Sulten

Onda Sea: Kjølig mottagelse

Bedre utsikt til Sommer-Oslo finnes knapt. Ellers har Onda nok å forbedre.

 • Modesty

Vår vurdering:

4 av 6

IMG_6104.jpg Magnus Knutsen Bjørke

Sommer på en tallerken: Stekt kveitefilet med smørsaus, nykål og asparges. Magnus Knutsen Bjørke

Travelt på Onda Sea. Magnus Knutsen Bjørke

_I0A6621.jpg Magnus Knutsen Bjørke

_I0A6560.jpg Magnus Knutsen Bjørke

_I0A6670.jpg Magnus Knutsen Bjørke

Vi anmelder tre restauranter hver uke. Se alle anmeldelsene i restaurantguiden

— Jeg har ikke glemt dere, altså. Den svenske servitøren smiler sitt hyggeligste smil og finner frem korketrekkeren. Ja, ja. Uansett årsak har vi måttet tilkalle henne for å få åpnet flasken i vinkjøleren.

Tålmodigheten blir jo ikke større når man allerede er litt irritert. For det virker ikke som om Onda Sea har fått helt dreisen på servicen i løpet av de 11 månedene som er gått siden vi var der sist og opplevde en standard flere sjømil under det man kan forvente av en eksklusiv gourmetrestaurant.

 • Guide: Oslos Michelin-restauranter
 • Guide: De hottesterestaurantene akkurat nå

En svale gjør ingen sommer

Det er snart fire år siden Terje Næss og Rune Pal med brask og bram åpnet restauranthuset Onda på utstikkeren ytterst på Aker brygge. Da skulle det være gourmetmattempel på mesaninen, én asiatisk og én sjømatrestaurant nede. Siden har Næss trukket seg ut, mesaninen er stengt og den asiatiske restauranten gjort om til grill. Men fortsatt ligger det ovale, trekledde huset som en skjell i vannkanten med panoramautsikt over fjorden, byen og Akershus. En vakker sommerkveld kan det knapt bli bedre.

Magnus Knutsen Bjørke

Men en kald forsommerkveld kan det virkelig bli mye bedre. Hovmesteren har tydelig meget å gjøre, vi kan følge ham med blikket lenge før han kommer bort til inngangen der vi står og venter. Han har intet bord klart, virker passe likegyldig da vi spør om å få sitte ved en varmelampe, og nikker oss ut mot et tomannsbord i nest ytterste rekke mot sjøen. Det er 12–13 grader i luften og nærmeste varmelampe er 10 meter unna. Willie går bort til ham og spør en gang til, men han bare rister på hodet og sier at han ikke har andre plasser. Alle de andre ledige bordene er vel reservert, antar vi og setter oss der han ber oss sitte.Den svenske servitøren er kjapt på plass, og la det være sagt: Hun er supersøt og hyggelig, men på samme måte som én svale, gjør hun ingen sommer. Til det har hun altfor mange å ta seg av.

Vi får meny, vi får kaldt vann, vi får ferskt brød med fransk smør, vi får pledd og vi får et glimt av solen over Nesodden. Menyen er fristende sjømatlekker, med seks forretter og fem hovedretter i tillegg til en egen østers— og skalldyrmeny. Vi begynner å tro at dette kan bli en fin kveld likevel.

 • Guide: Byens beste utsikt
 • Guide: Deilig sjømat
  Willie velger dagens treretter, jeg lar meg friste av kjempereker og kveite. Til dette bestiller vi en flaske Sancerre som den svenske, blide mener vil gå "utmärkt".

Smakløst kamskjell

Dagens forrett er strandkrabbesuppe med kamskjell. Den er skummende brunrosa med kraftig smak av skalldyr. Så kraftig at kamskjellet like gjerne kunne vært en glassmanet. Smaken forsvinner helt. Kjemperekene serveres grillet med estragon og limesmør. De er litt kalde, men saftige og gode.

Magnus Knutsen Bjørke

— Det hadde vært fint med en liten skyllebolle, sier jeg. Det er vanskelig å fjerne skallet fra de halvskrelte rekene uten å bruke fingrene. Servietten får gjøre nytten. Det er da vi huker tak i en av de rødkledde ryddehjelpene og ber henne åpne vinen. Det har hun nok ikke lov til, for det er servitøren som kommer og åpner – en flaske Chablis. Det er jo også godt til sjømat, så vi lar det passere.Hovedrettene ser til forveksling helt like ut. Willies stekte piggvar blir servert med neper, dampet nykål, smørsaus og aspargesbønner. Min stekte kveite med neper, dampet nykål, smørsaus og – asparges. Begge er preget av å ha ventet litt på servitør, de er ikke helt varme. Til gjengjeld er kveiten altfor mye stekt.

— Det er for slapt. Når hovedrettene koster nærmere 350 kroner må man kunne forvente litt mer fantasi og mer kjærlig tilberedning enn dette, sier Willie.

Endelig i varmen

En nydelig avslutning: Sjokolademousse med pasjonsfruktsorbet. Magnus Knutsen Bjørke

Solen har forsvunnet for godt bak skyene. Flesteparten av bordene på uteserveringen er fortsatt ledige. Vi tar sjansen og spør om vi nå kan flytte oss til et bord nærmere en varmelampe. Servitøren er rausheten selv og geleider oss til varmen. Rett etterpå kommer en annen av de rødkledte og slenger en tallerken med norske oster foran Willie. Før han får sett opp, er hun borte. Hva slags oster som ligger på tallerkenen må han gjette seg til. Min sjokolademousse med pasjonsfruktsorbet trenger ingen forklaring. Den er en perfekt liten kombinasjon av søtt og syrlig.Onda Sea har som sagt Aker brygges beste beliggenhet. Du kan nesten kjenne vannet skvulpe under bena når du sitter ytterst på bryggekanten. Inne i restauranten går gjerne restauranteier Pal selv rundt, passer på gjestene og får alle til å føle seg vel. Men her ute er det altfor lett å føle seg bare til bry.

 1. Les også

  Royal Marine: Kult på kaikanten

 2. Les også

  «Skur 33 leverer mat i toppklasse»

 3. Les også

  Festmåltid i solnedgang

 4. Les også

  Tjuvholmen Sjømagasin: Fin fangst

 5. Les også

  Et stort stykke Norge

 6. Les også

  «Asia» er en god asiatisk nykommer på Aker Brygge

 7. Les også

  BAR Tjuvholmen: Mer enn bare bar

 8. Les også

  K for kostbart

 9. Les også

  Døgnvill: Burgerkrig på Brygga

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SULTEN

  Nei! Det er ikke blitt bedre mat.

 2. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Før var maten middels. Etter oppussingen er den blitt skikkelig dårlig.

 3. SULTEN

  Bølgen & Moi Tjuvholmen: Ingen grunn til å ta bølgen

 4. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Utsikten er flott, servicen topp – det betaler du dyrt for

 5. SULTEN

  Restaurantanmeldelsen: Nedre Foss, øvre sjikt

 6. SULTEN

  Guide til sjømatrestauranter i Oslo: Nå er skalldyrene knallgode