Personalia

Nekrolog: Eigil Nansen

Eigil Nansen gikk bort 27. februar, 85 år gammel.

Privat

 • Aftenpostens redaksjon

Eigil var født i 1931, som sønn av Odd og Kari Nansen og barnebarn av Fridtjof Nansen. Hele sitt voksne liv var han en aktiv menneskerettighetsforkjemper. Så vel faren som bestefaren var forbilder for ham i hans eget arbeid for forfulgte.

Eigil var 19 år gammel da han fikk det ærefulle oppdraget å åpne De olympiske vinterleker i Oslo gjennom å tenne den olympiske ild på Bislett stadion i februar 1952. Han ble arkitekt og utformet blant annet den moderne versjonen av hovedflyplassen på Fornebu sammen med sin arkitektfar og arkitektsøster Siri.

Eigil arbeidet utrettelig for flyktninger og statsløse og sto sentralt i etableringen av NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere). Dessuten var han i en årrekke engasjert i humanitære prosjekter i Russland og Armenia og engasjerte seg sterkt mot antisemittisme. I 1991 mottok han Universitetet i Oslos menneskerettighetspris, blant annet for sitt arbeid for vietnamesiske båtflyktninger.

Diskriminering av eldre opprørte Eigil. Det ligger et ferskt opptak av ham på Sykehjemsetatens Facebook-side, der han leser opp FNs prinsipper for eldre i verden. Han sto opp for human behandling av mennesker like til det siste.

Jeg hadde det privilegium å få samarbeide med Eigil i arbeidet med å skrive en biografi om hans far. Bak den barske humoren og friske væremåten skjulte det seg et stort hjerte. Fred og takknemlighet over hans minne.

Anne Ellingsen

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. NORGE

  Fridtjof Nansen pryder verdens mest besøkte nettsted i dag

 2. PERSONALIA

  Nekrolog: Alexander Schultz

 3. PERSONALIA

  Nekrolog: Jakob Anton «Jak» Jervell

 4. PERSONALIA

  Nekrologer over Anne Lise Aas:

 5. PERSONALIA

  Nekrolog: Håkon Myrdal Skoge

 6. PERSONALIA

  Nekrolog: Kirsten Sandborg