Personalia

Nekrolog: Eivind Hjelmtveit

Eivind Hjelmtveit, tidligere sjef for Riksteatret og Oslo Kinematografer, døde i Oslo 11. februar, 90 år gammel.

Han var en av de betydeligste organisatorer i norsk teater og kinodrift i hele siste halvdel av forrige århundre og en drivende kraft i Kunstnerforeningen nesten til det siste.

Hjelmtveit var født i Eydehamn i 1926, som sønn av tidligere kirke- og undervisningsminister Nils Hjelmtveit, en sentral skikkelse også i London-regjeringen under krigen.

I 1950, året etter Riksteatrets grunnleggelse, begynte han som sekretær ved teateret og ble snart økonomiansvarlig. Han ble økonomisjef ved Det Norske Teatret i 1964.

Da Fritz von der Lippe trakk seg tilbake fra Riksteatret etter nesten 30 år som teaterets første sjef, overtok Hjelmtveit.

Riksteatret ble skapt for å bringe teateret ut til publikum land og strand rundt, i storm og stille. De syv årene han satt som sjef, iverksatte han med stor dristighet nye tiltak for å nå teaterets gamle mål. En oppsetning av Henrik Ibsens Peer Gynt spilt i store idrettshaller ble på mange måter nyskapende og en stor suksess.

Hjelmtveit hadde en enda større visjon: Han ville utvide antall teaterbyer utenom Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim. Derfor lanserte han regionteatrene, som i første omgang ble lagt til Tromsø, Molde og Skien. De skulle turnere i sin egen region og i samarbeid med Riksteatret i andre deler av landet. Suksessen ble stor, og regionteatrene vil bli stående som et monument etter ham.

I 1975 overtok han som direktør for Oslo Kinematografer, en stilling han satt i til 1993. Med sin store evne til å se nye muligheter i pakt med tidens krav satset han på å bygge om de sentrale sentrumskinoene Klingenberg og Saga til flersalskinoer.

Som økonom visste Eivind Hjelmtveit å gi Det Norske Teatret, Riksteatret og Oslo Kinematografer trygge rammer med vekt på aktuelt repertoar i til dels ny form.

Eivind var sine venners venn og en brobygger man alltid kunne stole på når det gjaldt å finne den beste løsningen. Med rette vil han bli savnet av mange.

Steinar Rivedal Wiik

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. KULTUR

  «The Book of Mormon» sikret det beste året i teaterets historie

 2. PERSONALIA

  Nekrolog: Grethe Ryen

 3. PERSONALIA

  Nekrolog: Synnøve Strigen

 4. KRONIKK

  Meninger: Den mest radikale endringen i norsk kulturpolitikk siden 1970-tallet er under oppseiling

 5. KULTUR

  Mari Maurstad: – Dette er mitt bidrag til alle som er redde for korona

 6. KULTUR

  Eirik Stubø blir husregissør ved Det Norske Teatret