Personalia

Nekrologer: Charlotte Oldani

 • Nekrolog

Av Jan R. Søderstrøm

Praktfulle, skjønne, kunstneriske, umistelige, uselviske, multispråklige og opplyste Charlotte Oldanis minneverdige og innholdsrike 79 år lange livsbane endte i Oslo 15. mai.

Hun hadde en trygg oppvekst ved Zürichsjøen med foreldrene Hans Jakob og Caroline og broren Hans. Hun giftet seg med sin drømmemann Bruno, og de var gift i over 60 år. På slutten av 50-tallet flyttet de til Oslo. Hun var svært stolt av sønnene Thomas og Simon og seks barnebarn.

Charlotte var en tilstedeværende mor. Sommerferiene ble ofte tilbrakt på biltur nærmest bohemaktig vis gjennom Europa og Norge i en stor folkevogn som Bruno hadde innredet. De var også lykkelige eiere av den store seilskøyten Tordenskiold. Den ble flittig brukt med familien, venner, kunder og ditto reker og jazzmusikk.

Professor og ridder Bruno var sterkt ettertraktet som multidesigner. Han jobbet mye, så flere somre kjørte Charlotte alene med sønnene til Sveits. Den intellektuelle administratoren Charlotte ble senere en viktig samarbeidspartner og organisator i deres respekterte firma i Bygdøy allé. Firmaet ble et samlingspunkt for mange, og det ble arbeidet hardt der oftest døgnet rundt, samt mang en selskapelig jazz- og bohemaften med venner som gjerne varte ut i de små timer.

Charlotte var en mesterkokk som tryllet frem alskens herlig duftende og velsmakende mellomeuropeiske retter på rekordtid. Hun var alltid smilende, koselig og inkluderende, med en lun stemme og varm latter. Hun var en livsnyter som elsket å være sammen med andre. Hun bar på en stor blomsterbukett i sitt hjerte, hvor hver enkel blomst var hennes venner nær og fjern.

Det siste Bruno gjorde for sin elskede livsledsager, var å ta frem sitt lille munnspill, stå ved hennes båre og spille deres yndlingsmelodi: «Muss i denn, muss i denn zum Städtele hinaus ...»

Charlotte lyste opp livet til så mange, nå har hun blåst det ut.

Av Claudia Debrunner og Marianne Wright, for mange takknemlige venner i Sveitserklubben

Charlotte sovnet inn 15. mai, og savnet er stort etter vår flotte, sjenerøse venninne.

Hun var født i Zürich og kom til Oslo noen år etter sin mann Bruno. De ønsket begge å bosette seg i et sosialdemokratisk land. Ved siden av å passe på sin familie etter sveitsisk tradisjon, var hun opptatt av å lære seg norsk. Hun fullførte universitetsstudier i tysk, fransk og italiensk. Hun fikk etter hvert jobb i ungdomsskolen. Hun foreleste på Universitetet i Oslo og oversatte norske bøker til tysk.

Charlotte var et sosialt menneske, en livsnyter som trivdes stort i selskaper, både hjemme og ute. Det var mange venner som hadde det godt rundt kjøkkenbordet hos Oldanis, først på Ullern og senere i Thomas Heftyes gate.

Kort tid etter at Charlotte og Bruno flyttet til Norge, ble de medlem av Sveitserklubben i Oslo. Charlotte var veldig inkluderende og skapte et hjem for mange av oss sveitsere som flyttet til Oslo. En ung sveitser som fikk jobb hos Brunos grafiske atelier, forteller at han ble tatt imot som en sønn. Hun satt ti år i styret og var president 2014–2016. Styremiddager ble selvfølgelig inntatt hjemme hos henne og varte ofte mange timer etter at den offisielle delen var unnagjort. Charlotte – vår alles Mutti – kjente og så alle. Hun husket egenarter og var uendelig sjenerøs på alle måter.

Charlotte hadde en stor norsk vennekrets som satte pris på hennes gjestfrihet. Charlotte ble bestemor til hele seks barn, som hun elsket og var stolt av. De unge kunne selvfølgelig komme på kort varsel. Hun elsket å diskutere politikk, utdanning, jobb eller hva enn det var de var opptatt av.

Dessverre gikk helsetilstanden nedover de siste måneder. Heldigvis hadde hun sin store familie med seg til det siste. Vi sitter igjen med et ufattelig savn etter et fantastisk menneske, men også mange fine minner.

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. PERSONALIA

  Nekrolog: Liv Stabel

 2. PERSONALIA

  Nekrolog over Tone Jørstad

 3. PERSONALIA

  En av høvdingene i norsk revisorverden

 4. PERSONALIA

  Nekrologer: Einar Søyland

 5. PERSONALIA

  Nekrolog: Karl Kristian Stenhagen

 6. PERSONALIA

  Nekrolog: Elisabeth Nyborg