Personalia

Nekrolog: Harald Olav Grande

Harald Olav Grande var født i Namdalen i 1927 og gikk bort 13. april.

 • Aftenposten Redaksjonen

Harald levde mesteparten av sitt liv på kanten av samfunnet. Han var født i en skogsstue i Namdalen i en søskenflokk på fem og ble satt bort i ung alder på gårder der livet besto av hardt arbeid.

Han var i Tysklandsbrigaden rett etter krigen, et tøft klima der alkohol var lettere tilgjengelig enn rent vann. Han endte deretter opp i Oslo i søken etter arbeid. Etterkrigstiden var sterkt preget av boligmangel. Familier og par ble prioritert, og mange falt utenfor systemet. Etter noen år uten fast bopel og strøjobber bestemte han seg, som flere andre, for å flytte ut i Marka. Harald bodde i en såkalt uteliggerhytte i Grefsenåsen fra 1954 til langt ut på 1980-tallet. Den hadde hverken varme, strøm eller vann. På 1960-tallet bestemte Oslo kommune seg for å løse problemet med de ulovlige uteliggerhyttene ved å brenne hjemmene ned, men Haralds hytte unngikk flammene da den lå så godt gjemt. Hytta hans står der den dag i dag og er blitt et kulturminne.

Harald led av klaustrofobi og angst og valgte derfor å gå til jobben på Akers Mek., som var over én mil hver vei. På slutten av 1960-tallet ble han kjent med Frøydis, som åpnet sitt hjem og ble som familie for ham, helt til det siste. Han flyttet til hjemtraktene i Namdalen på sine eldre dager og bygget seg et lite hus, helt alene. Han levde mesteparten av sitt liv uten de tingene som mange av oss tar for gitt. Han var reflektert, belest, viljesterk, snill og hadde glimt i øyet.

Harald var åpen om livet sitt, også om de vanskelige sidene som angst og rus. Jeg ble kjent med ham da jeg jobbet med et prosjekt om hans liv i 2012. Hans historie er en viktig påminnelse om menneskets likeverd uavhengig av samfunnets normer. Han vil bli savnet.

Helene Sommer, billedkunstner

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Levde nesten et helt liv uten vann og strøm, lys og varme, kjøkken og soverom.

 2. PERSONALIA

  Nekrolog: Dagfinn Maxwell Bakken

 3. PERSONALIA

  Nekrolog: Agnar Julin Kvernmo

 4. KRONIKK

  Hjemmearbeid stigmatiseres. Mors rettigheter er borte. Hvem vil påta seg å føde barn?

 5. BOLIG

  Paret valgte å rive den gamle hytta til fordel for en ny og moderne: – Enten liker folk hytta, eller så synes de den ligner på en garasje

 6. PERSONALIA

  Nekrolog over Robert Anderson