Personalia

Nekrolog: Tom Amundsen

Overlege Tom Amundsen døde 3. september 2017.

Privat

 • Aftenpostens redaksjon

Han var født 4. februar 1943, tok examen artium i 1961 og ble cand.med. ved Universitetet i Oslo i 1967. Han ble godkjent spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering i 1978 og i nevrologi i 1983. Han hadde bred faglig utdannelse, med tjeneste blant annet ved nevrologisk, fysikalsk medisinsk og nevrokirurgisk avdeling ved Ullevål sykehus, Røde Kors klinikk og Sunnaas sykehus. Han tjenestegjorde som lege ved UNIFIL i 1988.

Han hadde særlig interesse for fagfeltet i grenselandet mellom ryggplager og nevrologiske sykdommer. Han ivaretok og videreførte lange faglige tradisjoner på Ullevål sykehus for diagnostikk og behandling av rygglidelser som påvirket nervesystemet. Spesielt var han opptatt av såkalt lumbal spinal stenose, det vil si trange forhold for nervene i den nederste delen av ryggmargskanalen. Her bidro han med et forskningsprosjekt som involverte 100 pasienter som ble fulgt i ti år, og som er blitt stående som et klassisk referansearbeide i fagfeltet.

Som kollega var Tom alltid lojal og hjelpsom. Det var aldri nei i hans munn når en av oss trengte hjelp og støtte med et vanskelig tilfelle. Han var glad i sine pasienter, full av empati og en trøster og optimist av de sjeldne. Han fant alltid en vei ut av selv de mest besværlige sykdomsbilder.

Ved siden av den medisinske karrièren var han opptatt av familien, og han fortalte med entusiasme og glede om de tre barna sine. Han var idrettsmann og deltok med heder som roer i olympiadene i 1972 og 1976. Han var glad i friluftsliv og koste seg på hytta og i båten. Han var en habil pianist og elsket å sitte ved pianoet i sene nattetimer. Av vesen var Tom meget beskjeden. Et fint menneske og en god venn har forlatt oss.

Helge Jostein Nordal, Sigrun Kierulf Brækken, Espen Dietrichs, Steinar Vilming, Jorulf Aasen

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. PERSONALIA

  Nekrologer: Einar Søyland

 2. DEBATT

  Fremtidens sykehus bør ikke bygges på bakgrunn av nyhetsbildet og dem som roper høyest

 3. DEBATT

  Nytt Oslo universitetssykehus bør bygges på Gaustad

 4. NORGE

  Hun kritiserte Ullevål sykehus etter spontanabort. Da inviterte klinikkledelsen henne til et møte.

 5. KRONIKK

  Sykehussamling på Gaustad er en dårlig løsning for pasienter i halve Norge

 6. DEBATT

  ME er ikke en betennelse i hjernen | Tysnes og Owe