Personalia

Nekrologer over Erik Tandberg

 • Nekrolog

Erik Tandberg fotografert hjemme hos seg selv i fjor. Geir Olsen

Av Bo Andersen, Christian Hauglie-Hanssen og Marianne Moen, Norsk Romsenter

Romfartsekspert og sivilingeniør Erik Tandberg døde 2. mai, 87 år gammel.

På 60-tallet var romfart, raketter og satellitter et fagfelt svært få kunne noe om. Bortsett fra en ung mann som hadde studert flymekanikk i USA og som var glødende opptatt av romfart, nemlig Erik Tandberg.

Gjennombruddet som romfartsekspert kom da han loset seerne gjennom NRKs direktesending fra månelandingen i 1969. Sammen med makker Jan P. Jansen kommenterte han hvert minutt av ferden på sin karakteristiske måte: pent antrukket, pedagogisk og med en overveldende teknologisk innsikt.

I tiårene som fulgte, utvidet han interessen til å omfatte romfart verden over. Dukket det opp romfartsnyheter, ble de kommentert av Erik. Sivilingeniør Erik Tandberg, vel å merke. Romfartsekspert var en betegnelse han aldri brukte om seg selv, på samme måte som han aldri hadde romfart som levebrød. Han gjorde karriere som bedriftsleder, satt i styrer og var politisk aktiv.

Erik Tandberg holder foredrag på Norsk Romsenter i 2006. Ståle Andersen / SCANPIX

Romfart var en altoppslukende hobby. Han skrev artikler og bøker, holdt tusenvis av foredrag, ledet romfartsinteresserte på tur til USA, kommenterte nyheter og samlet et omfattende arkiv som Norsk Teknisk Museum etter hvert overtok. I 2007 ble han utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sitt opplysningsarbeid om romfart. Da han gikk av med pensjon, fikk Norsk Romsenter nyte godt av kompetansen hans gjennom de 26 årene han var tilknyttet oss som konsulent.

Erik Tandberg var kunnskapsrik, omgjengelig og grundig, alltid blant de tidligste på jobb. En det bestandig var hyggelig å møte i gangene. En som uten unntak tok seg tid til å forklare.

Tankene våre går til familien. Vi savner hedersmannen og kollegaen Erik. De savner faren, bestefaren og den nære vennen Erik.

Erik Tandberg i 1969. Scanpix

Av Jan T. Bjerke m/ familie

Sivilingeniør Erik Tandberg døde 2. mai, 87 år gammel. Erik vil for hele Norges befolkning være kjent som landets fremste romfartsekspert og som kommentator da Apollo 11 landet på månen. Men han var så mye mer ...

Vi traff hverandre på Stanford University i California i 1957. Erik hadde tidligere fått flymekaniker- og jetmotorutdannelse for Luftforsvaret i USA, og han hadde tatt en b.sc.-grad ved University of Santa Clara.

Vi fikk god kontakt fra første stund og delte mange gode opplevelser med våre amerikanske medstudenter. Erik var allerede interessert i romfart og abonnerte på alle mulige tidskrifter. En dag ba han meg om å hente posten hans i universitetets postboks. Da jeg åpnet den, rant det ut med blader og aviser, og en rasende funksjonær ga meg en overhaling fordi jeg hadde altfor mye post! Erik fikk seg en god latter. Han var også mester i å finne på «morsomme» ting som å fylle hjulkapslene med småstein eller feste en vannballong over døren med barberblad på dørbladet.

Vel hjemme gikk våre karrierer i forskjellig retning, men vårt vennskap var solid. Vi var hverandres forlovere, og vi var faddere til hverandres barn. Det ble tette bånd mellom familiene.

I sin ungdom var han norgesmester i vannpolo, han var en meget god svømmer og hele livet flink til å holde seg i form. Hans kapasitet var stor, og han fikk også tid til å engasjere seg i politikk. Han representerte Høyre i Oslo bystyre fra 1969 til 1989.

Geir Olsen

Erik ble «kjendis», han var en ettertraktet foredragsholder i alle fora, han spiste middag med Kongen, og han opplevde mye fint og spennende. Men først og fremst var han seg selv, usnobbete, trofast, lojal og omtenksom og en kjær person i vårt liv. Det gikk ikke mange dagene mellom våre telefonsamtaler, og vi møttes jevnlig i mer enn 60 år.

En trygg og trofast venn har forlatt oss i ettertanke og sorg.

Les mer om

 1. Nekrolog
 2. Norsk Romsenter
 3. Romfart

Relevante artikler

 1. NORGE

  Romfartsekspert Erik Tandberg er død

 2. PERSONALIA

  Nekrologer: Turid Nicolaisen

 3. PERSONALIA

  Nekrolog: Kristian Løvlie

 4. PERSONALIA

  Nekrolog over Tone Jørstad

 5. PERSONALIA

  Nekrolog: Bodil W. Wang

 6. PERSONALIA

  Billedkunstner Aase Gulbrandsen er død