Personalia

Nekrolog: Stein Madsen

27. juni døde Stein Madsen, bare 61 år gammel.

 • Aftenposten Redaksjonen

På 80-tallet var jeg en av mange små fotballspillere som lekte bekymringsløst rundt i grønn Abildsø-trøye med hvit stripe. Vi vant litt og tapte litt. Men vi var Abildsø IL og bar klubbstoltheten trygt til brystet. Bare én ting kunne gjøre meg stoltere enn å spille kamp på den store, inngjerdede matchbanen: Det var da Stein Madsen sto på sidelinjen og så på.

A-lagskapteinen. Midtpunktet. Den største fotballhelten jeg kjente, den tøffe fyren som hadde cup- og seriemesterskap med Vålerenga i minneboken, og som var like god på innsiden som på utsiden av banen. Ingen var over Stein. Noen ganger tok han seg tid til å stikke hodet inn i pausepraten for å gi oss ros og råd. Det var ikke jobben hans, men Stein skjønte hva sånt betydde. Han var bevisst rollen som forbilde. Skjønt, egentlig er jeg sikker på at det aldri var noen "rolle": Stein var alltid bare seg selv.

Jeg tror ingen har betydd mer for Abildsø Idrettslags historie enn ham. Han gjorde alt for oss, uten å be om hverken anerkjennelse eller oppmerksomhet. Spiller, trener, leder. Materialforvalter, flaggheiser, inspirator. Han var eneren. Jo da, Stein hadde også noen få gjestevisitter for andre lag i byen, men inni seg var han abildsøgutt som alltid kom tilbake. Om vi møtte ham solbrun ved klubbhuset, i butikken eller på vei inn varebilen for å løse en akutt elektrikerjobb i Abildsøveien, skjedde det samme: Det gikk ett minutt før vi snakket fotball. Og to minutter før vi snakket Abildsø IL. Gamle dager, nye dager – han delte meninger og minner med lun humor, krum nakke og et sabla glimt i øyet.

Det var bare én ting han satte høyere: Familien. Alle dem som fikk være hans aller nærmeste, vil i dag kjenne ekstra godt hvor heldige de har vært. Stein kjente alle, alle kjente Stein. Det var fysisk umulig å ikke bli glad i ham. På samme måte som det er umulig å ikke være tvers gjennom trist akkurat nå. Men når sjokket etterhvert legger seg, står alt dette andre tilbake: Hvor solid, snill og vaskeekte fin fyr han alltid var. Og mens vi sørger over Abildsø ILs kanskje tyngste tap noen gang, så kan vi trøste oss med dette: Hvis det finnes et fotballag å trene der oppe, så er Stein i gang allerede.

Hvil i fred.

Jonas Jørstad

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Solskjær sjarmerte journalistene. Så måtte han rette sin egen feil som fikk alle til å smile.

 2. FOTBALL

  Solskjær fryktet at han skulle få sparken som Molde-trener

 3. PERSONALIA

  Nekrolog: Steinar «Puskas» Antonsen

 4. FOTBALL

  Skålevik om dagen han forlot Brann: – Helt forferdelig. Det var kaos.

 5. FOTBALL

  Trenerlegenden hylles søndag: Her er Dortmund-heltenes egne Eggen-historier

 6. FOTBALL

  Bakke ba Pedersen skjerpe seg