Personalia

Nekrolog: Sigurd B. Hennum

Entusiasten, redaktør Sigurd B. Hennum, døde natt til 27. april, 86 år gammel.

 • Aftenposten Redaksjonen

Entusiast var han, som avismann, samfunnsengasjert og forfatter. Han var en allsidig og kreativ nyskaper med en enestående evne til å inspirere og motivere i Aftenposten, som journalist, senere redaktør.
Han skildret oppveksten i Ullevål Hageby i boken Hagebygutter. Etter realartium, Journalistakademiet og Nansenskolen var han innom Morgenbladet og kom til Aftenpostens politiske avdeling i 1955. I mange år tilhørte han Aftenpostens ledelse, til han ble pensjonist i 1995. Han skrev en rekke leseverdige bøker med et talent som gjorde ham til et verdifullt medlem av styret i Schibsted forlag.

A-Magasinet gjenoppsto i 1963 med Sigurd Hennum som redaktør. Han skapte et moderne avismagasin som var en suksess og åpnet helt nye muligheter for avisens egne og andre fotografer. Hennum ble naturlig nok formann i styret for Norsk Pressefotografskole. I årene 1963 til 1978 gjorde han A-magasinet spennende og innholdsrikt med bl.a. historiske serier. Han introduserte kriminalnoveller. Det gjorde bladet til et forum for forfattere og resulterte i dannelsen av Rivertonklubben, med Sigurd Hennum som en av initiativtagerne.

Også utenfor Aftenposten ytet han en verdifull innsats. Han satt i Bærum kommunestyre i perioden 1964 til 1971, og som formann i Bærum kulturutvalg fra 1968 til 1978 var han sentral i arbeidet med å få Henie Onstad-museet lagt til Høvikodden, nok et eksempel på hva han fikk til.
Sigurd Hennum ledet Aftenpostens forsøk med nærradio og lokale kabel-TV-sendinger da regjeringen Willoch i 1981 innledet avviklingen av NRKs monopol. I egenskap av formann i Norsk Presseforbunds medieutvalg stadfestet han at pressens selvjustis også skulle gjelde i de nye mediene.
Med sitt glade humør og sitt rause og varme vesen bidro Sigurd Hennum sammen med sin hustru Gerd til bredde og medmenneskelighet i Aftenposten. Både avisen og mange andre i og utenfor pressen står i takknemlighetsgjeld til dem begge.

Andreas Norland

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Ny bok tar kraftig oppgjør med jødehatet i Aftenposten og norsk presse - før, under og etter annen verdenskrig

 2. KULTUR

  A-magasinet øker lesertallene kraftig

 3. KULTUR

  Det verdenskjente magasinets spesialutgave om «menns fall» ble også redaktør Ian Burumas fall

 4. KULTUR

  Fire kvinner fikk redaktørpriser på kvinnedagen

 5. DEBATT

  Dropp lederartiklene!

 6. KULTUR

  Stanghelle refser Aftenposten-eier på vei ut: – Vi har kuttet i redaksjonen og levert 874 millioner kroner i overskudd