Personalia

Nekrolog: Else Margarete Barth

 • Aftenposten Redaksjon

Else Margarete Barth døde 6. januar i Groningen, Nederland. Hun var en pionér i filosofien — den første kvinnelige filosofiprofessor utgått fra et norsk miljø og internasjonalt kjent for sine arbeider i filosofi og argumentasjonsteori. Hun ble født i Strinda 3. august 1928 og studerte fysikk, matematikk, psykologi og filosofi i Trondheim og Oslo. Etter embetseksamen i psykologi i 1958 giftet hun seg med Henk Misset og flyttet til Nederland, hvor hun underviste i filosofi i Amsterdam og Utrecht. Hun tok doktorgraden i filosofi i Leiden i 1971. Fra 1977 til 1993 var hun professor i logikk og analytisk filosofi ved universitetet i Groningen.

Else Barth banet nye veier for filosofien. Hun innførte en rekke nye universitetskurs i Nederland, blant annet i argumentasjonsteori og dialogisk logikk og i feministisk filosofi. Allerede i 1976 introduserte hun kjønnsperspektiver i filosofien som et eget kurs for studentene. Hun var også sterkt inspirert av Arne Næss’ dialogiske vitenskaps- og logikkfilosofi.

I 1979 ble hun medlem av Det Norske Videnskapsakademi, og i 1993 ble hun utnevnt til Knight of the Order of the Dutch Lion for sitt banebrytende vitenskapelige arbeide.

Hennes dype respekt for menneskerettighetene kommer blant annet frem i hennes interesse for kvinners rettigheter og i hennes bok Gud, det er meg. Vidkun Quisling som politisk filosof , som kom på norsk i 1996 og i en utvidet engelsk utgave i 2003. Sammen med sin mann skrev hun i 2010 Den feministiske mannen , en bok som viste at nordiske klassiske forfattere var et langt skritt foran de nederlandske når det gjelder støtte og fremme av kvinnefrigjøring og likeverd.

Vi minnes Else Barth med glede og takknemlighet. Våre tanker går til Henk og hennes øvrige familie.

Inga Bostad, Dagfinn Føllesdal, Else Wiestad

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Eliteserie-spiss solgt – blir lagkamerat med Arjen Robben

 2. KRONIKK

  Før var hun en godt likt og «politisk korrekt» feminist. Nå opplever Judith Butler å bli lagt for hat.

 3. PERSONALIA

  Nekrolog: Annie Riis

 4. DEBATT

  «Den viktigste årsaken til karakterforskjellene blant gutter skaper liten panikk i middelklassesegmentet som skriver i avisene»

 5. KRONIKK

  Donald Trumps postvitenskapelige samfunn er et skremmende prospekt

 6. DEBATT

  Jeg ønsker meg et klasserom hvor det tas hensyn til de enkeltes læringsbehov, uansett kjønn