Personalia

Nekrolog: Henning Kramer Dahl

Vår kjære unike, modige, omtenksomme, dypsindige og galgenhumoristiske Henning Kramer Dahl døde brått og uventet 7. mars av hjertesvikt. Han ble 54 år.

Privat

 • Aftenpostens redaksjon

Vi har mistet en helt spesiell person, en viktig tilstedeværelse i våre liv, og verden har mistet en særpreget poetisk stemme og et usedvanlig intellekt.

Henning hadde vært syk siden tenårene, men vi hadde vennet oss til å tenke på det mer som et livsvilkår enn som en livstruende tilstand.

Med kraft og presisjon omdannet han sine prøvelser til poesi, og som alle store poeter brakte han samtiden i dialog med den store tradisjonen av sangere tilbake til antikken.

Hans kunnskapstørst var uslukkelig, hans viten altomfattende. Han var det man i gamle dager kalte en polyhistor.

Lærdommen hadde han skaffet selv - i sitt evig ekspanderende bibliotek i hjemmet han skapte med Eva og Johanne, fylt fra gulv til tak med århundrers musiske åndsliv.

Det er et betydelig verk han etterlater seg. Foruten elleve egne diktsamlinger, åtte samlinger med gjendiktninger - bl.a. Sylvia Plath, Fernando Pessoa og Derek Walcott - en rekke essays og en kantate var han i mange år redaktør for Solum Forlags Poema-serie med gjendiktninger av nyere verdenslitteratur.

Det var mye smerte i Hennings liv, men det var sannelig også glede. Ikke alt lys var «splintret i frost», som det heter i åpningslinjene av hans debut Barfrost fra 1983.

Han fant Eva. De fikk Johanne. Ingen gave kunne ha vært større.

Den Henning vennene fikk møte, var ingen plaget hund, men en fest av intelligent humor. Tungen var skarp, ironien kunne være svart, men ikke beskere enn at oppdriften fra livsviljen, latteren og den enkle gleden han fant i vennskapets sammensvergelse bar samtalen til værs.

Nå er han borte. Det er forferdelig. Det er ikke hver dag vi deler dikt med hverandre. Strofene er hentet fra Hennings Diktergjerning (1984):

Når mitt skaperverk bevrer av åndedrag, begynner / jeg endelig / Å dikte det jeg kom hit for å dikte: / Kjærligheten Lidelsen og det nådeløse Fravær. / Så dikter jeg skyld det ikke finnes soning for, / Før Døden denne sorte engel legger hånden / på min penn: / Det er nok nå. Resten dikter jeg.

Henning vil bli savnet. Hver dag. I tiden som kommer er vi mange som vil søke til tekstene han etterlot seg for å holde fast i Henning - i den han var, i den han forblir. Våre tanker og vår utilstrekkelige omsorg går til Eva og Johanne.

Magne Furuholmen, Håkon Harket, Lasse Kolsrud, Fredrik Skavlan

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. PERSONALIA

  Nekrolog: Britt Anderson

 2. PERSONALIA

  Nekrolog: Knut H. Jahr

 3. PERSONALIA

  Nekrolog: Ine Jortun

 4. PERSONALIA

  «Arbeiderpartiet har mistet en av sine største politiske talenter»

 5. PERSONALIA

  Se og Hør-redaktør om Kjell Arne Totland: - Det var formålsløst å prøve å stoppe ham når han hadde noe på hjertet

 6. PERSONALIA

  Nekrologer over Kaare Norum