Personalia

Nekrologer: Harald Solberg

 • Nekrolog

Av Leonard Rickhard

Harald Solberg døde lørdag 13. juni. Han ble født i 1954 og vokste opp i Målselv. Han utdannet seg til keramiker ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Bergen. Senere bosatte han seg på Sørlandet, men pendlet i flere år som høyskolelektor/amanuensis ved SHKD, nå Kunsthøgskolen i Bergen. Gjennom årene holdt han flere separatutstillinger, han deltok på en rekke gruppe- og kollektivutstillinger og var innkjøpt til sentrale samlinger og kunstindustrimuseer.

I 1997 ble han ansatt som daglig leder ved nåværende Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal. Denne stillingen hadde han frem til sin død, med to års permisjon fra 2004 da han ble headhuntet til Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design som seksjonsleder og prosjektkoordinator. Han hadde dessuten i alle år sentrale oppgaver i kunstlivet som medlem av juryer, innkjøpskomiteer og styrer.

Da han begynte som leder ved Bomuldsfabriken, fikk han full tillit til å bygge institusjonen opp etter sine egne idealer. Med stor faglig innsikt og en enestående arbeidsinnsats har han utviklet Bomuldsfabriken Kunsthall til å bli et av de fremste visningsstedene for samtidskunst her i landet. Han satte en standard som kan tjene som forbilde for andre. Han så hele tiden utviklingsmuligheter, han visste hvor han skulle og hva han kunne.

Harald hadde en bemerkelsesverdig evne til å gjennomføre det han hadde gått i gang med. Med sine ambisjoner la han listen høyt for kunsthallen. Han var meget fantasifull og kreativ som kurator. Han overrasket ofte, men holdt alltid stand mot kommersialisering og populisme. Ved hjelp av få ansatte greide han å bygge opp et mønsterbruk.

Norsk kunstliv har mistet en original, sterk og selvstendig personlighet: en ener.

Av Cecilie Nissen

Et stort tap for det norske kunstmiljøet: Harald Solberg gikk bort 13. juni, 65 år gammel. Tilbake står Bomuldsfabriken kunsthall som han gjennom 23 år utviklet til en av landets mest anerkjente kunstinstitusjoner. Det var kjent at Harald var alvorlig syk. Budskapet om hans bortgang var likevel rystende. Harald var en mann som var levende til stede i alt han foretok seg. Han var også en kul fyr. At han ikke finnes lenger, er vanskelig å forstå.

Harald viet hele sitt liv til å formidle samtidskunst, et arbeid som kunne være utfordrende i by som Arendal. Han spilte på et stort register og var målbevisst og kompromissløs. Han imponerte særlig med sin gjennomføringsevne på store ambisiøse prosjekter. Harald var en viktig samtalepartner og en stor kilde til inspirasjon. Vi hadde mange gode samtaler i årenes løp, støttet hverandre når det røynet på og ga hverandre råd om store og små utfordringer.

Haralds frustrasjon gikk ofte på manglende forståelse for faglighet og kunstnerisk integritet fra lokalmiljøet, enten det var politikere som ville kutte støtten til galleriet, manglende engasjement fra lokalavisen eller forsøk på å trekke Bomuldsfabriken i en mer populistisk retning.

Som kurator skilte Harald seg ut med en helt særegen følsomhet for forholdet mellom kunstverk og det arkitektoniske rom. Han hadde også en spesiell interesse for kunstnerskap utenom det vanlige. Dette gjorde at Bomuldsfabriken hadde en personlig profil som skilte seg fra andre kunsthallers.

Haralds bortgang er derfor et stort tap, både for Sørlandet og hele det norske kunstmiljøet. Hans arbeidskapasitet og sans for kvalitet vil etterlate seg et tomrom det blir vanskelig å fylle. Mine tanker går til de nærmeste.

Les mer om

 1. Nekrolog
 2. Bomuldsfabriken
 3. Bomuldsfabriken Kunsthall

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Endrer skiltene på Bislett stadion – igjen

 2. PERSONALIA

  Nekrologer: Torgeir Flatmark

 3. PERSONALIA

  Nekrologer over Ulla Uberg

 4. KULTUR

  Oslobiennalen: Kulturdirektøren tar selvkritikk etter overskridelser på seks millioner

 5. POLITIKK

  Kong Harald ser viktig koronabudskap i feiringen av 8. mai

 6. A-MAGASINET

  Kjolen på dette bildet er en av flere dronningkjoler som får hovedrollen på det nye Nasjonalmuseet