Sulten

Et åpenbart I-landsproblem

Kan ikke Moses komme til iskremen, så får iskremen komme til Moses. Norge-Italia 1-1.

E-lapp2-under kniven.jpg Foto: Borgen Ørn E

  • Joacim Lund
    Joacim Lund
    kommentator

Finnes det god pistasjiskrem i Oslo? Et I-landsproblem, åpenbart, men det spørsmålet har altså surret rundt i hodet mitt med jevne mellomrom etter at det ble klart at det blir norgesferie på familien i år, og ikke Italia.

Mye fint med Norge, altså, men gastronomisk er det fortsatt en del å hente når man putrer rundt i landet i stasjonsvognen.

Første gang jeg var i Italia med damen jeg senere giftet meg med, måtte jeg overtale henne til å smake pistasjiskrem i en av Romas mange fantastiske gelaterier.

- Men hvorfor? Jeg hater pistasjiskrem, sa hun. Og så smakte hun en bit. Hun sukket. Øynene trillet opp i skallen. Glem irrgrønn Diplom-Is (if the colours are too bright, it ain’t right). Ekte, italiensk pistasjiskrem er noe helt annet. Finnes den i Oslo?

Dolcevita i Prinsens gate har bra iskrem. Ingen tvil om det. Før Aftenpostens fotograf gjennom 28 år, Trygve Indrelid, takket av for noen uker siden, var store isoportrau med gelato derfra en høyt skattet sommertradisjon i kulturredaksjonen. Jeg dro dit denne uken (på en 53 år gammel Vespa, just sayin’), og spiste god pistasjiskrem, men den matchet ikke minnene fra Roma.

Lage selv

Jeg kjørte videre til Paradis på Tjuvholmen. Samme der. Jeg måtte gjøre noe. Jeg måtte gjøre det selv.

To desiliter melk, like mye kremfløte, en neve usaltede pistasjnøtter, en desiliter sukker og to eggeplommer.

Alt i en kjele, visp mens du varmer det til 80 grader, kjør det i en blender og kjøl ned blandingen i kjøleskap over natten. Fem minutters arbeid. En liten runde i iskremmaskinen, så har du Oslos beste pistasjiskrem.

Jeg blir i Norge, jeg, så kan de ha det så godt der nede, italienerne, med alle de fete bilene sine, historien, designklærne, strendene, skoene, middelhavsklimaet, badetemperaturene, tradisjonsmaten, vinen, kunsten, kaffen, matmarkedene, arkitekturen, piazzaene, scooterne, katedralene og de pene damene.

Vi har pistasjiskrem her også. Fatto a mano. Det er det jeg kaller en smak av sommer.

Relevante artikler

  1. FORELDRELIV
    Publisert:

    Ernæringsfysiologen har plukket ut: Tolv småis du kan spise med god samvittighet.

  2. SULTEN
    Publisert:

    Restaurantanmeldelse: Denne retten står til en sekser!

  3. KARRIERE
    Publisert:

    Hun var lei av kontorjobben, han ville gjøre noe nytt. Så dro de til Italia for å studere iskrem.

  4. SULTEN
    Publisert:

    Restaurantanmeldelse: Restaurant 34 er helt på toppen

  5. SULTEN
    Publisert:

    Her kan du ta Italia-ferien midt i Oslo.

  6. FORELDRELIV
    Publisert:

    Stor test av årets is-nyheter: Fem får terningkast en!