Personalia

Nekrolog: Leif Jørgensen

 • Aftenposten Redaksjon

Leif Jørgensen døde mandag 14. september på Nøtterøy, 89 år gammel, etter lengre tids sykdom.

Han studerte medisin i Uppsala og Oslo og fikk sin spesialistutdannelse i patologi ved Ullevål sykehus og Rikshospitalet.

Han begynte tidlig med forskning innen hjerte-karfeltet. Spesielt arbeidet han mye med mekanismer for åreforkalkning og blodpropp. Han fikk professor Kreybergs pris for beste norske vitenskapelige arbeid i patologi i 1972. I dag bruker mange mennesker god, blodfortynnende medisin som er utviklet på basis av grunnforskning han publiserte i 1967. I tillegg til sin egen forskning har han veiledet 20 forskere frem til doktoravhandling. Han var usedvanlig engasjert i jobben, og mye annet fikk nok komme i andre rekke.

Leif ble ansatt som professor ved Universitetet i Tromsø i 1972 og var en av pionerene i oppbyggingen av universitetet og legeutdanningen. Han var samtidig sentral i oppbyggingen av Nord-Norges første patologiavdeling ved det nåværende universitetssykehuset i Tromsø. Legeutdanningen og de gode fagmiljøene innen diagnostikk, behandling og forskning hviler på det fundamentet som Leif sammen med andre bygget opp fra 1970-årene.

Etter noen få års opphold ved Rikshospitalet kom han tilbake til Tromsø i 1992 som den første professor i rettsmedisin, en stilling han hadde frem til han gikk av med pensjon.

Vi har opplevd ham som foreleser, veileder, sjef og ikke minst som venn. Alltid engasjert, grundig, hjelpende og støttende. Han var alltid vennlig. Men komplimentene kunne komme noe skjevt ut, som da han roste en kollega som svarte at man er kanskje ikke så dum som man ser ut, hvorpå Leif responderte "nei, gudskjelov".

Leif etterlater seg kone, barn og barnebarn.

Anne Husebekk,

Vidar Isaksen,

Terje Larsen,

Sigurd Lindal,

Steinar Solberg,

Arnfinn Sundsfjord,

Lars Uhlin-Hansen

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. PERSONALIA

  Nekrolog: Yngvar Lundh

 2. PERSONALIA

  Nekrologer: Torgeir Flatmark

 3. PERSONALIA

  Nekrolog: Kari Tenfjord

 4. PERSONALIA

  – Aina hadde en personlig tilnærming til sitt fag, og i alle sine arbeider har hun hatt åpent blikk for medisinhistoriens sosiale side

 5. PERSONALIA

  Nekrolog: Ole Fyrand

 6. PERSONALIA

  – Få personer har betydd så mye for det norske samfunn som Astrid Nøklebye Heiberg.