Personalia

Nekrolog: Wanda Heger

Wanda Heger døde 27. januar, nesten 96 år gammel. Hun etterlater seg dype fotavtrykk i vår krigshistorie.

Privat / Marcel Lelienhof

 • Aftenposten Redaksjonen

Wanda Heger vil bli husket for det helt avgjørende arbeidet hun gjorde i tyske konsentrasjonsleirer for å få inn mat til norske fanger og ikke minst for innsamlingen av informasjon som dannet grunnlaget for å kartlegge hvor fangene var.

Sammen med sin mor og fem yngre søsken måtte Wanda flytte til Tyskland i oktober 1942, der faren var fengslet. Hele familien ble sivilinternert. Slik kom den 21 år gamle Wanda til slottet Gross Kreutz like utenfor Berlin.

Den unge kvinnen fant sin oppgave. Til Sachsenhausen tok hun med en yngre bror og flere pakker. Det var en språklig tilfeldighet som slapp henne til. Da portvakten spurte hvor de kom fra, svarte Wanda Gross Kreutz. Portvakten oppfattet det som Rotes Kreuz (Røde Kors), og pakkene ble mottatt. Siden kom hun til porten hver fredag med mat. Da startet også arbeidet med å kartlegge norske fanger.

Hun tok en risiko. Men ingen så ut til å mistenke en ung kvinne sammen med et barn for noe da de la ut på turer til Ravensbrück, Natzweiler, Dachau, Neuengamme, Buchenwald og internerte norske studenter i Sennheim i Alsace.
I Natzweiler klarte hun å spore opp navnene til de norske NN-fangene. Listene ble smuglet ut til Røde Kors i Stockholm og Genève. Da de hvite bussene kom, var 258 av de 504 norske NN-fangene fortsatt så vidt i live og ble funnet. En av dem var Trygve Bratteli.

Wandas innsats kan ikke overvurderes. Hun var et viktig tidsvitne og fortsatte å engasjere seg for mennesker i vanskelige situasjoner hele livet. Hun var et varmt menneske med øye for alle rundt seg.

Wanda Heger ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats. Hun har også mottatt Røde Kors’ hederstegn.
Fred og takknemlighet over hennes minne.

Ole Johnny Hansen, daglig leder, Stiftelsen Hvite Busser, Helga Arntzen, daglig leder, Aktive Fredsreiser

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Hun reddet norske fanger i tyske konsentrasjonsleire | Guri Hjeltnes

 2. PERSONALIA

  Nekrologer: Astrid Gjertsen

 3. NORGE

  Kaci Kullmann Five er død

 4. VERDEN

  Terror i USA: Eksplosiver sendt i posten til Obama, ekteparet Clinton og CNN

 5. VERDEN

  To drept av tiger i Nepal

 6. DEBATT

  Åtte lærdommer for årets 8. mai fra en fange som overlevde krigen