 2: Bare gå fra hele kurven, strene ut i sinne og begynne fra scratch på Kiwi. Han er for sliten og sur for den slags.

Alternativ 3: Spørre om de har noe på lager.

Sånn må det bli.

Den vanskelige lefsedialogen

En ansatt kalles til. Litt tom i blikket. Litt monoton, gledesløst slepende, i ganglaget. Ingen fremtidig butikksjef, tenker mannen - kunden - kremter, hever hodet litt:

- Unnskyld, har dere noen flere (peker nå) sånne på lager?

- Sånne…brød, mener du?

- Ja, tortilla...eller lefser, om du vil.

- Skal sjekke. Hva heter de’a? Whole wheat...det blir HELHVETE det.

Totall stillhet i tex-mexavdelingen. En kunne hørt et nachos-flak falle i gulvet. Fire forvirrede øyne leter etter mening i hverandre. En rykning i en munnvike, en svettedråpe på overleppen.

- HELVETE? Er det så ille?

- Ja, er det ikke det. Eller?

- Å, sånn...nei...FULLKORN.

God middag!

Taco for i dag.

Twitter: @bjehalv

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

  1. FAMILIE OG OPPVEKST

    Kun én tortillalefse får full score

  2. FOTBALL

    Ketchup, fin lefse og bønner: Her er RBK-ernes taco-hemmeligheter

  3. FAMILIE OG OPPVEKST

    Test av 15 tortillalefser

  4. FAMILIE OG OPPVEKST

    Hvilken lefse du velger betyr (nesten) ingenting

  5. SULTEN

    Mission Taco fyrer av Revolvers nye tacosatsing

  6. SULTEN

    Freddy Fuego: Ildfull nykommer