Sulten

Med «Resterant» kan du selge middagsrester fra eget kjøkken

Den nye tjenesten «Resterant» gjør hjemmelaget mat tilgjengelig i Oslo. Hvem som helst kan legge ut middagsmat til salgs i nabolaget. Mattilsynet er skeptisk.

Gründer Henrik Tveter lager tomatsuppe hjemme på St. Hanshaugen som han selger på nye «Resterant». Foto: Ingar Storfjell

 • Sol Sigurjonsdottir

Tjenester for deling av leiligheter, bil og ting allerede er etablert i det norske markedet. Denne uken kommer en ny tjeneste som lar deg dele mat med andre i Oslo. Med «Resterant» kan hvem som helst bli kokk for andre — hjemme hos seg selv.

— Det handler om å få et billig, kjapt og godt hjemmelaget måltid på en enkel måte. Vi håper at vi kan endre matvanene til folk, og tror at vi har et produkt mange kan ha glede av. Mat er viktig! Vi hjelpe folk til å få i seg skikkelig mat selv om man ikke rekker å lage selv. Vi vil gjøre det enklere for folk å spise bedre, sier Henrik Tveter, en av de to gründerne bak Resterant.

Syv gatekjøkken stengt på dagen:

Les også

Møkkete toaletter, muggen pizzadeig og kjøkkenet fullt av musefeller

Vil endre folks matvaner

På linje med for eksempel leilighetstjenesten Airbnb kan man gi tilbakemeldinger som er synlige for alle. Trygg betaing skjer gjennom PayPal, og bedriften tjener penger ved at de tar en prosentsats av hver transaksjon.

På nettsiden kan hvem som helst legge ut ferdig hjemmelaget middag til den prisen de vil. Man trenger absolutt ikke å spise maten hjemme hos fremmede, tanken er at man møtes i døren og får levert hjemmelaget takeaway. Når man legger ut en annonse kan man velge om man vil levere, eller om man ønsker at folk skal hente maten hjemme hos deg.

Nye «Resterant» er en tjeneste for salg av mat i en delingsøkonomimodell. Her kan hvem som helst selge middagen sin på nett. Foto: Ingar Storfjell

— Det er spennende hvordan delingsøkonomien endrer bransjer, som for eksempel Uber som endret spillereglene for taxinæringen. Det er fascinerende. Vi har lyst til å få med folk på noe nytt, sier Tveter, som selv har gått på gründerskole. Dette er den første bedriften han er med på å starte.Resterant skal være et lavterskeltilbud hvor hvem som helst kan være kokk, forteller han.

— Vi ser for oss at det er folk som virkelig liker å lage mat som vil registrere seg, og som har lyst til å dele kokkekunstene med andre i nabolaget. Samtidig trenger det ikke være fancy, her kan man legge ut helt vanlig mat. Man må ikke være superkokk for å legge ut en middag på Resterat, sier Tveter.

 • I fjor testet våre anmeldere 149 restauranter over hele Oslo. Dette var de aller beste

Vil utvide til flere byer

Det er allerede folk i Trondheim, Bergen og Drammen som har etterlyst at tilbudet utvides til flere byer. Det er også planen på sikt, ifølge Tveter.

— Nå tester vi ut produktet, og vil gjerne ha feedback fra brukerne. Etter hvert vil vi gjerne utvide til flere byer, og vi ser for oss at man kan tilby også mer enn bare middag. Vi har også lyst til å utvikle en app, forteller Tveter.

Resterant ble lansert denne uken i Oslo. Planen er å kunne tilby tjenesten i flere byer etter hvert. Foto: Ingar Storfjell

Foreløpig er Resterant et sideprosjekt gründerne jobber med i helger og på kveldstid. De har jobbet med Restaurant i noen måneder før de bestemte seg for å lansere siden.— Vi tror det er mange grunner til at folk vil like Resterant. Hjemmelaget mat er et nytt og spennende tilbud, og det er praktisk å hente mat i nærområdet der man bor. Det kan også være fint å få det helt vanlige måltiden man ofte har lyst på, men ikke har tid eller mulighet til å lage.

Mattilsynet: – Vi er litt bekymret

Atle Wold, seniorrådgiver i matavdelingen på hovedkontoret i Mattilsynet, synes det er fint med kreativitet, men understreker at man må forholde seg til spillereglene for omsetning av mat.

- Vi er litt bekymret, for dette påvirker folkehelsen på en direkte måte. Om man skal spise mat fra hverandres husholdninger mister man litt av kontrollen over potensielle sykdom som kan smittes gjennom mat, sier Wold.

Han forteller at denne typen virksomhet er meldepliktig ovenfor Mattilsynet, slik at man har mulighet til å veilede og føre tilsyn.

— Vår holdning er at dette er ikke det samme som å være for eksempel pølseselger for en dag. Dette er i skjæringspunktet mellom trygg mat og hva man skal kunne tillate av innovasjon, sier han.

Samtidig understreker han at det er mulig å organisere denne typen prosjekter på en god måte som er i tråd med Mattilsynets regler.

— Kravene er ikke statiske, de er funksjonelle krav. Det viktigste er at den som lager mat må vite hva man gjør, hvilke matvarer man bruker, hvilke håndteringsrutiner man har og i tillegg har god personlig- og kjøkkenhygiene, sier Wold.

Opptatt av god hygiene

Resterant forteller at de er i dialog med Mattilsynets Oslo-kontor om gjennomføringen av prosjektet. Det finnes ingen konkrete vedtak eller regler ennå når det gjelder denne typen deling av mat, ettersom det er et relativt nytt konsept.

De oppfordrer alle amatørkokker om å lese seg opp på Mattilsynets regelverk, og gir tips til god mathygiene. Han mener at det er ingen grunn til å tro at man bryter Mattilsynets regler ved å registrere seg på Resterant.

— Nei, det trenger de ikke. Så fort vi får mer informasjon fra Mattilsynet kommer vi til å kommunisere dette raskt ut til de som har meldt seg på, forteller Tveter.

 1. Les også

  - Veldig bakstreversk å forby Uber og Airbnb

 2. Les også

  I morgen kan du spise hos fremmede over hele Oslo

 3. Les også

  Vil teknologien overta jobbene våre, og hvor fort vil det skje?

 4. Les også

  Derfor kjører jeg alltid med Uber

 5. Les også

  Uber vs. Norges Taxiforbund | Heidi Nordby Lunde

 6. Les også

  Hallelujastemning med Uber og Airbnb før problemene melder seg

 7. Les også

  Nytt ekspertutvalg skal vurdere Uber, Airbnb og de andre delingsaktørene

 8. Les også

  PC-ens far mener kunstig intelligens blir det neste store

Relevante artikler

 1. NORGE

  Ny nordisk måltidsundersøkelse: Menn lager mer mat enn før

 2. NORGE

  Nordmenn har like sterk kjøpelyst i julen som før

 3. FAMILIE OG OPPVEKST

  Slik unngår du is- og pølsebonanza i ferien

 4. A-MAGASINET

  Du tror du vet hva tapas er. Det gjør du ikke.

 5. SULTEN

  Restaurantanmeldelsen: Omakase byr på Norges beste sushi

 6. A-MAGASINET

  Anonym Michelin-inspektør: Slik jobber vi, og slik unngår vi å bli avslørt