Personalia

Nekrolog: Per Kartvedt

Arkitekt Per Kartvedt, som var født i 1940 og døde 14. januar, var et unikt kraftsenter i norsk arkitektur.

Først og fremst som mentor for flere generasjoner norske arkitekter, som visjonær tenker og som kunnskapsrik formidler med et stort internasjonalt nettverk.

Allerede da han i 1962 leverte sin diplomoppgave ved NTH, utmerket han seg med en utopisk byplan for 200.000 innbyggere. Med teft for internasjonale strømninger ble han Arne Korsmos assistent og instituttarkitekt. Med det fulgte også rollen som arkitektskolens ører og øyne utad. Kartvedt reiste verden rundt, bygget nettverk og tiltrakk seg viktige internasjonale forelesere. Spesielt ble kontakten med det britiske arkitekturmiljøet i kretsen rundt Reyner Banham, Cedric Price og Archigram av stor betydning, både sosialt, intellektuelt og faglig.
I Trondheim ble han en viktig støttespiller for den utålmodige 1960-tallsgenerasjonen som ville bryte ut av det de så som tradisjonelt og traust. Kartvedt fungerte som veileder, agitator og inspirator både innad på fakultetet og i etableringen av opposisjonelle studiemiljøer utenfor skolens vegger. Han drev frem flere arkitektkonkurranser med studenter som medhjelpere. På slutten av 1970-tallet gikk han inn i ledergruppen i F.S. Platou Arkitekter, der han bl.a. holdt i prosjekter i St. Petersburg, Budapest og Sofia.

Per Kartvedt og hans prosjekter var ikke sjelden omgitt av heftig debatt. Det gjaldt hans mest kjente bygg, den minimalistiske St. Olavs kirke i Trondheim (1973), tegnet i samarbeid med Petter Holm og Bernhard Witte. Og det gjaldt kontroversielle prosjekter som utstillingen Byen i mennesket på Kunstnernes Hus i 1968 og NRK-serien Slik er våre byer blitt til fra 1975.
Som mangeårig rektor på arkitektskolen ved University of Strathclyde i Glasgow og som foredragsholder, ansatt og gjestelærer ved et stort antall skoler i Europa ble Kartvedt en unik mentorfigur, som inspirerte mange generasjoner av arkitekter i Norge og utenfor landet.

Nina Berre,

avdelingsdirektør Arkitektur, Nasjonalmuseet,

Martin Braathen,

redaktør, Arkitektnytt

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Kinesiske arkitekter blir slått på hjemmebane av sine norske kolleger. Se praktbyggene Norge har levert til Kina.

 2. OSLOBY

  Erling Dokk Holm: «På Ammerud tegnet han de vakreste blokkene landet ikke fikk se»

 3. DEBATT

  Landets byantikvarer slår ring om Y-blokken

 4. BOLIG

  – Jeg er tøffere enn Karl Lagerfeld

 5. KULTUR

  98 arkitektkontorer konkurrerer om å tegne Bjørvikas nye signalbygg

 6. OSLOBY

  Mener påbygd Oslo Konserthus kan få ikonisk status