Personalia

Nekrolog: Stein Robert Ludvigsen

Stein Robert Ludvigsen døde 25. november, 74 år gammel. Han døde etter kort tids sykdom, under en reise på Filippinene. Stein Roberts Ludvigsens musikalske liv og virke var mangslungent og rikt. Med klarinett som hovedinstrument ble han ansatt i Forsvarets stabsmusikkorps allerede i 1963, og var i en årrekke aktiv studio- og teatermusiker.

Han produserte plateinnspillinger med en rekke av tidens største norske artister, som Anita Hegerland, Ole Paus, Wenche Myhre, Knutsen & Ludvigsen, Aunt Mary og Finn Kalvik, for å nevne noen. Han var mannen bak Ragnarockfestivalene i Holmenkollen og mange år senere leder for Musiker- og artistformidlingen ved Fylkesarbeidskontoret i Oslo og Akershus. Men for oss var han først og fremst dirigenten for skolekorpset, i våre unge, formative år.

Vi husker Stein Robert fra han kom inn som ny dirigent for Bryn skoles musikkorps på 70 tallet - energisk, handlekraftig, musikalsk kompromissløs og brennende engasjert. Det middelmådige korpset han overtok, utviklet seg raskt til et velklingende samspill.

Han hadde en sjelden evne til å se hver enkelt av oss, lytte og utfordre. Alltid nye oppgaver som solist, instruktør, dirigent eller i samspill med datidens hippeste popmusikere. For Stein Robert var samarbeid mellom proffe musikere og barn helt naturlig, brukt bevisst som inspirasjon - lenge før begrepet ble oppfunnet av kulturbyråkrater.

Han lot oss få innblikk og innpass i sitt store musikernettverk, ga oss mulighet til å lære direkte av «de store» og bygget en sterk identitet, stolthet og følelse av at det vi drev med var både kult og viktig.

Etter at vår tid i Bryn skoles musikkorps var over, fulgte han oss videre. Han hjalp oss å starte et nytt ungdomskorps (Opus82) tilpasset våre visjoner og ambisjoner. Han fremsnakket oss og anbefalte oss i mange - for oss - viktige sammenhenger. Det førte til at det i dag er flere fra denne tiden i Bryn skolekorps som er blitt profesjonelle musikere.

Stein Robert spilte oss gode, og ble vår veiviser inn i voksenlivet. Han var et tydelig forbilde, viste hva et mangfoldig liv med musikken kan være og påvirket tydelig våre karrièrevalg. Vi minnes Stein Robert i takknemlighet.

Birger Carlsen

Bjarne Kvinnsland

Grete Helle Rasmussen

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Oslo-Filharmoniens nye maestro Klaus Mäkelä (22) var syv år da han bestemte seg for å bli dirigent. Ja da, sa foreldrene overbærende.

 2. KULTUR

  Korpspresidenten jubler for gjenopptatte øvelser

 3. KOMMENTAR

  17. mai er bare bonus. Her er de seks viktigste grunnene til at barna bør få begynne i korps.

 4. KULTUR

  Inntektsgrunnlaget for mange korps smuldrer bort

 5. KULTUR

  Krigsseilerne skal hylles i Operaen med nykomponert rekviem

 6. KULTUR

  Anmeldelse: Operahandlinger har en tendens til å gå langsomt fremover. «Spar Dame» viser hvorfor det er helt nødvendig.