Sulten

St. Lars: Glødende matglede

Hos St. Lars sitter gjestene med lommelykt for å lese menyen, men du kan fint velge i blinde. Maten er førsteklasses.

 • Smørbukk

Vår vurdering:

5 av 6

Nam lam. 36 timer i sous vide før avkjøling og grilling. ROBERT MCPHERSON

Vi anmelder tre restauranter hver uke. Sjekk vår nye restaurantguide!

— Byens beste dessert?

— Definitivt en av de aller beste. Jeg er stappmett, men denne man spise opp. Tonkapudding med plommesake høres kanskje snodig ut, men for en kombinasjon.

Blåskjell flesker til

Noen timer tidligere har vi gått av trikken på Bislett og tuslet over gaten til grillrestauranten St. Lars.

St. Lars er en populær restaurant på Bislett. ROBERT MCPHERSON

Utenfra ser restauranten helt ordinær ut, men vel innenfor er man plutselig i Belgia eller Frankrike. Det burgunderrøde fløyelsforhenget bringer frem minner fra utlandet, og resten av lokalet forsterker følelsen.Rutete gulv, mørke stoler og bord, stemningsfulle bilder og gjenstander på veggene, samt levende lys og litt rocka musikk i bakgrunnen, gir en uformell og nesten hjemmekoselig atmosfære.

— Ser du hva som står i menyen?

Man får utenlandsfølelse i det man entrer restauranten. ROBERT MCPHERSON

— Nei, men gjør som de andre gjestene, sett på lommelykten på telefonen. Det litt glinsende papiret i menyen letter ikke lesingen, men servitøren setter seg ned ved bordet og forteller i detalj om de ulike menyene og faste rettene.Vi velger en fristende 4-retters meny, og servitøren heller oppi en frisk og fyldig Knebel Von den Terrassen Riesling som lukter av sitrus. Det passer godt til første rett, som heldigvis er liten, for dette er mektig kost. Blåskjell er blandet i en kraftig og syrlig kraft, og chipotle gir sting og røksmak. En bit grillet sideflesk står for saltet i retten. En meget vellykket kombinasjon og god start på måltidet.

St. Lars led sin martyrdom ved å bli grillet på bålet, og er grillkokkenes skytshelgen. ROBERT MCPHERSON

Sous vide – kjøl – grill

— Bra vi holdt oss unna brødet, forteller spisefølget, i det hovedretten ankommer bordet. En trefjøl med et stort stykke lammebog blir plassert foran oss, og inkludert en form med potetpuré og rotgrønnsaker, fyller det nesten hele det lille bordet. Servitøren skjærer to stykker lammekjøttet av benet, og forteller at vi kan kutte resten selv etter hvert.

Nam lam. 36 timer i sous vide før avkjøling og grilling. ROBERT MCPHERSON

— Den franske potetmosen er laget med mye smør, fløte og kjærlighet, opplyser servitøren. Han kunne lagt til, veldig god og mektig. Lammekjøttet smaker også himmelsk. Det har fått seg 36 timer i sous vide med en krydderlake, og er da så mørt at det ramler fra hverandre. Kokkene kjøler derfor stykket ned for å unngå dette, før de griller lammekjøttet. Det har dermed en sprø og lekker overflate.

Les også: Her får du byens beste biff

— Kjøttet er mørt og saftig og har en annerledes konsistens etter halvannet døgn i sous vide, sier spisefølget. Vi liker godt at man må skjære kjøttet selv, som gjør måltidet mer engasjerende og uformelt. Hjemmefølelsen blir bare ytterlige forsterket. De søtlige rotgrønnsakene er deilige og holder godt på varmen med potene i langpannen. Supplert med smaksrik og innkokt lammekraft og en fyldig og fruktig Bordeaux, lener vi oss fornøyd tilbake. Fremover er umulig etter så mye mat.

— En enorm porsjon. Man kunne nesten ha servert grillet hjertesalat til eller annen type salat, for nå er man mer enn forsynt. Vi skal tross alt ha to retter til, sier jeg.

Willy Tonka

Lokalet er stappfullt denne kvelden, men servicen er like avslappet og informativ.

St. Lars har også gode drinker på menyen. ROBERT MCPHERSON

Etter en lang og nødvendig pause, er det tid for ost. Fatet består av tre ulike oster, nøttebrød og portvinsmarinerte pærer. En fyldig og søt portvin står godt til det salte trekløveret, med god og mild Brillat Savarin, en salt og kraftig kremet rødkittost fra Italia kalt Robiola, og en småskarp Rocqeufort. Ostene har kost seg på benken i flere timer, men blir slukt av oss på få minutter.— Hvordan smaker den?

— Frisk og søt. Nesten litt sherryaktig.

Mange morsomme detaljer hos St. Lars. ROBERT MCPHERSON

Etter meget gode vin— og matkombinasjoner denne kvelden, topper det seg med plommesake. Den kjølige væsken passer utmerket til tonkapuddingen, en mektig, krydderaktig pudding som lukter litt av vanilje, og er laget av tonkabønnen fra Sør-Amerika.Lommelyktene fra nye gjester følger oss ut døren, før vi tar trikken tilbake til sentrum.

— 595 kroner for den 4-retteren er et særdeles godt kjøp i Restaurant-Oslo. Drøye 2200 kroner for to personer med vinpakker til gjør at vi snart vender tilbake.

Les også: Billige restauranter

 1. Les også

  Roald & Umberto: Vellykket ekspedisjon østenfor Grønland

 2. Les også

  Bølgen & Moi: Straight 20-åring

 3. Les også

  Brazil Churrascaria: Kunsten å spise en hel okse med pinsett

Relevante artikler

 1. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Setter fyr på kjøttet mens du ser på

 2. SULTEN

  Restaurantanmeldelsen: Skuffende fra nye Bølgen & Moi

 3. SULTEN

  Retstaurantanmeldelse: Det finnes flere virkelig gode fiskerestauranter i Oslo. Dette er ikke blant dem.

 4. SULTEN

  Vellykket forvandling på Grand Café

 5. SULTEN

  God panoramamat på Ekebergrestauranten

 6. SULTEN

  Imponerende nykommer ved Operaen