Sulten

Støre vil ha sin egen kommunereform

Dersom Ap vinner valget om et år, lover partileder Jonas Gahr Støre å stoppe regjeringens kommunereform. – Vi skal definere vår egen, sier Støre.

Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

 • Robert Gjerde

– Sanner, din reform er over med dine dager, sier Støre til Klassekampen etter at han talte til Arbeiderpartiets landsstyremøte tirsdag.

Støre er likevel klar på at han vil ha en kommunereform. I eventuell Ap-ledet regjering, eventuelt sammen med Sp og SV, eller SP og KrF, tror Støre på en ny og annerledes kommunereform.

Ikke drahjelp fra Ap til Sanners kommunereform

Men Sanner kan ikke regne med noen drahjelp fra det største opposisjonspartiet, Ap, i denne perioden.

Ved et maktskifte i 2017, vil Støre derfor stoppe den reformen kommunalminister Jan Tore Sanner (H) jobber for.

Les også

Ap sier nei til nikab i skolen– Det å ha en løpende diskusjon med andre virkemidler, med en annen holdning og med et annet samspill med kommuner og regioner i Norge, det kommer Ap til å ta med seg inn i neste periode og i perioden etter. Endringen i struktur for å sikre bedre tjenester og godt demokrati stopper ikke, den går ikke ut på dato, sier Støre til Klassekampen.

Les også

Støre: Ap bør ikke innføre ny skatt eller avgift på arv

Ap-lederen sier han ikke sporer noen «tvangsnerve» i partiets landsmøte og holder fast på en frivillighetslinje overfor kommunene.

– Jeg mener det er en klok og riktig linje. Men en frivillighetslinje kan også være støttet av incentiver og økonomiske oppfordringer til å finne gode løsninger, fastholder han.

Sp vil ha med KrF i Ap-ledet regjering

Samtidig sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagsavisen at Sp ikke vil samarbeide med KrF i regjering i neste periode uten å få med Arbeiderpartiet på laget.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil ha med KrF-leder Knut Arild Hareide i regjering, men kun sammen med Ap. Bøe, Torstein / NTB scanpix– Vi vil ha regjeringsskifte og har vært tydelige på at vi ønsker en Sp/Ap-basert regjering, så får KrF finne ut av hva de vil. Det er vårt utgangspunkt, fordi vi har sett at det har vært så mye tro og tvil i KrF, sier Vedum til Dagsavisen. Sp-lederen understreker at han har respekt for de interne prosessene i KrF.

Les også

Støre lover milliardsatsing på de yngste elevene– KrF vil få mye igjen

Han mener at KrF vil få mye igjen av et samarbeid med Ap og SV.

– Er du opptatt av å se hele landet, utjevne forskjeller og sikre norsk eierskap til norske naturressurser, så er det ikke noe tvil om at en Sp/Ap-regjering er svaret. Jeg tror mange i KrF også er opptatt av disse sakene, sier Vedum.

KrF-leder Knut Arild Hareide har tidligere sagt at han selv vil antyde hva han tenker om spørsmålet før landsstyremøtet i november

Les mer om

 1. Kommunereform

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Sp-lederen:- En Ap/Sp-regjering vil oppheve tvangssammenslåtte kommuner

 2. POLITIKK

  Lokalt Ap-opprør mot Støres nei til kommunereform

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Kommunene fortjener et tydeligere Ap

 4. POLITIKK

  SV vil samle opposisjonen før valget. Men for Sp er det uaktuelt.

 5. POLITIKK

  Enighet om å bruke tvang i kommunereformen

 6. POLITIKK

  Torbjørn Røe Isaksen: – Jeg tar meg av og til i å savne Jens Stoltenberg