Personalia

Nekrolog: Runa Førde

Billedkunstneren Runa Førde døde stillferdig på Sole Sykehjem i Stokke fredag 28. juli, 84 år gammel. Med barn og barnebarn tett rundt seg.

Privat

 • Aftenpostens redaksjon

En fin slutt på et langt og innholdsrikt liv. I Stokke hvor hun bodde fra år 2000, var det mange som kjente og brydde seg om den energiske lille damen i det gule huset.

De kommer til å huske henne. Folk over hele landet kan fortsette å bruke og glede seg over kunst hun har skapt. Litografier på de fleste av landets skoler, i klasserom og lærerrom, illustrasjoner i barnebøker og skolebøker, malerier og grafikk innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Norsk kulturråd og Utenriksdepartementet, Oslo Kommunes kunstsamlinger, Landslaget aktuell kunst og flere andre offentlige og private institusjoner. Hun var uvanlig produktiv og har lagt igjen sine fingeravtrykk og kommentarer mange steder, også utenfor landets grenser.

Som jente, 16 år gammel, kom Runa Førde til Kunst- og håndverksskolen i Oslo og fikk lærere som Finn Faaborg, Chrix Dahl og Olav Mosebekk. Fra 1953 til 1957 studerte hun videre på Kunstakademiet under Per Krohg, Jean Heiberg og Aage Storstein. Som de fleste gode kunstnere fortsatte hun å «studere» hele livet. Hennes hovedinteresse var mennesker, særlig små mennesker, barn. Og hun var politisk bevisst, til stede i konflikter og konfliktområder, noe hun formidlet klart i bildene. Mest kjent er nok bildene fra besøk i Folkerepublikken Kina i 1980.

Samtidig som Runa Førde reiste til Spania, Italia, Hellas, Jugoslavia, Kenya, Frankrika, Kina og Mexico var hun aktiv i norske kunstneres organisasjoner, hadde separatutstillinger og deltok som regel på Høstutstillingene og andre kollektivutstillinger. I en periode arbeidet hun også som tegnelærer på Statens lærerskole, Blaker.

Hun ble tidlig lagt merke til og anerkjent for fint arbeid. Hun fikk interessante oppgaver, stipendier og priser. Bl.a. fikk hun Kirke- og undervisningsdepartementets pris for de beste barnebokillustrasjoner. Det sitter ei lita lys jente med blå øyne på et stort, nokså mørkt maleri av Runa. Hun har tøydukke. Ser rett på meg. Jeg har ofte tenkt på hva det er hun vil si.

Mathis Mathisen

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. NORGE

  Maler og grafiker Per Kleiva hylles som en av de største

 2. KULTUR

  Han syntes kunst var for dyrt i Oslo. Løsningen hans blir elsket av vennene hans, men avvist av eksperter.

 3. PERSONALIA

  Nekrologer over Ulla Uberg

 4. KULTUR

  På skitur i Rondane i 1899 fikk Harald Sohlberg en åpenbaring. Resultatet regnes som Norges nasjonalmaleri.

 5. KULTUR

  Nordisk toppmøte på Munchmuseet

 6. PERSONALIA

  Billedkunstner Aase Gulbrandsen er død