Personalia

Nekrolog: Mathilde Lyngholm

Ronnie Baraldsnes skriver om sin venn Mathilde Lyngholm. Hun døde 19. april, 35 år gammel.

Foto: Privat

 • Aftenposten

Mathilde var ikke forsker, ikke lege, ingeniør eller direktør. Nei, hun var noe så verdifullt som en hjelpepleier og alenemor til tre flotte barn. En som kjempet en tøff kamp for å vinne et normalt, godt liv. Hun klarte det, en stund.

Utgangspunktet hennes ville for de fleste ha betydd et liv avhengig av offentlig hjelp.

Men hun reiste seg. Hun ville så mye mer. For seg, og for barna sine.

Hun skaffet seg bolig, barna fikk omsorg og det de trengte. Hun tok videreutdanning som sykepleier mens hun jobbet som hjelpepleier på et hjem for demente. Hun fortalte at hun ble skjelt ut og spyttet på, men hun smilte da hun kom fra jobb. Hun visste hun gjorde noe viktig.

Med tre barn var det vanskelig å leve på lønnen. Hun hjalp eldre på fritiden, med handling og rengjøring. Hun trente og ville ta lappen. Hun tok livet tilbake.

Jeg beundret kreftene hennes. Det virket som hun gjorde tre ganger så mye på et døgn som andre. Hun startet sitt eget selskap og åpnet en salong i Haugesund. Fremtiden så lys ut, hun kunne få til det hun ville.

Hun gledet seg over de små tingene i livet. Hun trengte ikke hvite duker og luksushoteller for å trives. Humoren hennes var rar og ganske så tørr. Kun det lune smilet avslørte spøken. Hun kunne le godt og lenge av en morsom formulering eller en rar person hun så i butikken. Eller av seg selv. Hun hadde den sjeldne evnen til å le av seg selv.

Hun var ærlig og direkte, også når sannheten var ubehagelig.
Men så kom motstanden igjen. Hun gjorde valg vi andre ikke forsto. Jeg vet ikke hva som skjedde, men hun mistet alt hun hadde bygget opp og måtte starte på nytt. Det ble for mye.

Halldis Moren Vesaas skrev: "Alle har noko vi ikkje kan forlate."

Mathilde forlot livet 19. april, kun 35 år gammel.

Hun virket så sterk. Hun kunne ha oppnådd så mye, om verden hadde vært litt vennligere, også for dem som står litt lenger bak når starten går for dette løpet vi kaller livet.

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Hvorfor fikk vi så mange flere nekrologer i Aftenposten denne våren?

 2. PERSONALIA

  Nekrolog: Morten Hojem Ervik

 3. PERSONALIA

  Nekrolog: Arne Bendix Smith

 4. PERSONALIA

  Nekrologer: Einar Søyland

 5. PERSONALIA

  Nekrolog: Ola Røsholt

 6. PERSONALIA

  – Få personer har betydd så mye for det norske samfunn som Astrid Nøklebye Heiberg.